Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
I jeszcze Elsa z krainy lodu. I Myszka Minnie dla mojej córci .
 

Załączniki

  • image.jpg
    image.jpg
    121.1 KB · Wyświetleń: 0
  • image.jpg
    image.jpg
    154 KB · Wyświetleń: 0
  • image.jpg
    image.jpg
    88.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Chyba rzeczywiście trzeba popróbować, aby uzyskać odpowiedni odcień danego koloru.Wobec tego nie pozostaje mi nic innego jak zastosować metodę prób i błędów
icon_smile.gif
. Ale dziękuję za podpowiedzi.
Torty świetne....zresztą jak zawsze
icon_smile.gif
.
 

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Zez nie zez a nie jedna by tak chciała zrobić. Dziecko pewnie szczęśliwe a o to przecież chodzi.
Torty piękne. U mnie mało roboty. Chociaż może źle powiedziane. Ludziska uparli się na jeden model jak przeglądają zdjęcia i już kilka tortów takich poczyniłam ... to ten z piwonią. A następny miał zawierać fakty z życia pewnej pani taki jak: nauczyciel akademicki,stara harcerka,karaoke i narty. Miał być jeszcze rower ale już się nie zmieścił. Wyszło co wyszło czyli " Księgi życia"

P1060318.jpg

P1060323.jpg P1060320.jpg P1060321.jpg P1060322.jpg

P1060324.jpg


Muszę się nauczyć inaczej zmniejszać zdjęcia bo coś nie tak
 

Załączniki

  • P1060318.jpg
    P1060318.jpg
    78.2 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060323.jpg
    P1060323.jpg
    56.6 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060320.jpg
    P1060320.jpg
    88.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060321.jpg
    P1060321.jpg
    80 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060322.jpg
    P1060322.jpg
    91.1 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060324.jpg
    P1060324.jpg
    58.7 KB · Wyświetleń: 0

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Motyw z Five nights at freddy's

20150424_165713__2_.jpg

Robiłam z przepisu Vanilki i gdyby nie to ze zapomnialam dodac glukozy ( miska robilam z tej masy i bylam bardzo zdziwiona ze nie wychodzi, kruszy sie)praca bylaby przyjemnoscia, gdy dołozylam glukozy na oko,zrobiła sie calkiem fajna konsystencja, bede robila tylko z tego przepisu,z innego przepisu, masa szybciej sie starzała.
 

Załączniki

  • 20150424_165713__2_.jpg
    20150424_165713__2_.jpg
    223.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Mam pewien problem....zresztą nie pierwszy i pewnie nie ostatni, ale jak zawsze liczę na wasze doświadczenie.
Otóż, jak uniknąć wnikania cukru pudru w masę podczas jej rozwałkowywania (szczególnie nieestetycznie wygląda to przy masach o żywych lub ciemnych kolorach). Zawsze używam cukru pudru do podsypywania blatu przy wałkowaniu masy i niestety często ten cukier przenosi się na zewnętrzną warstwę masy i tworzy nieładne plamy (powierzchnia masy nie jest wtedy jednolita). Mimo, że staram się usunąć ten cukier pędzlem, to niestety nie daje to efektu. A jak nie podsypię masy to przykleja się do blatu. Nie wiem jak można tego uniknąć...może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby?
 

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Doris71: Między foliami? Jak to zrobić? Nigdzie nie znalazłam tego filmiku.
Kadarma: A masa nie przejdzie smakiem/zapachem spirytusu? Jakiego pędzla najlepiej użyć?

Czy są jeszcze jakieś inne sposoby?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja nie lubię podsypywać cukrem pudrem, używam do wałkowania mąki ziemniaczanej, później ładnie się zmiata z masy, nie przykleja do niej tak jak cukier puder.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Też wolę podsypać skrobią. Nadmiar pudru powoduje, że masa szybko robi się krucha. Spiryt szybko odparowuje i moim zdaniem nie pozostawia smaku.
Jeżeli masa mocno się klei do podłoża to może za mało jest wyrobiona i nie odpoczęła?
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Przejrzałam stare wątki i niestety nie trafiłam na ten filmik.
Kobieta na nim miała masę bardzo kolorową, taką pomieszaną.
Folie dwie, takie jakby maty sylikonowe ale przezroczyste.
Ja wałkowałam na rozwijanej macie z ikea, przykrywałam folią spożywczą, ale ona cienka jest to się ciężko wałkuje bo się robią zmarszczki.
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Moze podsypuj maka ziemniaczana?


Edit:
Nie dopatrzylam, ze kolezanki pisaly juz o mace ziemniaczanej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Dzięki wielkie, wiedziałam, że coś doradzicie
icon_smile.gif
...spróbuję i z wykorzystaniem spirytusu i ze skrobią. Pozdrawiam serdecznie.
 

?opatka

Member
Kwi 22, 2013
45
0
0
Bumelko księgi życia są super, sówka urocza:)
Betsetse, Twój tort z niewiadomych przyczyn budzi u mnie wewnetrzny niepokój.

Mam pytanie, zastanawiam się nad zakupem szczypiec dekoratorskich i nie wiem które robią ładniejszy wzorek, te gładkie czy ząbkowane, no i lepsze są takie o szerokości 19mm, czy 12mm?
 

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
też myślałam o szczypcach, ale chyba wtedy trzeba nakładać grubiej masy, a u mnie chcą jak najcieniej. Na razie odpuściłam, chociaż takie torty jak ten ostatni aż się o to proszą...
 

Załączniki

  • 20150425_160535.jpg
    20150425_160535.jpg
    215.8 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Łopatka @ 27 Apr 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1573172(...)
Mam pytanie, zastanawiam się nad zakupem szczypiec dekoratorskich i nie wiem które robią ładniejszy wzorek, te gładkie czy ząbkowane, no i lepsze są takie o szerokości 19mm, czy 12mm?
Mam i takie i takie. Mnie chyba bardziej odpowiadają gładkie i te szersze (wychodzi bardziej wyrazisty wzór). Na szczypcach są gumowe ograniczniki, którymi reguluje się rozstaw i tym samym zasięg szczypanki. Moja metoda na szczypanki: Przed robieniem wzorów chwytam dwoma palcami masę przy narożniku i lekko naciągam. Ten zapas pozwala zostawić ładny odcisk i nie przedziurawić powłoki. I warto zrobić to po nałożeniu masy. Jak masa podeschnie to będzie pękać, dziurawić się.
Tutaj fragment ostatnio szczypanego szerokimi szczypcami ząbkowanymi (mam metalowe). Ledwie dwa ząbki widać... Nie mam innego zdjęcia.

Skrzyd_a___forum.jpg
 

Załączniki

  • Skrzyd_a___forum.jpg
    Skrzyd_a___forum.jpg
    123.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy