Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

mamaKrzysia

Member
Sty 5, 2014
66
0
0
http://tortymarty.bloog.pl/id,337972433,ti...btticaid=616db5
tu masz troszkę o wymiarach
icon_smile.gif

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
mamaKrzysia @ 17 Apr 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1607414Kochane, potrzebuje kilka rad
icon_smile.gif
Będę robiła - pierwszy raz w życiu tort piętrowy. Jak to ugryźć? Czytałam, ze dobrze wesprzec tort na patyczkach od szaszłyków. Ok, rozumiem, że na takim wzmocnieniu dolne piętro nie zapadnie się, ale co z przesunięciem? Będzie sie trzymało, czy moze jezdzic? pod drugie piętro dawać jakąś podkładkę, czy biszkopt na mase cukrową? no i czy nasączony biszkopt i masa na bazie smietany, nie bedzie niebezpiecznym pierwszym piętrem? na patyczkach bedzie sie trzymać, czy lepiej zrobic maslany krem?

i pytankoo- jak mocujecie kwiatki czy motylki do boku tortu? wystarczy na wode, czy raczej klej spożywczy?
a jak przymocowac perełkę w środku kwiatka? tzn czym ?
icon_smile.gif
Jeśli chodzi o piętrowy tort to tak jak piszesz,trzeba wesprzeć na patyczkach lub na rurkach od napojów. Ja osobiście robię na rurkach i nigdy nie miałam problemu. Aby górne piętro się nie przesunęło musisz posmarować masą maślaną powierzchnię pod nim. Górne piętro zawsze na cienkiej podkładce dociętej na wymiar aby nie wystawała.Ta podkładka przylepi się do masy pod nią i jak zwiąże w lodówce to nic się nie przesunie. Może powstać delikatna przerwa między pietrami , ale to zawsze można zamaskować. Jeśli chodzi o nasączanie tortów i masę śmietanową do przełożenia to nic się nie stanie jeśli dasz podpórki. Pamiętaj tylko aby wszystkie patyczki były równe. Czasem piętro nie jest idealnie równe...przynajmniej moje
rofl.gif
...bywa różnica 2...3 mm. docinasz do najwyższego patyczka. Wizualnie będzie równo a powstałą szparę tak jak pisałam...maskujemy.

I kwiatki i motylki mocuję na wodę.Tylko tej wody to ledwo co aby ozdoby nie zjeżdżały. Chyba ,że są to duże i ciężkie elementy to raczej klej i trzeba czymś podeprzeć aż wyschnie

mamaKrzysia @ 17 Apr 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1607415aaa to jeszcze zapytam, czym nasaczyć tort przełożony śmietaną z malinami/borówkami? w wersji dla dzieci i dla dorosłych
icon_smile.gif
Jeśli to jest jeden tort dla wszystkich to nie ma znaczenia że dla "dorosłych". Wiadomo,że alkoholu do nasączenia nie dasz.Zawsze dobra jest woda lub herbata z cytryna i cukrem
Jeśli tylko dla dorosłych to do malin i borówki daję to co napisałam wyżej + trochę alkoholu.Jeśli biszkopt byłby kakaowy to można nasączyć go malinówką ale jasny już nie. W sumie zależy to od owoców jakie dajesz. Są teraz w sprzedaży takie fajne alkohole smakowe. Jest w czym wybierać.

Mam nadzieję,że choć trochę rozwiałam Twoje wątpliwości. Pozdrawiam

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
julinka Twój pierwszy tort w stylu angielskim wyszedł super. Możesz być z siebie dumna.

julinka @ 18 Apr 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1607453Witajcie. Jestem tu nowa. Torty z masą cukrową robię od niedawna. Odkąd trafiłam na to forum - przepadłam. Czytam, oglądam i podziwiam. Tortów z masa mam na swoim koncie niewiele, ale znajoma poprosiła mnie o tort na chrzest i tu mam pytanie. Tort ma być na 20 osób i piętrowy. Doradźcie proszę jakiej wielkości można zrobić piętra, żeby to dobrze wyglądało i jak myślicie ile będzie mniej więcej będzie ważył taki tort. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz.
To jak duży tort powinien być zależy od kilku rzeczy. Impreza w domu czy na sali? Kelnerki kroją zazwyczaj bardzo cienkie porcje. Jeśli impreza z obiadem to zazwyczaj goście sami chcą mniejsze kawałki. Jeśli bez obiadu mogą chcieć więcej. To tak trochę pół żartem pół serio. To co napisałam to ma spore znaczenie ale 40 osób wzwyż.
Wracając do Twojego pytania.Tort na 20 osób to mały torcik i wystarczyłaby tortownica 24 cm ale jeśli musi być piętrowy to zrobiłabym 22 i 16. Najładniej wyglądają torty z wyższymi pietrami tzn.3 przełożenia kremu. Jeśli chcesz się naocznie przekonać jakie będziesz mieć porcje to najlepiej wytnij sobie papierowy krążek wielkości tortownicy i tak długo go składaj na pół aż otrzymasz klin/porcję jaka Cię satysfakcjonuje. Rozłóż i policz ile masz porcji. Zawsze tak robię jak mam kilka pięter i dużo ludzi.

mamaKrzysia

Member
Sty 5, 2014
66
0
0
Bumelko, dziękuje za odpowiedź.
Czyli na dolne piętro na mase cukrowa nakladam mase maslana i na to gorne pietro na podstawce. A ile tych rurek, wykałaczek potrzeba? 4-5 wystarczy?
No własnie z ciemnym biszkoptem nie mam problemu- bo ten prawie zawsze robie
icon_smile.gif

a ta woda z cukrem i cytryna to ma byc kwasna, czy raczej jak lemoniada?
icon_smile.gif

i z herbata ma byc takie herbaciane mocno?
icon_smile.gif

julinka

Member
Lut 1, 2016
10
0
0
Bumelko, dziękuję bardzo za rady i pochwałę mojego nieudolnego robota ze Star Wars. Co do tortu na chrzest stanęło na tym, że będzie jedno piętro o średnicy 26 cm, ponieważ znajoma chce aby tort miał 2- 2,5kg, a piętrowy będzie dużo cięższy. Zobaczymy jak mi pójdzie. Zakupiłam już sobie parę przydasiów, m. innymi foremkę dzidziusia. Mam nadzieję, że sprostam zadaniu. Poniżej wstawiam zdjęcie tortu z butelką whisky. To mój drugi tort w stylu angielskim.
Chcę się z Wami podzielić jeszcze moimi spostrzeżeniami na temat masy samoróbki. Robiłam z przepisu tzw. masa Vanilki. Pierwsza i druga wyszły ok, natomiast masa zrobiona po raz trzeci była nie jak plastelina, tylko jak guma, twarda, sprężysta, ciężko było ją rozwałkować. Myślałam, że pomyliłam się w proporcjach i z połowy porcji zagniotłam następną. To samo, tragedia, a cukru wgniotłam ok 150 g mniej. Zaczęłam się zastanawiać co jest nie tak. I wiecie co, skojarzyłam, ze zmieniłam żelatynę na dr. Oetker. Wczoraj kupiłam żelatynę Winiary i kolejna próba z połowy porcji - masa wyszła super, a cukru weszło dokładnie 500 g. Mam nadzieję, że może komuś przyda się taka informacja, a może ktoś potwierdzi moje spostrzeżenia, bo moim zdaniem żelatyna żelatynie nie równa.

Załączniki

• 20160326_202730.jpg
    20160326_202730.jpg
    1.4 MB · Wyświetleń: 0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
julinka prawdziwy talent z Ciebie
freu.gif

mamaKrzysia

Narysowałam Ci bardzo niezdarnie zresztą jak rozmieścić podpórki pod górnym piętrem. Masą maślaną smarujesz dolne piętro ale tylko tam gdzie będzie leżeć górne. Ja zawsze odrysowuję sobie szpilką spód od tortownicy w której piekłam górne piętro. Pozwala mi to dobrze rozmieścić podpórki i równo położyć górę.Jeśli masz niewielką górę to wystarczy dać podpórki na 12,3,6 i 9 ( tak jakbyś patrzyła na zegar ) i zawsze na środku.

Bez_tytu_u.png

Jeśli chodzi o poncz do nawilżania to sama musisz wyczuć. Jeśli tort jest bardzo słodki to poncz może być kwaśniejszy. Jeśli chodzi o herbatę to nie mam doświadczenia bo szczerze mówiąc nie robię jej do ponczu. Czasem robię owszem ale owocową.

Załączniki

• Bez_tytu_u.png
    Bez_tytu_u.png
    4.6 KB · Wyświetleń: 0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
mamaKrzysia pokażę Ci tort w którym dałam tyle podpórek co na rysunku wyżej. Tort był bardzo ciężki. Miał być na 50 osób i jeszcze zostać. I Tort na 30 osób z małym górnym piętrem.Tu miałam tylko 5 podpórek

_1050854.jpg P1060334.jpg

Załączniki

• _1050854.jpg
    _1050854.jpg
    84.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060334.jpg
    P1060334.jpg
    57.8 KB · Wyświetleń: 0

julinka

Member
Lut 1, 2016
10
0
0
Bumelko dziękuję, aż się zaczerwieniłam, ale muszę jeszcze dużo trenować, aby dorównać Tobie i dziewczynom, które pokazują tutaj swoje dzieła. Cudności tworzycie. W ogóle to moją pasją jest też zdobienie pierników lukrem królewskim. Jeśli któraś z Was ma jakieś pytania na temat lukru to chętnie się podzielę swoją wiedzą. Uwielbiam dekorować.

Mam jeszcze pytanie. Jak mocujecie na torcie np. buciki, smoczek. Przyklejacie po prostu na wodę z cukrem? Chodzi mi o to, że w momencie krojenia tortu trzeba to zdjąć, a jak jest przyklejone to czy nie oderwie się to z masą, którą jest pokryty tort?

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Ja przyklejam na samą wodę czasem klej spożywczy. Wszystko musi się dobrze trzymać szczególnie jak tort jest transportowany. I szczerze mówiąc to niezbyt zależy mi na tym czy się oderwie trochę masy z tortu czy nie. Gorzej jakby Ci takie ozdoby pospadały przy lekkim przechyleniu tortu.

julinka

Member
Lut 1, 2016
10
0
0
bumelka @ 22 Apr 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1607635Ja przyklejam na samą wodę czasem klej spożywczy. Wszystko musi się dobrze trzymać szczególnie jak tort jest transportowany. I szczerze mówiąc to niezbyt zależy mi na tym czy się oderwie trochę masy z tortu czy nie. Gorzej jakby Ci takie ozdoby pospadały przy lekkim przechyleniu tortu.
Dziękuję. Tort będzie jechał kilka km, więc przykleję, żeby się wszystko trzymało.

mamaKrzysia

Member
Sty 5, 2014
66
0
0
bumelka @ 21 Apr 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1607609mamaKrzysia pokażę Ci tort w którym dałam tyle podpórek co na rysunku wyżej. Tort był bardzo ciężki. Miał być na 50 osób i jeszcze zostać. I Tort na 30 osób z małym górnym piętrem.Tu miałam tylko 5 podpórek
Dziękuje bumelko za bardzo cenne rady. Ja własnie będe robić na 30 osób. Górne piętro bedzie mieć 16 cm a dolne 24 lub 26,5 cm. Pamiętasz jakie Ty w swoim dawałas?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
mamaKrzysia, nie mogłam wcześniej dodać postów ale widzę, że koleżanki już wszystko opisały.

Małe dekoracje przyklejam na wodę/klej, duże na rozgrzaną/upłynnioną masę cukrową.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dawno nie wstawiałam swoich tortów, więc nie wiem czy się nie powtórzy któryś...

_winie_lekarze_009.jpg

_winie_lekarze_027.jpg

frozen_001.jpg

scooby_doo_010.jpg

_mietankowy_z_czarn__porzeczk__012.jpg

Załączniki

• _winie_lekarze_009.jpg
    _winie_lekarze_009.jpg
    83.4 KB · Wyświetleń: 0
  • _winie_lekarze_027.jpg
    _winie_lekarze_027.jpg
    91.2 KB · Wyświetleń: 0
  • frozen_001.jpg
    frozen_001.jpg
    75.3 KB · Wyświetleń: 0
  • scooby_doo_010.jpg
    scooby_doo_010.jpg
    74.9 KB · Wyświetleń: 0
  • _mietankowy_z_czarn__porzeczk__012.jpg
    _mietankowy_z_czarn__porzeczk__012.jpg
    73.8 KB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Traktor_Tom_owocowo__mietankowy_023.jpg

TIR_003.jpg

wosjkowy_wielowowocowy_003.jpg

wosjkowy_wielowowocowy_023.jpg

Peppa_jagodowo__mietankowy_009.jpg

Załączniki

• Traktor_Tom_owocowo__mietankowy_023.jpg
    Traktor_Tom_owocowo__mietankowy_023.jpg
    96.5 KB · Wyświetleń: 0
  • TIR_003.jpg
    TIR_003.jpg
    75 KB · Wyświetleń: 0
  • wosjkowy_wielowowocowy_003.jpg
    wosjkowy_wielowowocowy_003.jpg
    83.7 KB · Wyświetleń: 0
  • wosjkowy_wielowowocowy_023.jpg
    wosjkowy_wielowowocowy_023.jpg
    94.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Peppa_jagodowo__mietankowy_009.jpg
    Peppa_jagodowo__mietankowy_009.jpg
    86.1 KB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
weselny_027.jpg

weselny_038.jpg

weselny_044.jpg

skrzypce_045.jpg

Załączniki

• weselny_027.jpg
    weselny_027.jpg
    95.4 KB · Wyświetleń: 0
  • weselny_038.jpg
    weselny_038.jpg
    59.3 KB · Wyświetleń: 0
  • weselny_044.jpg
    weselny_044.jpg
    109.6 KB · Wyświetleń: 0
  • skrzypce_045.jpg
    skrzypce_045.jpg
    100.7 KB · Wyświetleń: 0
  • pingwiny_z_Madagaskaru_006.jpg
    pingwiny_z_Madagaskaru_006.jpg
    67.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy