passiflora @ 16 Mar 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1606255na poprzedniej stronie dopiero zobaczyłam torcik bumelki o tematyce malarskiejjest super
mam pytanie jak uzyskać efekt takich jakby plam po farbach na górnym piętrze ? czy potrzeba specjalnych farb jadalnych ? jak to zrobić czy kropić pędzelkiem na tort?![]()
pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi
Aby uzyskać takie "pochlapanie" farbami wystarczy zamoczyć delikatnie szczoteczkę do zębów..oczywiście nową... w rozpuszczonym barwniku jadalnym i z bliskiej odległości pocierać opuszką palca aby farba pryskała![]()
passiflora @ 17 Mar 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1606345Witam
dzięki bumelko za odpowiedźtak zrobię
![]()
a odpowiecie mi jak zrobić te kilka kawałków w różnych kolorach, czy podzielić masę białą zrobioną z 700g cukru na małe kawałki i wyrabiać w ręku z barwnikiem, czy robić z mniejszych proporcji ? Czy ktoś robi tą masę w thermomix ? pozdrawiamNajlepiej jest zrobić tak jak piszesz. Czyli zrobić całą porcję i dzielić na tyle części ile potrzebujesz kolorów. Gdybyś chciała robić z mniejszych porcji to byś musiała dużo przeliczać wagę składników a nie są to i tak duże ilości. W TM też można robić. Na "Przepisowni" jest nawet fajny przepis.
kocik_22 @ 17 Mar 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1606347Ja również mam kilka pytań:
1. Robiąc tort np okrągły, śmietankowy zdarza mi się, że zamiast pięknego, równiutkiego tortu robi mi się taka...beczułka. Boki tak jakby są wypchane lekko. Jak temu zaradzić?
2. Masa maślana- nakładacie jedną, czy dwie warstwy? Jak długo ją ubijać, żeby nie była taka lepka i nie 'rwała' tortu?
3. Jakiego pudru cukru najlepiej używać?
4. Jak to jest, że robiąc masę z przepisu na 700gram cukru pudru syrop tyle nie przyjmuje i ostatecznie wychodzi mi małą kulka masy cukrowej?
Z góry dziękuję)
1. Robi się tak ponieważ masz delikatny krem/śmietanę.Pod wpływem ciężaru nasączonego biszkoptu śmietana się uwypukla. Spróbuj zostawić przełożony biszkopt w obręczy tortownicy na noc w lodówce wtedy dobrze zwiąże. Potem po wyjęciu jeśli coś się uwypukli to wyrównaj nożem i otynkuj. I znowu do lodówki. Ja trzymam przynajmniej 2 godz. Jeśli jest potrzeba to tynkuję bardzo cienko drugi raz, ale zdarza się to bardzo rzadko.
2.Masę maślaną/tynk tak długo ucieram aż masło mam prawie białe a na koniec dodaję 1-2 łyżki gorącego mleka. Taka masa jest bardzo puszysta,nic się nie klei no i przez to nie odrywa boków tortu. To odrywanie to dlatego że Twoja masa jest zbyt ciężka/zbita. Zbyt krótko ucierasz
3.Ja używam cukru "Cukier polski"
4.Nie pomogę ponieważ rzadko robię masę cukrową
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.