kobitka75 @ 6 Jan 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1601015Cześć dziewczyny.Proszę Was o pomoc-radę,muszę zrobić srebrny prostokątny tort i nie wiem ufarbować go na szaro,a potem malować srebrnym barwnikiem?Proszę podpowiedzcie
Dokładnie, tak jak piszesz - barwnikiem srebrnym pomaluj szarą masę.
ewelka1704 @ 12 Dec 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1598871Ja rownierz pracuje na samorobce, na bable pomaga mi igla, zawsze mam taka mala w szufladzie. Packe mam tylko jedna ale te brzegi nie sa takie zle, a jaki tynk dziewczyny stosujecie? Samo maslo z cukrem czy moze butter crem ( czy jakos tak).masło z cukrem to JEST buttercreamJednak uważam, że do tynku lepszy jest ganasz![]()
h-elen @ 6 Jan 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1601086Dokładnie, tak jak piszesz - barwnikiem srebrnym pomaluj szarą masę.Dzięki za pomoc![]()
batoja @ 17 Jan 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1602242Ewelka1704, a tą żelatynę rozpuszczać przed dodaniem? Jeśli tak to w jaki sposób? I jak ją póżniej dodawać, żeby się nie zrobiły takie mało przyjemne grudki?
Kadarma, dziękuję, ale masę śmietanowo-mascarpone już robiłam wielokrotnie i z tym nie mam problemu. Chodziło mi o typową masę śmietanową.Ja żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody i zostawiam do napęcznienia. Wkładam do mikrofalowki na kilka sekund, aby się rozpuściła i chłodną, ale nie ścinającą się wlewam cienką strozka do ubitej już śmietany, miksuję jeszcze kilka sekund i gotowe. Nigdy mi się grudki nie zrobiły, więc chyba ten sposób jest ok![]()
Łopatka @ 17 Jan 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1602286Ja żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody i zostawiam do napęcznienia. Wkładam do mikrofalowki na kilka sekund, aby się rozpuściła i chłodną, ale nie ścinającą się wlewam cienką strozka do ubitej już śmietany, miksuję jeszcze kilka sekund i gotowe. Nigdy mi się grudki nie zrobiły, więc chyba ten sposób jest ok
Robię podobnie, z tym, że z braku mikrofali wstawiam do miseczki z gorącą wodą. Też się rozpuści.
goma @ 24 Jan 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1602738Dziewczyny, czy któraś z Was nakładała na tort obłozony masą cukrową wydruk jadalny na papierze opłatkowym ?
Czy wystarczy pod wydruk posmarować cienka warstwę tynku maślanego ? i ile taki wydruk wytrzyma na torcie ?
Mam zrobić tort iphone, ekran z ikonami ma być właśnie wydrukowany na papierze opłatkowym.
Robie pierwszy raz coś takiego i nie wiem jak się do tematu zabrać.Ja raz próbowałam, chyda dałam za mało tynku pod opłatek, bo wysechł i boki mu się podniosły, wyglądało to mało estetycznie i ciężko było zamaskować. Więcej się czegoś takiego nie podejmę, jeśli jeszcze kiedyś będę potrzebowała położyć wydruk na masie, to będzie on zrobiony na papierze cukrowym.
Łopatka @ 25 Jan 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1602783Ja raz próbowałam, chyda dałam za mało tynku pod opłatek, bo wysechł i boki mu się podniosły, wyglądało to mało estetycznie i ciężko było zamaskować. Więcej się czegoś takiego nie podejmę, jeśli jeszcze kiedyś będę potrzebowała położyć wydruk na masie, to będzie on zrobiony na papierze cukrowym.To niedobrze, mam już ten wydruk na papierze opłatkowym.![]()
A po jakim czasie on tak wysechł ? Może nałożę krótko przed wydaniem tortu...
A pomarszczył się po nałożeniu?
h-elen @ 27 Jan 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1602978goma, nie stresuj się. Ja robiłam dość dawno temu i wszystko było ok. Tutaj poczytaj sobie (ściągnięte z neta: Pomocnicy kuchenni.pl):
INSTRUKCJA nakładania zdjęcia jadalnego na tort lub ciasto:
Zdjęcie wydrukowane w 100 % atramentem jadalnym ( bezsmakowym ) na 100 % papierze jadalnym ( bezsmakowym )
Dostarczone zdjęcie możne przechowywać przez 56 dni, w miejscu chłodnym i suchym.
Wydruk najlepiej przymierzyć do tortu przed pokryciem go kremem. Zdjęcie można wykorzystać w całości lub dociąć na wymiar ciasta/tortu zwykłymi nożyczkami.
Zdjęcie na opłatku najlepiej układać torcie pokrytym kremem lub bitą śmietaną z żelatyną. Ciasto powinno mieć gładką powierzchnię.
Papier zginamy w kształt litery U i lekko dociskamy do powierzchni tortu, następnie wygładzamy papier dłonią w kierunku brzegów, usuwając spod spodu całe powietrze.
Jadalne zdjęcie można nałożyć na tort / ciasto:
1. dzień przed serwowaniem
2. ok 2-3 godziny przed serwowaniem
ponieważ po nałożeniu zdjęcia na cieście/torcie, zdjęcie zacznie pochłaniać wilgoć z ciasta/tortu, zacznie się lekko marszczyć ale po ok godzinie znów dojdzie do formatu pierwotnego.
Dlatego zalecamy żeby nałożyć zdjęcie dzień lub godzinę przed podaniem.
Wokół nałożonego zdjęcia zalecamy udekorować bitą śmietaną albo kremem, aby końcówka zdjęcie stała się niewidoczna.
WAŻNE by tort NIE był przykryty lub zamknięty w pudełku. Powoduje to skraplanie się pary wodnej na dekoracji i rozmycie kolorów. Dekoracji nie można zamrażać.
Wady
Rozmięka na bitej śmietanie. By uniknąć tego należy dodać żelatyny lub fix do śmietany, która będzie na górze tortu.
Nie nadaje się na czekoladę i masy plastyczne
Nie maskuje nierówności tortu.
Musi nawilgnąć przed krojeniem
Powodzenia
Dziękuję, czytałam tą instrukcję, tylko wydaje mi się, że dotyczy ona kladzenia opłatka na masę śmietanowo, a ja muszę na masę cukrową .
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.