Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

kocik_22

Member
Lut 9, 2016
9
0
0
Mój dzisiejszy- Eddie, Freddy Krueger i Pinhead
icon_smile.gif

Załączniki

• 1.JPG
    1.JPG
    7.8 MB · Wyświetleń: 0
  • 2.JPG
    2.JPG
    6.9 MB · Wyświetleń: 0
  • 3.JPG
    3.JPG
    6.4 MB · Wyświetleń: 0
  • 10.JPG
    10.JPG
    6.7 MB · Wyświetleń: 0

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Kobietki, jak długo zajmuje wam lepienie figurek? Ja przy swoich "zdolnościach", czy odręcznie, czy z foremek, ślęczę około dwóch godzin. Efekty TYLKO zadowalające.

Załączniki

• 20160313_081152.jpg
    20160313_081152.jpg
    174.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 20160312_095830.jpg
    20160312_095830.jpg
    179.9 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Myszki, koniki, potwory, instrumenty, bardzo ładnie prezentują się Wasze dzieła.
W związku z tym, że robię to okazjonalnie to nie mam wprawy i zajmuje mi to dużo czasu, zdecydowanie więcej niż dwie godziny. A z efektów nigdy nie jestem zadowolona
icon_wink.gif
, no może za wyjątkiem storczyka dla teściowej.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

passiflora

Member
Mar 16, 2016
3
0
0
Witam
zaczynam dopiero przygodę z masą cukrową. zrobiłam kilka tych mas, z których większość wylądowała w koszu
gruebel_2.gif
początkowo używałam do zrobienia tych mas planty, ale te nie wychodziły. Wyszły mi dopiero bez planty, nie wiem dlaczego ?zakupiłam glicerynę wiltona i ta masa z gliceryną wyszła najlepiej. przechowuję jej kawałaek w woreczku i nadal jest miękki bez potrzeby podgrzewania. Czy właśnie tak przechowuje się ta masa ? Czy jest ona twarda i dopiero po podgrzaniu odzyskuje swe właściwości ? Mam też pytanie jak uzyskać kilka kolorowych niedużych kawałków masy z 700 g cukru bo takie mam proporcje w przepisie. Czy powinnam najpierw zrobić masę białą , podzielić na kawałki i barwić wyrabiając ?Mam barwniki Wilton. kiedy próbowałam tak ostatnio wybarwić mały kawałek wyszła mi twarda klucha
icon_sad.gif

przepraszam jeśli odpowiedzi na te pytania się już pojawiły ,ale jest tego sporo do czytania...
Będę robiła tort na 80 urodziny Babci, która maluje obrazy. Podpatrzyłam z netu fajne pomysły na pędzle, paletę z wyciśniętymi farbami. To dość łatwe do zrobienia na początek
icon_smile.gif

passiflora

Member
Mar 16, 2016
3
0
0
na poprzedniej stronie dopiero zobaczyłam torcik bumelki o tematyce malarskiej
icon_smile.gif
jest super
icon_smile.gif
mam pytanie jak uzyskać efekt takich jakby plam po farbach na górnym piętrze ? czy potrzeba specjalnych farb jadalnych ? jak to zrobić czy kropić pędzelkiem na tort?
pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ależ piękne te Wasze torty!!!
eek2.gif
bębenek mnie zachwycił i gitara, i myszka ...zresztą wszystkie cudne i takie dopracowane!
A kadarma kokietuje
icon_wink.gif

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
passiflora @ 16 Mar 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1606255na poprzedniej stronie dopiero zobaczyłam torcik bumelki o tematyce malarskiej
icon_smile.gif
jest super
icon_smile.gif
mam pytanie jak uzyskać efekt takich jakby plam po farbach na górnym piętrze ? czy potrzeba specjalnych farb jadalnych ? jak to zrobić czy kropić pędzelkiem na tort?
pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi
icon_smile.gif
Aby uzyskać takie "pochlapanie" farbami wystarczy zamoczyć delikatnie szczoteczkę do zębów..oczywiście nową
icon_mrgreen.gif
... w rozpuszczonym barwniku jadalnym i z bliskiej odległości pocierać opuszką palca aby farba pryskała

passiflora

Member
Mar 16, 2016
3
0
0
Witam
dzięki bumelko za odpowiedź :)tak zrobię
icon_smile.gif

a odpowiecie mi jak zrobić te kilka kawałków w różnych kolorach, czy podzielić masę białą zrobioną z 700g cukru na małe kawałki i wyrabiać w ręku z barwnikiem, czy robić z mniejszych proporcji ? Czy ktoś robi tą masę w thermomix ? pozdrawiam

kocik_22

Member
Lut 9, 2016
9
0
0
Ja również mam kilka pytań:
1. Robiąc tort np okrągły, śmietankowy zdarza mi się, że zamiast pięknego, równiutkiego tortu robi mi się taka...beczułka. Boki tak jakby są wypchane lekko. Jak temu zaradzić?
2. Masa maślana- nakładacie jedną, czy dwie warstwy? Jak długo ją ubijać, żeby nie była taka lepka i nie 'rwała' tortu?
3. Jakiego pudru cukru najlepiej używać?
4. Jak to jest, że robiąc masę z przepisu na 700gram cukru pudru syrop tyle nie przyjmuje i ostatecznie wychodzi mi małą kulka masy cukrowej?

Z góry dziękuję
icon_smile.gif
)

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
passiflora @ 17 Mar 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1606345Witam
dzięki bumelko za odpowiedź :)tak zrobię
icon_smile.gif

a odpowiecie mi jak zrobić te kilka kawałków w różnych kolorach, czy podzielić masę białą zrobioną z 700g cukru na małe kawałki i wyrabiać w ręku z barwnikiem, czy robić z mniejszych proporcji ? Czy ktoś robi tą masę w thermomix ? pozdrawiam
Najlepiej jest zrobić tak jak piszesz. Czyli zrobić całą porcję i dzielić na tyle części ile potrzebujesz kolorów. Gdybyś chciała robić z mniejszych porcji to byś musiała dużo przeliczać wagę składników a nie są to i tak duże ilości. W TM też można robić. Na "Przepisowni" jest nawet fajny przepis.

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
kocik_22 @ 17 Mar 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1606347Ja również mam kilka pytań:
1. Robiąc tort np okrągły, śmietankowy zdarza mi się, że zamiast pięknego, równiutkiego tortu robi mi się taka...beczułka. Boki tak jakby są wypchane lekko. Jak temu zaradzić?
2. Masa maślana- nakładacie jedną, czy dwie warstwy? Jak długo ją ubijać, żeby nie była taka lepka i nie 'rwała' tortu?
3. Jakiego pudru cukru najlepiej używać?
4. Jak to jest, że robiąc masę z przepisu na 700gram cukru pudru syrop tyle nie przyjmuje i ostatecznie wychodzi mi małą kulka masy cukrowej?

Z góry dziękuję
icon_smile.gif
)
1. Robi się tak ponieważ masz delikatny krem/śmietanę.Pod wpływem ciężaru nasączonego biszkoptu śmietana się uwypukla. Spróbuj zostawić przełożony biszkopt w obręczy tortownicy na noc w lodówce wtedy dobrze zwiąże. Potem po wyjęciu jeśli coś się uwypukli to wyrównaj nożem i otynkuj. I znowu do lodówki. Ja trzymam przynajmniej 2 godz. Jeśli jest potrzeba to tynkuję bardzo cienko drugi raz, ale zdarza się to bardzo rzadko.
2.Masę maślaną/tynk tak długo ucieram aż masło mam prawie białe a na koniec dodaję 1-2 łyżki gorącego mleka. Taka masa jest bardzo puszysta,nic się nie klei no i przez to nie odrywa boków tortu. To odrywanie to dlatego że Twoja masa jest zbyt ciężka/zbita. Zbyt krótko ucierasz
3.Ja używam cukru "Cukier polski"
4.Nie pomogę ponieważ rzadko robię masę cukrową

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Ja od dwóch lat pracuję na samoróbce-zawsze ten sam przepis, a i tak od czasu do czasu masa nie wyjdzie, tzn rwie się, jest jak sparciała guma.
rofl.gif
Składniki są zawsze takie same:cukier poder Kupiec, glukoza w proszku Delekta, Planta. Jeśli robię dużo jednego koloru na obłożenie całego tortu, wtedy barwnik dodaję na etapie płynnej żelatyny-np czerwony lub niebieski ( wtedy kolor jest bardziej intensywny).

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Jakiś czas nie zaglądałam, a Wy jak zwykle tworzycie cuda. Jeśli chodzi o masę robię tak jak Kadarma. Jak robię torcik na szybko, to żeby mi biszkopt nie osiadł po bokach, to z resztek kroję paski szerokości masy i grube jakies 3mm, i podkładam pod biszkopt zakrywając masę, w ten sposób nigdy nie robią się wybrzuszenia i jest równy. Jeśli chodzi o cukier to używam ten królewski z biedronki, i robię z przepisu w którym używasz 1kg cukru, i zawsze wychodzi fajna. Powodzenia.

kocik_22

Member
Lut 9, 2016
9
0
0
Mój niedzielny na roczek
icon_smile.gif

Załączniki

• kr_l2.JPG
    kr_l2.JPG
    6.3 MB · Wyświetleń: 0
  • kro_1.JPG
    kro_1.JPG
    6.4 MB · Wyświetleń: 0
  • kr_l3.JPG
    kr_l3.JPG
    5.6 MB · Wyświetleń: 0

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Kwiaty jak żywe. zazdroszczę talentu i cierpliwości. Spokojnych i wesołych świąt dla wszystkich.

Załączniki

• 20160326_110221.jpg
    20160326_110221.jpg
    172.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 20160326_110112.jpg
    20160326_110112.jpg
    180.6 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy