Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

kobitka75

Member
Lut 8, 2008
23
0
1
Cześć dziewczyny.Proszę Was o pomoc-radę,muszę zrobić srebrny prostokątny tort i nie wiem ufarbować go na szaro,a potem malować srebrnym barwnikiem?Proszę podpowiedzcie
gruebel_2.gif

oliwia02445

Member
Lis 20, 2013
2
0
0
ewelka1704 @ 12 Dec 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1598871Ja rownierz pracuje na samorobce, na bable pomaga mi igla, zawsze mam taka mala w szufladzie. Packe mam tylko jedna ale te brzegi nie sa takie zle, a jaki tynk dziewczyny stosujecie? Samo maslo z cukrem czy moze butter crem ( czy jakos tak).
masło z cukrem to JEST buttercream
icon_smile.gif
Jednak uważam, że do tynku lepszy jest ganasz

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
śmietana i mascarpone w proporcji 2:1 (1l śmietany- 500g mascarpone) i najczęściej do tego brzoskwinie lub inne owoce.

Załączniki

• 20160109_084639.jpg
    20160109_084639.jpg
    114.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 20160116_110247.jpg
    20160116_110247.jpg
    122.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 20160116_115006.jpg
    20160116_115006.jpg
    124.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 20160116_154357.jpg
    20160116_154357.jpg
    122.2 KB · Wyświetleń: 0

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Ewelka1704, a tą żelatynę rozpuszczać przed dodaniem? Jeśli tak to w jaki sposób? I jak ją póżniej dodawać, żeby się nie zrobiły takie mało przyjemne grudki?
Kadarma, dziękuję, ale masę śmietanowo-mascarpone już robiłam wielokrotnie i z tym nie mam problemu. Chodziło mi o typową masę śmietanową.

?opatka

Member
Kwi 22, 2013
45
0
0
batoja @ 17 Jan 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1602242Ewelka1704, a tą żelatynę rozpuszczać przed dodaniem? Jeśli tak to w jaki sposób? I jak ją póżniej dodawać, żeby się nie zrobiły takie mało przyjemne grudki?
Kadarma, dziękuję, ale masę śmietanowo-mascarpone już robiłam wielokrotnie i z tym nie mam problemu. Chodziło mi o typową masę śmietanową.
Ja żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody i zostawiam do napęcznienia. Wkładam do mikrofalowki na kilka sekund, aby się rozpuściła i chłodną, ale nie ścinającą się wlewam cienką strozka do ubitej już śmietany, miksuję jeszcze kilka sekund i gotowe. Nigdy mi się grudki nie zrobiły, więc chyba ten sposób jest ok
icon_biggrin.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Łopatka @ 17 Jan 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1602286Ja żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody i zostawiam do napęcznienia. Wkładam do mikrofalowki na kilka sekund, aby się rozpuściła i chłodną, ale nie ścinającą się wlewam cienką strozka do ubitej już śmietany, miksuję jeszcze kilka sekund i gotowe. Nigdy mi się grudki nie zrobiły, więc chyba ten sposób jest ok
icon_biggrin.gif
Robię podobnie, z tym, że z braku mikrofali wstawiam do miseczki z gorącą wodą. Też się rozpuści.

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Dziękuję dziewczyny, jak zawsze można liczyć na wasze dobre rady... przy najbliższej okazji wypróbuję ten sposób i mam nadzieję,że wyjdzie idealnie
icon_smile.gif
.

ewelka1704

Member
Paź 20, 2015
19
0
0
Ja rowniez robie jak pisaly dziewczyny, zelatyne rozpuszczam w ok1/4 szkl wody, jak napecznieje to wkladam do kubka z goraca woda. Dodaje do ubitej juz smietany, czasem jest troche ciepla nawet ale wpadki nie zaliczylam do tej pory.
Z innej beczki_ zamowilam na stronie diamantu puder z glukoza, ciekawa jestem jak sie sprawdzi.

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Dziewczyny, czy któraś z Was nakładała na tort obłozony masą cukrową wydruk jadalny na papierze opłatkowym ?
Czy wystarczy pod wydruk posmarować cienka warstwę tynku maślanego ? i ile taki wydruk wytrzyma na torcie ?
Mam zrobić tort iphone, ekran z ikonami ma być właśnie wydrukowany na papierze opłatkowym.
Robie pierwszy raz coś takiego i nie wiem jak się do tematu zabrać.

?opatka

Member
Kwi 22, 2013
45
0
0
goma @ 24 Jan 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1602738Dziewczyny, czy któraś z Was nakładała na tort obłozony masą cukrową wydruk jadalny na papierze opłatkowym ?
Czy wystarczy pod wydruk posmarować cienka warstwę tynku maślanego ? i ile taki wydruk wytrzyma na torcie ?
Mam zrobić tort iphone, ekran z ikonami ma być właśnie wydrukowany na papierze opłatkowym.
Robie pierwszy raz coś takiego i nie wiem jak się do tematu zabrać.
Ja raz próbowałam, chyda dałam za mało tynku pod opłatek, bo wysechł i boki mu się podniosły, wyglądało to mało estetycznie i ciężko było zamaskować. Więcej się czegoś takiego nie podejmę, jeśli jeszcze kiedyś będę potrzebowała położyć wydruk na masie, to będzie on zrobiony na papierze cukrowym.

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Łopatka @ 25 Jan 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1602783Ja raz próbowałam, chyda dałam za mało tynku pod opłatek, bo wysechł i boki mu się podniosły, wyglądało to mało estetycznie i ciężko było zamaskować. Więcej się czegoś takiego nie podejmę, jeśli jeszcze kiedyś będę potrzebowała położyć wydruk na masie, to będzie on zrobiony na papierze cukrowym.
To niedobrze, mam już ten wydruk na papierze opłatkowym
icon_sad.gif
.
A po jakim czasie on tak wysechł ? Może nałożę krótko przed wydaniem tortu...
A pomarszczył się po nałożeniu?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
goma, nie stresuj się. Ja robiłam dość dawno temu i wszystko było ok. Tutaj poczytaj sobie (ściągnięte z neta: Pomocnicy kuchenni.pl):
INSTRUKCJA nakładania zdjęcia jadalnego na tort lub ciasto:

Zdjęcie wydrukowane w 100 % atramentem jadalnym ( bezsmakowym ) na 100 % papierze jadalnym ( bezsmakowym )
Dostarczone zdjęcie możne przechowywać przez 56 dni, w miejscu chłodnym i suchym.
Wydruk najlepiej przymierzyć do tortu przed pokryciem go kremem. Zdjęcie można wykorzystać w całości lub dociąć na wymiar ciasta/tortu zwykłymi nożyczkami.
Zdjęcie na opłatku najlepiej układać torcie pokrytym kremem lub bitą śmietaną z żelatyną. Ciasto powinno mieć gładką powierzchnię.
Papier zginamy w kształt litery U i lekko dociskamy do powierzchni tortu, następnie wygładzamy papier dłonią w kierunku brzegów, usuwając spod spodu całe powietrze.
Jadalne zdjęcie można nałożyć na tort / ciasto:
1. dzień przed serwowaniem
2. ok 2-3 godziny przed serwowaniem
ponieważ po nałożeniu zdjęcia na cieście/torcie, zdjęcie zacznie pochłaniać wilgoć z ciasta/tortu, zacznie się lekko marszczyć ale po ok godzinie znów dojdzie do formatu pierwotnego.
Dlatego zalecamy żeby nałożyć zdjęcie dzień lub godzinę przed podaniem.
Wokół nałożonego zdjęcia zalecamy udekorować bitą śmietaną albo kremem, aby końcówka zdjęcie stała się niewidoczna.
WAŻNE by tort NIE był przykryty lub zamknięty w pudełku. Powoduje to skraplanie się pary wodnej na dekoracji i rozmycie kolorów. Dekoracji nie można zamrażać.

Wady
Rozmięka na bitej śmietanie. By uniknąć tego należy dodać żelatyny lub fix do śmietany, która będzie na górze tortu.
Nie nadaje się na czekoladę i masy plastyczne
Nie maskuje nierówności tortu.
Musi nawilgnąć przed krojeniem

Powodzenia
icon_smile.gif

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
h-elen @ 27 Jan 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1602978goma, nie stresuj się. Ja robiłam dość dawno temu i wszystko było ok. Tutaj poczytaj sobie (ściągnięte z neta: Pomocnicy kuchenni.pl):
INSTRUKCJA nakładania zdjęcia jadalnego na tort lub ciasto:

Zdjęcie wydrukowane w 100 % atramentem jadalnym ( bezsmakowym ) na 100 % papierze jadalnym ( bezsmakowym )
Dostarczone zdjęcie możne przechowywać przez 56 dni, w miejscu chłodnym i suchym.
Wydruk najlepiej przymierzyć do tortu przed pokryciem go kremem. Zdjęcie można wykorzystać w całości lub dociąć na wymiar ciasta/tortu zwykłymi nożyczkami.
Zdjęcie na opłatku najlepiej układać torcie pokrytym kremem lub bitą śmietaną z żelatyną. Ciasto powinno mieć gładką powierzchnię.
Papier zginamy w kształt litery U i lekko dociskamy do powierzchni tortu, następnie wygładzamy papier dłonią w kierunku brzegów, usuwając spod spodu całe powietrze.
Jadalne zdjęcie można nałożyć na tort / ciasto:
1. dzień przed serwowaniem
2. ok 2-3 godziny przed serwowaniem
ponieważ po nałożeniu zdjęcia na cieście/torcie, zdjęcie zacznie pochłaniać wilgoć z ciasta/tortu, zacznie się lekko marszczyć ale po ok godzinie znów dojdzie do formatu pierwotnego.
Dlatego zalecamy żeby nałożyć zdjęcie dzień lub godzinę przed podaniem.
Wokół nałożonego zdjęcia zalecamy udekorować bitą śmietaną albo kremem, aby końcówka zdjęcie stała się niewidoczna.
WAŻNE by tort NIE był przykryty lub zamknięty w pudełku. Powoduje to skraplanie się pary wodnej na dekoracji i rozmycie kolorów. Dekoracji nie można zamrażać.

Wady
Rozmięka na bitej śmietanie. By uniknąć tego należy dodać żelatyny lub fix do śmietany, która będzie na górze tortu.
Nie nadaje się na czekoladę i masy plastyczne
Nie maskuje nierówności tortu.
Musi nawilgnąć przed krojeniem

Powodzenia
icon_smile.gif
Dziękuję, czytałam tą instrukcję, tylko wydaje mi się, że dotyczy ona kladzenia opłatka na masę śmietanowo, a ja muszę na masę cukrową .

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy