Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ja naddaję trochę masy przy rancie a właściwie palcami szczypię (nie za mocno), żeby ostry brzeg wyciągnąć, później dwoma packami gładzę. Na bąble najlepsza jest szpilka. Gdy dodatkowo odstaje z tynkiem to głaskanie ciepłą ręką pomoże. Tynk się nieco uplastyczni i znów będzie przylegało
icon_wink.gif

Dodam, że robię z samoróbki i czasami wychodzi mi taka, że tylko przy pomocy dwóch pacek jest idealnie a czasami trzeba się postarać. Nie wiem od czego to zależy. Może od wprawy? Niewiele robię więc i praktyka marna ...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewelka1704

Member
Paź 20, 2015
19
0
0
Ja rownierz pracuje na samorobce, na bable pomaga mi igla, zawsze mam taka mala w szufladzie. Packe mam tylko jedna ale te brzegi nie sa takie zle, a jaki tynk dziewczyny stosujecie? Samo maslo z cukrem czy moze butter crem ( czy jakos tak).
 

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Ja też pracuję z domowej roboty masą....zamawiam jedynie czarną, bo niestety kilka razy próbowałam zrobić ją sama, ale nie udało mi się uzyskać masy o kolorze o odpowiednim nasyceniu.

Muszę spróbować z tym "szczypaniem" rantu
icon_smile.gif
.

Ja stosuję masę maślaną, czyli właśnie "buttercream" jako tynk (masło, cukier puder, odrobina mleka i aromat). Tzw "cheese buttercream" stosuję jako krem do tortu, ciasta lub muffinek. Taki rodzaj kremu nie sztywnieje tak bardzo jak masa maślana. W każdym razie do tynkowania tortu nigdy nie próbowałam i chyba nawet bym się bała, właśnie ze względu na konsystencję.
 

ewelka1704

Member
Paź 20, 2015
19
0
0
batoja @ 12 Dec 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1598875Ja też pracuję z domowej roboty masą....zamawiam jedynie czarną, bo niestety kilka razy próbowałam zrobić ją sama, ale nie udało mi się uzyskać masy o kolorze o odpowiednim nasyceniu.

Muszę spróbować z tym "szczypaniem" rantu
icon_smile.gif
.

Ja stosuję masę maślaną, czyli właśnie "buttercream" jako tynk (masło, cukier puder, odrobina mleka i aromat). Tzw "cheese buttercream" stosuję jako krem do tortu, ciasta lub muffinek. Taki rodzaj kremu nie sztywnieje tak bardzo jak masa maślana. W każdym razie do tynkowania tortu nigdy nie próbowałam i chyba nawet bym się bała, właśnie ze względu na konsystencję.
A jak się robi cheese buttercream?
Ja do tynkowania robie tak - 40 g bialka ubijam nad para z 80 g cukru, jak przestygnie to dodaje porcjami 120 g masla i miksuje
 

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Cheese buttercream to mieszanka masła, serka kremowego (ja używam mascarpone, ale można użyć dowolnego o kremowej konsystencji...byle nie był za rzadki), do tego cukier puder, aromat i opcjonalnie barwnik. Można również dodać do niego rozpuszczoną czekoladę....w zależności jaki smak chcemy uzyskać. Proporcje są uzależnione od wielkości ciasta, tortu itp. Zazwyczaj to 1 kostka masła, 250g serka, około pół szklanki cukru pudru, kilka kropel aromatu. Jeśli rozpuszczam czekoladę to są to 2 tabliczki, ale wtedy zmniejszam ilość cukru pudru (żeby nie było za słodko).
Nie spotkałam się dotąd z takim rodzajem kremu do tynkowania tortu, który wykorzystywałby białko. Ale warto wypróbować
icon_smile.gif
 

ewelka1704

Member
Paź 20, 2015
19
0
0
ten patent na tynk z bialkiem znalzlam wlasnie na tym forum (gdzies w okolicach 200setnej strony:) stosowala go Lambhetka lub Vanilka, nie pamietam, spróbowałam i jest ok, choc slodki
moj wczorajszy
20151213_090803.jpg
zamowilam sobie dzis alfabet funky, ciekawe czy sie sprawdzi
 

Załączniki

  • 20151213_090803.jpg
    20151213_090803.jpg
    781.5 KB · Wyświetleń: 0

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Ja niestety nie mogę się pochwalić takimi okazami, ale stale się uczę.
 

Załączniki

  • Tort_dla_Mai.jpg
    Tort_dla_Mai.jpg
    207.8 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_ali_1.jpg
    tort_ali_1.jpg
    151.7 KB · Wyświetleń: 0
  • gift_box_cake.jpg
    gift_box_cake.jpg
    118.9 KB · Wyświetleń: 0

ewelka1704

Member
Paź 20, 2015
19
0
0
Piekne, moge sie uczyc od Ciebie. Mam pytanko, ile tortow jestes w stanie zrobic jednorazowo, w sensie na jeden wekend, i iak dlugo juz robisz w stylu angielskim?
 

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Dziękuję, to miłe. Ja to samo pomyślałam o twoich tortach
icon_smile.gif
. Są takie dopracowane. Zresztą tutaj się można kompleksów nabawić....tyle tu cudeniek. Co do tortów to ja dopiero raczkuję...naprawdę zajmuję się tym od niedawna. Najpierw robiłam torty dla rodziny i znajomych...oczywiście za darmo, dopiero od niedawna po namowach bliskich zaczęłam je robić na zamówienie. Przyjmuję tylko jedno zlecenie na weekend, ponieważ ze względu na moją pracę zawodową nie mogę sobie pozwolić na więcej. Zresztą nie czuję się jeszcze na siłach, aby porywać się na więcej zamówień. Jest to dość czasochłonne, a ja jeszcze nie mam takiej wprawy. Może kiedyś uda mi się do tego dojść, ale póki co nie poddaję się i wciąż ćwiczę
icon_smile.gif
.
 

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Dziewczyny, czy któraś z Was robiła masę do przełożenia tortu z pastylek miętowych (takich w czekoladzie)? Jeśli tak to czy mogłybyście się podzielić przepisem? są różne wersje, a mi zależałoby na takim sprawdzonym. Pozdrawiam
icon_smile.gif
 

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Takie pastylki wykorzystuję tylko przy robieniu kół.Wesołych Świąt WSZYSTKIM.
 

Załączniki

  • 20151223_110010.jpg
    20151223_110010.jpg
    147.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 20151224_100649.jpg
    20151224_100649.jpg
    160.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 20151224_103716.jpg
    20151224_103716.jpg
    180.2 KB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ale fajny ten dla krawcowej
icon_biggrin.gif


a to tort zaręczynowy ( dzisiaj były
icon_biggrin.gif
) dla mojej córki:

zar_czynowy_013.jpg
 

Załączniki

  • zar_czynowy_013.jpg
    zar_czynowy_013.jpg
    62.4 KB · Wyświetleń: 0

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,803
4,860
113
Bardzo ładny, taki elegancki. Beato, sama robiłas?
Narzeczonym najlepsze życzenia!
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dziękuję w imieniu Narzeczonych ( Joanki i Pawła)
icon_biggrin.gif

oczywiście, że sama robiłam, jakżeby inaczej
icon_biggrin.gif

był czekoladowy z masą z bitej śmietany, mascarpone i białej czekolady, z brzoskwiniami
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
No, Beato, chyba i fotkę uaktualniłaś. Taka młoda kobieta a córę za mąż wydaje...
U mnie przed Sylwestrem było gorąco; masa cukrowa i dwa tradycyjne, których już nie wstawiam.
 

Załączniki

  • 20151230_103448.jpg
    20151230_103448.jpg
    170.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 20151231_000915.jpg
    20151231_000915.jpg
    200.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 20151231_081429.jpg
    20151231_081429.jpg
    114.7 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy