mamaKrzysia
Member
- Sty 5, 2014
- 66
- 0
- 0
mamaKrzysia @ 17 Apr 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1607414Kochane, potrzebuje kilka radBędę robiła - pierwszy raz w życiu tort piętrowy. Jak to ugryźć? Czytałam, ze dobrze wesprzec tort na patyczkach od szaszłyków. Ok, rozumiem, że na takim wzmocnieniu dolne piętro nie zapadnie się, ale co z przesunięciem? Będzie sie trzymało, czy moze jezdzic? pod drugie piętro dawać jakąś podkładkę, czy biszkopt na mase cukrową? no i czy nasączony biszkopt i masa na bazie smietany, nie bedzie niebezpiecznym pierwszym piętrem? na patyczkach bedzie sie trzymać, czy lepiej zrobic maslany krem?![]()
i pytankoo- jak mocujecie kwiatki czy motylki do boku tortu? wystarczy na wode, czy raczej klej spożywczy?
a jak przymocowac perełkę w środku kwiatka? tzn czym ?
Jeśli chodzi o piętrowy tort to tak jak piszesz,trzeba wesprzeć na patyczkach lub na rurkach od napojów. Ja osobiście robię na rurkach i nigdy nie miałam problemu. Aby górne piętro się nie przesunęło musisz posmarować masą maślaną powierzchnię pod nim. Górne piętro zawsze na cienkiej podkładce dociętej na wymiar aby nie wystawała.Ta podkładka przylepi się do masy pod nią i jak zwiąże w lodówce to nic się nie przesunie. Może powstać delikatna przerwa między pietrami , ale to zawsze można zamaskować. Jeśli chodzi o nasączanie tortów i masę śmietanową do przełożenia to nic się nie stanie jeśli dasz podpórki. Pamiętaj tylko aby wszystkie patyczki były równe. Czasem piętro nie jest idealnie równe...przynajmniej moje...bywa różnica 2...3 mm. docinasz do najwyższego patyczka. Wizualnie będzie równo a powstałą szparę tak jak pisałam...maskujemy.![]()
I kwiatki i motylki mocuję na wodę.Tylko tej wody to ledwo co aby ozdoby nie zjeżdżały. Chyba ,że są to duże i ciężkie elementy to raczej klej i trzeba czymś podeprzeć aż wyschnie
mamaKrzysia @ 17 Apr 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1607415aaa to jeszcze zapytam, czym nasaczyć tort przełożony śmietaną z malinami/borówkami? w wersji dla dzieci i dla dorosłych
Jeśli to jest jeden tort dla wszystkich to nie ma znaczenia że dla "dorosłych". Wiadomo,że alkoholu do nasączenia nie dasz.Zawsze dobra jest woda lub herbata z cytryna i cukrem
Jeśli tylko dla dorosłych to do malin i borówki daję to co napisałam wyżej + trochę alkoholu.Jeśli biszkopt byłby kakaowy to można nasączyć go malinówką ale jasny już nie. W sumie zależy to od owoców jakie dajesz. Są teraz w sprzedaży takie fajne alkohole smakowe. Jest w czym wybierać.
Mam nadzieję,że choć trochę rozwiałam Twoje wątpliwości. Pozdrawiam
julinka @ 18 Apr 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1607453Witajcie. Jestem tu nowa. Torty z masą cukrową robię od niedawna. Odkąd trafiłam na to forum - przepadłam. Czytam, oglądam i podziwiam. Tortów z masa mam na swoim koncie niewiele, ale znajoma poprosiła mnie o tort na chrzest i tu mam pytanie. Tort ma być na 20 osób i piętrowy. Doradźcie proszę jakiej wielkości można zrobić piętra, żeby to dobrze wyglądało i jak myślicie ile będzie mniej więcej będzie ważył taki tort. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz.To jak duży tort powinien być zależy od kilku rzeczy. Impreza w domu czy na sali? Kelnerki kroją zazwyczaj bardzo cienkie porcje. Jeśli impreza z obiadem to zazwyczaj goście sami chcą mniejsze kawałki. Jeśli bez obiadu mogą chcieć więcej. To tak trochę pół żartem pół serio. To co napisałam to ma spore znaczenie ale 40 osób wzwyż.
Wracając do Twojego pytania.Tort na 20 osób to mały torcik i wystarczyłaby tortownica 24 cm ale jeśli musi być piętrowy to zrobiłabym 22 i 16. Najładniej wyglądają torty z wyższymi pietrami tzn.3 przełożenia kremu. Jeśli chcesz się naocznie przekonać jakie będziesz mieć porcje to najlepiej wytnij sobie papierowy krążek wielkości tortownicy i tak długo go składaj na pół aż otrzymasz klin/porcję jaka Cię satysfakcjonuje. Rozłóż i policz ile masz porcji. Zawsze tak robię jak mam kilka pięter i dużo ludzi.
bumelka @ 22 Apr 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1607635Ja przyklejam na samą wodę czasem klej spożywczy. Wszystko musi się dobrze trzymać szczególnie jak tort jest transportowany. I szczerze mówiąc to niezbyt zależy mi na tym czy się oderwie trochę masy z tortu czy nie. Gorzej jakby Ci takie ozdoby pospadały przy lekkim przechyleniu tortu.Dziękuję. Tort będzie jechał kilka km, więc przykleję, żeby się wszystko trzymało.
bumelka @ 21 Apr 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1607609mamaKrzysia pokażę Ci tort w którym dałam tyle podpórek co na rysunku wyżej. Tort był bardzo ciężki. Miał być na 50 osób i jeszcze zostać. I Tort na 30 osób z małym górnym piętrem.Tu miałam tylko 5 podpórekDziękuje bumelko za bardzo cenne rady. Ja własnie będe robić na 30 osób. Górne piętro bedzie mieć 16 cm a dolne 24 lub 26,5 cm. Pamiętasz jakie Ty w swoim dawałas?
mamaKrzysia @ 22 Apr 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1607643... Ja własnie będe robić na 30 osób. Górne piętro bedzie mieć 16 cm a dolne 24 lub 26,5 cm. Pamiętasz jakie Ty w swoim dawałas?Nie pamiętam jakie miałam wielkości pięter ale przy twoich spokojnie wystarczy 5 podpórek pod górne piętro.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.