Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
endzi1984 @ 13 Jan 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1557795dziewczyny mam pytanko odnosnie tortow pietrowych! Planuje synkowi zrobic pietrowy torcik na urodzinki czy bedzie dobrze wygladal w rozmiarach 21i 15 cm czy moze powinno byc 24 i 15? Jakiej wysokosci powinien byc by nie wygldac smiesznie I jeszce jedno ile masy cukrowej bedzie potrzebne na oblozenie tortow 1,5 kg wystarczy? planuje kupic mase bo boje sie ze mi nie wyjdzie samoróbka. Chodzi mniej wiecej o taki efekt jak tu https://pl.pinterest.com/pin/335870084684664420/
Co do średnic pięter, zależy jaki masz plan na wolną przestrzeń pierwszego pietra. Pierwsza propozycja - różnica między pietrami - 3 cm z każdej strony. Druga propozycja - 4,5 cm różnicy. Jeżeli chcesz obok pierwszego piętra coś ustawiać to zdecydowanie lepiej będzie wyglądał ten z większą różnicą. Figurki spokojnie ustawisz i nie będzie wrażenia, że za chwilę spadną z brzegu.
Co do wysokości, ja robię dość wysokie - ok. 8-10 cm bo sporo musu owocowego i owoców daję do przełożenia.
Co do ilości masy - nie pomogę. Robię bardzo niewiele, głównie z samoróbki. Poradniki podają, że samoróbki z przepisu Dorotaxx wychodzi 1,10 - 1,15 kg gotowej masy. Lusia napisała, że "ja wałkuję masę na 1 mm góra 2 mm , 3 torty wielkości 25x40, 24x24, i okrągły 22 cm obłożyłam z półtorej porcji masy i zostało na dekoracje" Giokonda napisała: "Ja na tort o średnicy 28 cm biorę 1 kg i zawsze mi trochę zostaje. Wałkuję całość i obcinam nadmiar. Zostaje tego może z 20 dag ale nie da się chyba tak idealnie rozwałkować i położyć, żeby nie było "spadów" do obcięcia. Dodam jeszcze, że ja kładę warstwę 3 mm. Lepiej zamów więcej jak możesz. Lepiej żeby zostało niż zabrakło. Najwyżej zrobisz z resztek jakieś kwiatki albo figurki."

agnik

Member
Sty 17, 2013
34
0
0
Justee dzięki za podpowiedź
icon_smile.gif
Swoją drogą kiedy ja dorównam takim okazom jak Twoje ;)

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Łopatka: Jeśli chodzi o ratowanie masy to nie próbowałam z gliceryną, ale spróbuję. Mam nadzieję, że rzeczywiście przyniesie to oczekiwany efekt
icon_smile.gif
.
Justee: Torty jak zawsze piękne.

endzi1984

Member
Gru 7, 2011
16
0
0
h-elen @ 15 Jan 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1558131Co do średnic pięter, zależy jaki masz plan na wolną przestrzeń pierwszego pietra. Pierwsza propozycja - różnica między pietrami - 3 cm z każdej strony. Druga propozycja - 4,5 cm różnicy. Jeżeli chcesz obok pierwszego piętra coś ustawiać to zdecydowanie lepiej będzie wyglądał ten z większą różnicą. Figurki spokojnie ustawisz i nie będzie wrażenia, że za chwilę spadną z brzegu.
Co do wysokości, ja robię dość wysokie - ok. 8-10 cm bo sporo musu owocowego i owoców daję do przełożenia.
Co do ilości masy - nie pomogę. Robię bardzo niewiele, głównie z samoróbki. Poradniki podają, że samoróbki z przepisu Dorotaxx wychodzi 1,10 - 1,15 kg gotowej masy. Lusia napisała, że "ja wałkuję masę na 1 mm góra 2 mm , 3 torty wielkości 25x40, 24x24, i okrągły 22 cm obłożyłam z półtorej porcji masy i zostało na dekoracje" Giokonda napisała: "Ja na tort o średnicy 28 cm biorę 1 kg i zawsze mi trochę zostaje. Wałkuję całość i obcinam nadmiar. Zostaje tego może z 20 dag ale nie da się chyba tak idealnie rozwałkować i położyć, żeby nie było "spadów" do obcięcia. Dodam jeszcze, że ja kładę warstwę 3 mm. Lepiej zamów więcej jak możesz. Lepiej żeby zostało niż zabrakło. Najwyżej zrobisz z resztek jakieś kwiatki albo figurki."
Dzieki za informacje. Tak sobie mysle ze moze jednak sama sprobuje zrobic ta mase ale najpierw moze wyprobuje ja na jakas niedziele i zobacze czy mi wyjdzie! Znalazlam przepis na mase Vanilki i z niego wlasnie chce skorztac! Synek ma urodziny w marcu wiec troche czasu mam na eksperymenty. Do tej pory pracowalam tylko z kupna masa ale jej cena za kg to prawie 30 zl a jak mowisz ze 1,5 kg moze byc malo to troche mnie to moze drogo wyniesc a do tego jeszce koszty wysylki. Wiec zrobilam liste zakupow i wybieram sie zaraz do sklepu po skladniki
icon_smile.gif
A jeszcze moje pytanie ile maksymalnie taka mase moge potem przechowywac w lodowce?

endzi1984

Member
Gru 7, 2011
16
0
0
A to moj torcik robiony na swieta oczywiscie z kupnej masy
icon_smile.gif

DSC_0935.JPG

Załączniki

• DSC_0935.JPG
    DSC_0935.JPG
    6.9 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
czarną i czerwona masę barwcie "na raty" przez 3 dni, te kolory lubia poleżeć, na drugi dzień nabieraj mocniejszej barwy
jak się za jednym razem da dużo barwnika to masa sparcieje, bedzie się rwała ... w jeden dzień barwimy, na drugi dzień zagniatamy dodajemy znowu barwnik, n trzeci to samo, czwartego piękny kolor gotowy do pokrycia,

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
kochane tortomaniaczki, czy któraś z was ma jakiś fajny przepis na masę czekoladową z dodatkiem jakiegoś alkoholu? Będę wdzięczna za podpowiedzi.

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
batoja @ 16 Jan 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1558352kochane tortomaniaczki, czy któraś z was ma jakiś fajny przepis na masę czekoladową z dodatkiem jakiegoś alkoholu? Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Ja zawsze robię taką i wychodzi super, ostatnio 18-latkowie byli zachwyceni.
Masa truflowa:
2 czekolady gorzkie
660ml śmietany 30% (kupuję w biedronce)
2-3 śmietan fix
3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 60ml zimnej wody, a później przed dodaniem podgrzać
200g serka waniliowego
3 łyżki cukru pudru
25ml spirytusu
50ml rumu
15ml ekstraktu pomarańczowego(robiłam sama, można pominąć)
starta skórka z 1 pomarańczy

200ml śmietany podgrzać , ale nie zagotować, zdjąć z ognia wrzucić połamaną czekoladę zostawić na 2-4 minuty i wymieszać, składniki mają się połączyć. Dodać alkohol,ekstrakt, skórkę. Resztę śmietany ubić z śmietan fixem , cukrem pudrem. Po ubiciu dodać serek, mieszankę czekoladową i ubijać do połączenia składników. Na koniec dodać żelatynę zahartowaną śmietaną. Starcza na tort fi26.

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Pychotka12: Przepis jest zachęcający...wypróbuję i na pewno będzie pysznie
icon_smile.gif
. Dziękuję. A ta śmietanka 30% to taka z kubka, czy z kartonika?

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Robię zazwyczaj tak jak napisała marioletta na raty i wtedy czerwona masa jest ładna i aksamitna, taki był zygzak. W ostatniej chwili dostałam zamówienie na straż, miałam tylko półtora dnia i dodałam więcej barwnika, żeby wyszedł czerwony. Oczywiście masa trochę sparciała. Czytając wasze wypowiedzi i glicerynie, pobiegłam do apteki i wrobiłam może dwie łyżki do masy. Masa stała się na tyle plastyczna, ze mogłam jednym kawałkiem obłożyć tort. a tak przy okazji nadaje ona lekki połysk.

Załączniki

• 20150115_083339.jpg
    20150115_083339.jpg
    143.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 20150118_111323.jpg
    20150118_111323.jpg
    98 KB · Wyświetleń: 0

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Do brązowej masy też dodałam odrobinę gliceryny i teraz chyba będę tak robic zawsze, tyle że kupię na allegro, będzie taniej niż w aptece.

Załączniki

• 20150118_111410.jpg
    20150118_111410.jpg
    154.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 20150118_111425.jpg
    20150118_111425.jpg
    138.1 KB · Wyświetleń: 0

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Dostałam gum-tex tylose powder Wilton czy któraś używała i czy to, to samo co CMC. Nigdy tego nie używałam i za bardzo nie wiem co mam z tym zrobić.
Czy dołożyć do masy do obkładania tortów, czy może do kwiatków.

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
CYTATto w aptece jest taka sama gliceryna?
kiedys sie zastanawiałam czy można dołożyć aptecznej :D
Wprawdzie lepiej używać gliceryny spożywczej, ale w aptece można kupić glicerynę oczyszczoną (według mojej koleżanki, która jest analitykiem chemicznym, taka gliceryna jest poddana wszelkim niezbędnym zabiegom w celu wyeliminowania wszelkich niewskazanych substancji. Trzeba zwrócić uwagę, aby na opakowaniu widniało stężenie procentowe, które powinno być przynajmniej 85% i symbol literowy FP. To oznacza, że w niezbyt dużych ilościach może zostać użyta do konsumpcji). Ja kiedyś dodałam (nie dotarła na czas zamówiona spożywcza) i nic się nie podziało. Konsystencja masy była bez zarzutu i nikt nie ucierpiał (dodaje się jej zaledwie łyżeczkę). Nawet tutaj dziewczyny też radziły, że jak masa jest za sucha i się rwie to można dodać. Też wypróbowałam i rzeczywiście było lepiej. Akurat ta masa, którą próbowałam ratować była gotowa zamówiona i niestety okazała się niewypałem, ale po dodaniu gliceryny rzeczywiście konsystencja stała się nieco lepsza i mogłam z niej wykonać jedynie ozdoby, bo do obłożenia tortu się nie nadawała.

ryba91

Member
Lis 12, 2014
2
0
0
Hej. Jestem tu nowa i mam prawie cały watek do poczytania.. ale nim go przeczytam to pewnie troche zejdzie :/
MAm kilka pytań.

RObiłam ostatnio mase cukrową i wyszła mi strasznie krucha... co można zrobić zeby dało sie jej użyć, nawet przy walkowaniu sie kruszyła, a gdzie tam ozdoby...
i drugi pytanie bo znalazłam tutaj na forum tez taki przepis na mase :
1/2 kostki margaryny lub masła
1 szkl wody
25 dkg mąki pszennej
1/2 kg cukru pudru
barwniki spożywcze

i powiedzcie mi który jest lepszy- jesli chodzi o plastycznosc i wyrabianie? czy ten z mąką czy taki z zelatyną i glukozą? ten z mąką nie będzie miał dziwnego posmaku/?
Pozdrawiam!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy