Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Dziewczyny doradźcie proszę, jak zrobić koła do figurki-auta, tak jak na zdjęciu?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Batoja, chodzi Ci o bieżnik?
Jeżeli tak, to zrobiłabym gładkie koła (ze środkiem z ryżu, będą lekkie). Z jakiejś foremki wycięłabym dużo elementów i nakleiłabym na wierzch.
Montaż do auta to już chyba na patykach do chińszczyzny owiniętych niby przewodami.

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Właśnie chodzi mi o zrobienie kół w środku...też myślałam o ryżu, ale nie za bardzo wiem jak to wykonać. H-elen jakieś cenne podpowiedzi???

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ryżowe elementy robię wg tego przepisu:
4 łyżki masła, ok. 300 g pianek marshmallows, 6 szklanek preparowanego ryżu. Masło z piankami rozpuścić, dodać od razu ryż, wymieszać. Jak tylko przestygnie na tyle aby formować, można lepić. Ewentualnie aż zastygnie całkiem i rzeźbimy. Nierówności można zamaskować lukrem potem tynk i lukier plastyczny.

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Kadarma dziękuję za artykuł....rzeczywiście jest bardzo pomocny
icon_smile.gif
. H-elen dziękuję za przedstawienie proporcji do ryżu
icon_smile.gif
. Będę działać, ale nie ukrywam, że się stresuję
icon_smile.gif
.Pozdrowienia.

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Kobietki kochane. Teraz ja potrzebuję pomocy. Muszę zrobić kask strażak i nie wiem co wykombinować z szybkä. Próbowałam z żelatyną ale nic nie wychodzi. Macie jakiś pomysł?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Szarą masę potraktować srebrnym proszkowym + niebieskie smugi.
Często takie rozwiązanie ma zastosowane w szybach aut.
Innego pomysłu nie mam
icon_sad.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Tu link

Kadarma, sprobuj moze zrobic candy glass, sugar glass (na you tube sa filmiki),
Robilam takie "szklo" do polamania do dekoracji tortu Elza Frozen.
O ile pamietam z glowy....
Rozpuszczasz cukier, dodajesz syropu (np golden, ale wtedy podbarwi "szklo" na zolto, syropu kukurydzianego albo z agawy, im bardziej bezbarwny tym lepszy)
Dodac mozna cream of tartar czyli winian potasu.
Dodac ciut barwnika niebieskiego.

Wylac mase na silikonowa mate starajac sie nadac polkolisty ksztalt.
A gdy masa zacznie tezec (karmel bedzie elastyczny ale juz nie bedzie splywac to poloz mate na czyms jak gruby walek albo butelka od szampana, zrolowany recznik, zeby szybka wygiela sie w luk.
Uwaga, bo gdy poczekasz za dlugo to szyba peknie bo dosyc szybko twardnieje.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
O widzisz Karino, skleroza nie boli
fiesgrins.gif

Przypomniałaś mi o szybkach w piernikach, przecież robię ich całe mnóstwo
icon_smile.gif

Ja rozpuszczam w piekarniku, w ok. 100 st.C landrynki lodowe (Ice z Biedronki). Są niebieskawe i doskonale udają szkło. Tort z Elzą też tak przecież robiłam
icon_smile.gif
...
Pokruszone landrynki wysypuję na papier do pieczenia, pierniczki zdejmuję, kiedy wystygną.
Jak szybka do kasku to trzeba byłoby zrobić otok, żeby masa nie rozlewała się w przypadkowych kierunkach. I jeszcze ciepłą (ale z papierem) położyć na czymś obłym i będzie wyprofilowana szybka
icon_smile.gif

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Dziewczyny, no i lipa...o ile koła z ryżu wyszły świetne o tyle nie jestem w stanie wyciąć kształtu auta. Ryż się rozsypuje i kruszy. Poratujcie, kompletnie nie wiem co zrobić, a boję się, że autko z samej masy będzie za ciężkie. Może macie jakieś ciekawe pomysły co zrobić w takiej sytuacji. Nigdy nie pracowałam na preparowanym ryżu
icon_sad.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
A robisz ciasteczka "szyszki"? Można z tego przepisu albo toffi rozpuścić i dodać ryż.
Skoro Ci się rozsypuje to masa jest zbyt sypka. Najlepiej dodaj rozpuszczonych pianek albo toffi. Jak chcesz na ciepło pracować to od razu po wyjęciu z garnka, w gumowych rękawiczkach lep. Albo uformuj sześcian i po wystygnięciu rzeźbij. Możesz włożyć do lodówki to zrobi się twarde jak skała i łatwiej będzie ciąć.
Dodam, że ciąć należy bardzo ostrym nożem, najlepiej skalpelem. Jak coś się wysiepie ;) to zasmarujesz masą, którą i tak dasz przed nałożeniem masy cukrowej.
Ja wolę na ciepło nadać podstawowy kształt a tylko kosmetycznie dociąć.

mamaKrzysia

Member
Sty 5, 2014
66
0
0
Kochane, potrzebuje kilka rad
icon_smile.gif
Będę robiła - pierwszy raz w życiu tort piętrowy. Jak to ugryźć? Czytałam, ze dobrze wesprzec tort na patyczkach od szaszłyków. Ok, rozumiem, że na takim wzmocnieniu dolne piętro nie zapadnie się, ale co z przesunięciem? Będzie sie trzymało, czy moze jezdzic? pod drugie piętro dawać jakąś podkładkę, czy biszkopt na mase cukrową? no i czy nasączony biszkopt i masa na bazie smietany, nie bedzie niebezpiecznym pierwszym piętrem? na patyczkach bedzie sie trzymać, czy lepiej zrobic maslany krem?

i pytankoo- jak mocujecie kwiatki czy motylki do boku tortu? wystarczy na wode, czy raczej klej spożywczy?
a jak przymocowac perełkę w środku kwiatka? tzn czym ?
icon_smile.gif

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
h-elen...tak kiedyś robiłam szyszki i właśnie z tego przepisu zrobiłam masę ryżową. I właśnie mimo tego, że masa była dobrze wystudzona to przy każdym nacięciu się kruszyła, albo nawet odpadał dość spory kawałek. Metodą prób i błędów udało mi się w końcu skleić coś na kształt samochodziku. Napraw dokonałam za pomocą masy maślanej (wypełniłam ubytki i poskejałam) . Obłożyłam masą cukrową i teraz odpoczywa. Jak zesztywnieje to zabiorę się za detale. Mam nadzieję, że wyjdzie dobrze. Nigdy wcześniej nie korzystałam z ryżu do figurek i być może to przez brak wprawy takie napotkałam przygody. Wszystko się okaże
icon_smile.gif
. Dziękuję za pomoc i rady.

julinka

Member
Lut 1, 2016
10
0
0
A to mój trzeci torcik, a pierwszy z masą robiona samodzielnie.

Załączniki

• torty_na_9_urodziny_148.jpg
    torty_na_9_urodziny_148.jpg
    778.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 20160407_224431a.jpg
    20160407_224431a.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 0

julinka

Member
Lut 1, 2016
10
0
0
Witajcie. Jestem tu nowa. Torty z masą cukrową robię od niedawna. Odkąd trafiłam na to forum - przepadłam. Czytam, oglądam i podziwiam. Tortów z masa mam na swoim koncie niewiele, ale znajoma poprosiła mnie o tort na chrzest i tu mam pytanie. Tort ma być na 20 osób i piętrowy. Doradźcie proszę jakiej wielkości można zrobić piętra, żeby to dobrze wyglądało i jak myślicie ile będzie mniej więcej będzie ważył taki tort. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz.

julinka

Member
Lut 1, 2016
10
0
0
W poprzednim poście jest mój pierwszy tort pokryty masą. Wiem, ze do ideału mu brakuje, ale syn był bardzo zadowolony, a tort był robiony w pospiechu i nie należał do najłatwiejszych.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy