Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
anmatorka poradziłaś sobie świetnie...brawo!!!
Reszta tortów też super.
BeataSz ...klient nasz pan, nic nie zrobimy. Ja uwielbiam torty takie bardziej odjechane, nietradycyjne lub bardzo skromne. A tu jak na złość zamawiają albo "na bogato" albo najzwyklejsze ...kwiatek,imię i to wszystko. Jestem szczęśliwa jak mam wolną rękę ale to niezbyt często się zdarza.
 

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Nie zaglądałam chwilkę, a tu takie dzieła. Moje ukłony
anbetung.gif
do każdej pokolei.
Gdzieś śmignął mi kiedyś tort piracki, ale coś nie mogę go odnaleść, chcę podpatrzeć trochę.
nie wiem czy żagiel robić z masy czy z jakiegoś papieru? wychodzę z założenia, że wszystko jest do zjedzenia, więc może pomóżecie.
 

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
[quote name='BeataSz' date='28 Apr 2015, 20:27 ' post='1573296']
jak już tu jestem, to wstawię moje ostatnie torty ( może któryś już wstawiałam, nie pamiętam):

garnitur zgapiony od anmatorki, mam nadzieję, że się nie gniewa...
icon_redface.gif

Pokaż załącznik 92426

Oczywiście, że się nie gniewam
wink.gif
Zaglądam tu prawie codziennie, a jednak gdzieś mi Twój wpis umknął. Dopiero dzisiaj go zobaczyłam. Świetne torty
icon_biggrin.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dzisiejszy tort "Маша и Медведь"
icon_biggrin.gif
jagodowo-malinowy

Masza_i_nied_wied__malinowo_jagodowy_046.jpg
 

Załączniki

  • Masza_i_nied_wied__malinowo_jagodowy_046.jpg
    Masza_i_nied_wied__malinowo_jagodowy_046.jpg
    114.7 KB · Wyświetleń: 0

?opatka

Member
Kwi 22, 2013
45
0
0
BeataSz, jestem pod ogromnym wrazeniem Twoich zdolności manualnych, tort jest piękny. Moja córcia się w nim zakochała. Ja mam tak mało okazji do robienia tortów, że pewnie zdążę się zestarzeć zanim dojdę do takiej wprawy.
 

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
U każdej z Was podziwiam moc szczegółów, do których nie mam cierpliwości...
 

Załączniki

  • 20150620_123115.jpg
    20150620_123115.jpg
    235 KB · Wyświetleń: 0
  • 20150620_181839.jpg
    20150620_181839.jpg
    240.6 KB · Wyświetleń: 0

?opatka

Member
Kwi 22, 2013
45
0
0
Kadarma, nie widać, że nie masz cierpliwości do szczegółów. Twoje torty są piękne i dopracowane. Zresztą jak zdecydowana większość na tym forum
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Same śliczności
anbetung.gif


U mnie skromnie
chrzest_Jagny.jpg chrzest_Jagny1.jpg

weselny.jpg
 

Załączniki

  • chrzest_Jagny.jpg
    chrzest_Jagny.jpg
    114 KB · Wyświetleń: 0
  • chrzest_Jagny1.jpg
    chrzest_Jagny1.jpg
    97.7 KB · Wyświetleń: 0
  • weselny.jpg
    weselny.jpg
    53.4 KB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
jakie skoromnie??!! dwa śliczne torty!

a ja tworzę właśnie ciągnik na następny tort:

traktor8.jpg
 

Załączniki

  • traktor8.jpg
    traktor8.jpg
    98.1 KB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja instruktaż? nie pomyślałam o tym, tak mnie pochłonęło tworzenie, nawet nie wiedziałam co mi wyjdzie, bo to pierwszy raz
icon_wink.gif
 

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
Traktor świetny
icon_biggrin.gif

Bumelko, jak osiągnąć taki perfekcyjny rancik????
A to moje z tego tygodnia:
 

Załączniki

  • 1801226_886948438042268_6000555881233026145_o.jpg
    1801226_886948438042268_6000555881233026145_o.jpg
    114.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 10563018_885397614864017_7150924783876392215_n.jpg
    10563018_885397614864017_7150924783876392215_n.jpg
    117.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 11017236_887221361348309_3946766405137126926_o.jpg
    11017236_887221361348309_3946766405137126926_o.jpg
    104.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 11138136_886945178042594_9068375580608770009_n.jpg
    11138136_886945178042594_9068375580608770009_n.jpg
    112.5 KB · Wyświetleń: 0

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
i jeszcze te:
 

Załączniki

  • 11201942_886946758042436_8469113026796771518_n.jpg
    11201942_886946758042436_8469113026796771518_n.jpg
    111.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 11205533_886944231376022_2616905705107660867_n.jpg
    11205533_886944231376022_2616905705107660867_n.jpg
    91 KB · Wyświetleń: 0
  • 11536122_887220708015041_3293470497955282178_n.jpg
    11536122_887220708015041_3293470497955282178_n.jpg
    93.1 KB · Wyświetleń: 0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
gosiqpol jeśli chodzi o tynk to robię go tak jak chyba większość z nas tzn.masło utarte do białości z cukrem pudrem + trochę soku z cytryny. Na kostkę masła daję ok.1/2 szkl. cukru. Tak długo ucieram aż aż naprawdę masa jest biała. Na koniec dodaję 2 łyżki wrzątku. Masę nakładam najpierw na górę tortu, potem na boki. Z dużym zapasem. Równam wszystko TAKIM narzędziem aż wszystko jest równiutkie i do lodówki, najlepiej na całą noc. Przymiar pozwala uzyskać idealny kąt prosty. Po wyjęciu z lodówki sprawdzam POZIOMICĄ czy jest równo. Jeśli nie to równam jeszcze wierzch tortu i znowu do lodówki. Takie ceregiele robię tylko z tortami na wyjątkową okazję np. wesele
anmatorka ostre ranciki to kwestia współpracy obu rąk. Jedną PACKĄ gładzę po bokach ruchem lekko w górę. Tak aby spotkała się ona z PACKĄ zaokrągloną w miejscu rancika. Robię to tak długo aż uzyskam zadowalający mnie kształt.Zaokrąglona packa gładzi wierzch tortu od środka do brzegu. Mam nadzieję, że pomogłam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
O Boziu!!! To dla mnie chyba taki poziom jest nieosiągalny
icon_frown.gif
Moje torty otynkowane wyglądają jeszcze całkiem przyzwoicie, wydają się równe i mają ostry rancik, ale kiedy pokrywam je masą, to rancik znika i jeszcze bardzo często okazuje się, że z jednej strony tort siadł
icon_frown.gif
Dlaczego tak się dzieje?
I jeszcze jedno pytanie. Bumelko, ile porcji tynku potrzeba, żeby osiągnąć taki efekt, jak u Ciebie?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
anmatorka na torcie chrzcinowym powyżej nie robiłam ostrego rantu. Taki właśnie efekt mam po obłożeniu lukrem plastycznym. Jeśli potrzebuję rancik to robię tak jak napisałam. Co do ilości tynku...
gruebel_2.gif
Na tort od 24 do 30 cm średnicy zawsze robię dwie kostki masła mimo,że zostaje. To dlatego,że musi być nadmiar przy tynkowaniu. Inaczej dobrze tego nie zrobisz. Kilka razy miałam nawet tak,że po pierwszym tynku musiałam za którąś godzinę jeszcze raz cienko otynkować bo widziałam, że robią się małe brzuszki w miejscu gdzie jest krem. I to jest pewnie Twój problem z siadaniem tortu. Jak na niezbyt stabilny tort z tynkiem (zbyt cienkim) nałożysz lukier plastyczny,który swoją wagę ma to nie ma siły, musi gdzieś siąść...czyli tam gdzie krem. A jeszcze bardziej jest narażony taki tort z przełożeniem śmietanowym.
Aaa ... pozostałe masło zawsze wykorzystam do jakiegoś ciasta.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dzisiejsze:
Motor_Lublin_truskawkowo__mietankowy_002.jpg

traktor_malinowo__mietankowy_008.jpg
 

Załączniki

  • Motor_Lublin_truskawkowo__mietankowy_002.jpg
    Motor_Lublin_truskawkowo__mietankowy_002.jpg
    69 KB · Wyświetleń: 0
  • traktor_malinowo__mietankowy_008.jpg
    traktor_malinowo__mietankowy_008.jpg
    72.9 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy