Nie, nie tajemnica. Autorką jest Marysia, która przez e-Bay sprzedaje foremki silikonowe. Ma zapewne konto na fb
Masa do koronek
*1 łyżka proszku tylo
*63 ml (1/4 szklanki) wrzącej wody
*1 łyżka cukru pudru
*2 łyżki płaskie skrobi kukurydzianej
*1/4 łyżeczki bezy w proszku (białko w proszku) lub białko jaja 4 g (jest to 1/8 białka średniej wielkości jaja inaczej na oko 4 łyżeczki)
*2 łyżki glukozy
*dosłownie kropla ulubionego zapachu
* można dodać kolor(eksperymentalnie)
Wykonanie
Zmieszać tylo z cukrem pudrem.
Zalać wrzącą wodą i wymieszać widelcem aż do uzyskania przeźroczystej gęstej galarety. W tym czasie mieszanina jest na tyle zimna, że możemy dodać białko kurze albo lepiej białko w proszku. Ujednolicić mieszaninę. Cały czas będzie to dość zwarta konsystencja.
Dodajemy skrobię kukurydzianą, mieszamy.
Dodajemy glukozę, mieszamy. Masa jest galaretowata.
Teraz dodajemy opcjonalnie zapach i kolorant uważając, żeby nie rozrzedzić zbytnio mieszanki.
Mieszanka jest zwarta i nie leje się jak to widać na innych filmach z sugaveil.
Powodzenia w eksperymentowaniu
Dzięki za słowa uznania. Bardzo zależało mi aby na tę okoliczność zrobić coś wyjątkowego.