endzi1984 @ 13 Jan 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1557795dziewczyny mam pytanko odnosnie tortow pietrowych! Planuje synkowi zrobic pietrowy torcik na urodzinki czy bedzie dobrze wygladal w rozmiarach 21i 15 cm czy moze powinno byc 24 i 15? Jakiej wysokosci powinien byc by nie wygldac smiesznie I jeszce jedno ile masy cukrowej bedzie potrzebne na oblozenie tortow 1,5 kg wystarczy? planuje kupic mase bo boje sie ze mi nie wyjdzie samoróbka. Chodzi mniej wiecej o taki efekt jak tu https://pl.pinterest.com/pin/335870084684664420/Co do średnic pięter, zależy jaki masz plan na wolną przestrzeń pierwszego pietra. Pierwsza propozycja - różnica między pietrami - 3 cm z każdej strony. Druga propozycja - 4,5 cm różnicy. Jeżeli chcesz obok pierwszego piętra coś ustawiać to zdecydowanie lepiej będzie wyglądał ten z większą różnicą. Figurki spokojnie ustawisz i nie będzie wrażenia, że za chwilę spadną z brzegu.
Co do wysokości, ja robię dość wysokie - ok. 8-10 cm bo sporo musu owocowego i owoców daję do przełożenia.
Co do ilości masy - nie pomogę. Robię bardzo niewiele, głównie z samoróbki. Poradniki podają, że samoróbki z przepisu Dorotaxx wychodzi 1,10 - 1,15 kg gotowej masy. Lusia napisała, że "ja wałkuję masę na 1 mm góra 2 mm , 3 torty wielkości 25x40, 24x24, i okrągły 22 cm obłożyłam z półtorej porcji masy i zostało na dekoracje" Giokonda napisała: "Ja na tort o średnicy 28 cm biorę 1 kg i zawsze mi trochę zostaje. Wałkuję całość i obcinam nadmiar. Zostaje tego może z 20 dag ale nie da się chyba tak idealnie rozwałkować i położyć, żeby nie było "spadów" do obcięcia. Dodam jeszcze, że ja kładę warstwę 3 mm. Lepiej zamów więcej jak możesz. Lepiej żeby zostało niż zabrakło. Najwyżej zrobisz z resztek jakieś kwiatki albo figurki."
h-elen @ 15 Jan 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1558131Co do średnic pięter, zależy jaki masz plan na wolną przestrzeń pierwszego pietra. Pierwsza propozycja - różnica między pietrami - 3 cm z każdej strony. Druga propozycja - 4,5 cm różnicy. Jeżeli chcesz obok pierwszego piętra coś ustawiać to zdecydowanie lepiej będzie wyglądał ten z większą różnicą. Figurki spokojnie ustawisz i nie będzie wrażenia, że za chwilę spadną z brzegu.
Co do wysokości, ja robię dość wysokie - ok. 8-10 cm bo sporo musu owocowego i owoców daję do przełożenia.
Co do ilości masy - nie pomogę. Robię bardzo niewiele, głównie z samoróbki. Poradniki podają, że samoróbki z przepisu Dorotaxx wychodzi 1,10 - 1,15 kg gotowej masy. Lusia napisała, że "ja wałkuję masę na 1 mm góra 2 mm , 3 torty wielkości 25x40, 24x24, i okrągły 22 cm obłożyłam z półtorej porcji masy i zostało na dekoracje" Giokonda napisała: "Ja na tort o średnicy 28 cm biorę 1 kg i zawsze mi trochę zostaje. Wałkuję całość i obcinam nadmiar. Zostaje tego może z 20 dag ale nie da się chyba tak idealnie rozwałkować i położyć, żeby nie było "spadów" do obcięcia. Dodam jeszcze, że ja kładę warstwę 3 mm. Lepiej zamów więcej jak możesz. Lepiej żeby zostało niż zabrakło. Najwyżej zrobisz z resztek jakieś kwiatki albo figurki."Dzieki za informacje. Tak sobie mysle ze moze jednak sama sprobuje zrobic ta mase ale najpierw moze wyprobuje ja na jakas niedziele i zobacze czy mi wyjdzie! Znalazlam przepis na mase Vanilki i z niego wlasnie chce skorztac! Synek ma urodziny w marcu wiec troche czasu mam na eksperymenty. Do tej pory pracowalam tylko z kupna masa ale jej cena za kg to prawie 30 zl a jak mowisz ze 1,5 kg moze byc malo to troche mnie to moze drogo wyniesc a do tego jeszce koszty wysylki. Wiec zrobilam liste zakupow i wybieram sie zaraz do sklepu po skladnikiA jeszcze moje pytanie ile maksymalnie taka mase moge potem przechowywac w lodowce?![]()
batoja @ 16 Jan 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1558352kochane tortomaniaczki, czy któraś z was ma jakiś fajny przepis na masę czekoladową z dodatkiem jakiegoś alkoholu? Będę wdzięczna za podpowiedzi.Ja zawsze robię taką i wychodzi super, ostatnio 18-latkowie byli zachwyceni.
Masa truflowa:
2 czekolady gorzkie
660ml śmietany 30% (kupuję w biedronce)
2-3 śmietan fix
3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 60ml zimnej wody, a później przed dodaniem podgrzać
200g serka waniliowego
3 łyżki cukru pudru
25ml spirytusu
50ml rumu
15ml ekstraktu pomarańczowego(robiłam sama, można pominąć)
starta skórka z 1 pomarańczy
200ml śmietany podgrzać , ale nie zagotować, zdjąć z ognia wrzucić połamaną czekoladę zostawić na 2-4 minuty i wymieszać, składniki mają się połączyć. Dodać alkohol,ekstrakt, skórkę. Resztę śmietany ubić z śmietan fixem , cukrem pudrem. Po ubiciu dodać serek, mieszankę czekoladową i ubijać do połączenia składników. Na koniec dodać żelatynę zahartowaną śmietaną. Starcza na tort fi26.
batoja @ 18 Jan 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1558564Pychotka12: Przepis jest zachęcający...wypróbuję i na pewno będzie pysznie. Dziękuję. A ta śmietanka 30% to taka z kubka, czy z kartonika?
kupuję w kubeczku, ale może też być z kartonika.
Powodzenia
kadarma @ 18 Jan 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1558608Do brązowej masy też dodałam odrobinę gliceryny i teraz chyba będę tak robic zawsze, tyle że kupię na allegro, będzie taniej niż w aptece.to w aptece jest taka sama gliceryna?
kiedys sie zastanawiałam czy można dołożyć aptecznej![]()
Wprawdzie lepiej używać gliceryny spożywczej, ale w aptece można kupić glicerynę oczyszczoną (według mojej koleżanki, która jest analitykiem chemicznym, taka gliceryna jest poddana wszelkim niezbędnym zabiegom w celu wyeliminowania wszelkich niewskazanych substancji. Trzeba zwrócić uwagę, aby na opakowaniu widniało stężenie procentowe, które powinno być przynajmniej 85% i symbol literowy FP. To oznacza, że w niezbyt dużych ilościach może zostać użyta do konsumpcji). Ja kiedyś dodałam (nie dotarła na czas zamówiona spożywcza) i nic się nie podziało. Konsystencja masy była bez zarzutu i nikt nie ucierpiał (dodaje się jej zaledwie łyżeczkę). Nawet tutaj dziewczyny też radziły, że jak masa jest za sucha i się rwie to można dodać. Też wypróbowałam i rzeczywiście było lepiej. Akurat ta masa, którą próbowałam ratować była gotowa zamówiona i niestety okazała się niewypałem, ale po dodaniu gliceryny rzeczywiście konsystencja stała się nieco lepsza i mogłam z niej wykonać jedynie ozdoby, bo do obłożenia tortu się nie nadawała.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.