Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Pychotka12, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i jak już wypróbujesz te barwniki z gliceryną to koniecznie daj znać
icon_smile.gif
. Ciekawa jestem efektów. Pozdrawiam.
 

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Pychotka 12, może taki królik ci sie przyda:)
 

Załączniki

  • DSCN9558.JPG
    DSCN9558.JPG
    32 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Batoja ja zakupuje glukoze na allego po 5kg. ale są pewnie mniejsze
icon_smile.gif
dodaje również gliceryny spożywczej, którą też mozna dostać na allegro...uelastycznia ona masę:)
 

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Judyta050, będę musiała spróbować z tą gliceryną
icon_smile.gif
. Na pewno efekt będzie lepszy i podobno lepiej się tworzy różne figurki itp.
 

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
No tak...skleroza fajna rzecz...a dziewczyny ile tej gliceryny należy dodać do masy robionej z 800g cukru pudru? I czy dodawać wtedy plantę czy już nie trzeba?
 

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
[quote name='batoja' date='4 Dec 2014, 12:42 ' post='1551918']
No tak...skleroza fajna rzecz...a dziewczyny ile tej gliceryny należy dodać do masy robionej z 800g cukru pudru? I czy dodawać wtedy plantę czy już nie trzeba?
[/quote

Na 800g jedną łyżeczkę na sam koniec do rozpuszczonej żelatyny:) z planty nie muszisz rezygnować:)
 

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Judyta050, dziękuję za informacje...myślałam, że będzie potrzeba więcej tej gliceryny
icon_smile.gif
....to w porządku. Na pewno robiąc następną masę cukrową wykorzystam ją.
 

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
To teraz ja potrzebuję porady:)

Czy któraś z was używała ganach z białej czekolady jako tynk?? czy nie rozpuszcza masy cukrowej? jeżeli tak to w jakich proporcjach?
 

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Ganache....no to już wyższa szkoła jazdy. Jak na razie to nawet nie będę próbować, ale dobrze wiedzieć jakich użyć proporcji
icon_smile.gif
.

A jaki macie przepis na krem do tortów....jakiego najczęściej używacie?
 

justyna56

Member
Mar 3, 2013
37
0
0
lata nie bylo mnie tutaj, tylko jako "gosc" poszukujacy natchnienia.... wracam i pozdrawaim serdecznie
 

Załączniki

  • DSCN3896__2_.JPG
    DSCN3896__2_.JPG
    339.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN4007__3_.JPG
    DSCN4007__3_.JPG
    569.2 KB · Wyświetleń: 0

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
[quote name='Vanilka' date='1 Dec 2014, 00:14 ' post='1551549']
miu-miu przede wszystkim dół biszkopta stanowi górę tortu, czyli po ścięciu górki fik tort do góry nogami i już mamy ładny rancik. Tort przekładam w rancie tortownicy i zawsze staram się żeby góra była prosta jak stół (nie zawsze się udaje ale się staram
icon_mrgreen.gif
). Po schłodzeniu odpinam rant, wyrównuję boki i smaruję masą maślaną. Przy smarowaniu góry wyjeżdżam kremem poza średnicę tortu i zbieram nadmiar kremu objeżdżając tort dookoła. Dzięki temu rant pozostaje ładnie wyprowadzony. Ojej, mam nadzieję, że coś z tego zrozumiałaś
gruebel_2.gif



Dzięki Vanilko zrozumiałam
icon_smile.gif
Ten dół tak robiłam,ale nie przekładałam w tortownicy muszę tego spróbować koniecznie! WIELKIE DZIĘKI
icon_smile.gif


Ps. A to ostatnie moje bez kancika ;) Te tworzyłam już we dwoje z maleństwem w brzuszku
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • DSC_0038___Kopia__751x800_.jpg
    DSC_0038___Kopia__751x800_.jpg
    327.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 2__433x640_.jpg
    2__433x640_.jpg
    170.9 KB · Wyświetleń: 0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Judyta050 @ 5 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1552122a nie wystarczy 200g czekolady na 250ml kremówki? tak robiłam ciemne ganach i było mocno gęste:)
Nie wystarczy. Biała czekolada jest pozbawiona kakao i zawsze połączenie ze śmietaną będzie zbyt rzadkie. Podany przez Ciebie przykład dla ciemnej czekolady to zbyt rzadki ganach do otynkowania tortu ale do przełożenia na pewno super. Proporcja zazwyczaj podawana to 200 czekolady gorzkiej na 100 kremówki
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Już Mikołaj był ale tort dopiero teraz
icon_mrgreen.gif
Niestety figurka z samej masy okazała sie zbyt ciężka i tort nieco się zapadł
gruebel_2.gif


miko_aj.jpg miko_aj1.jpg
 

Załączniki

  • miko_aj.jpg
    miko_aj.jpg
    59.9 KB · Wyświetleń: 0
  • miko_aj1.jpg
    miko_aj1.jpg
    62 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy