Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Możliwe, że tort był za bardzo naponczowany - u mnie tak się ostatnio zdarzyło.

A torty, jak zwykle, piękne robicie!!!

(dla zainteresowanych: w TKMaxx są teraz: zestaw 24 tylek dekoratorskich za 36,99zł (12 okrągłych, 10 gwiazdek, do liści i płaska jednostronna gwiazdka), foremki małe do reniferów lub choinek, po 13,99zł, choinka 3D, zestaw wykrawaczek do domku z piernika, dwie śliczne foremki w kształcie misia za 13,99zł, fajne kratki do studzenia ciast, niesprzedane od kilku tygodni foremki do kielicha róży i wiele, wiele więcej...)

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
ania-magda @ 31 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1043513Możliwe, że tort był za bardzo naponczowany - u mnie tak się ostatnio zdarzyło.

(dla zainteresowanych: w TKMaxx są teraz: zestaw 24 tylek dekoratorskich za 36,99zł (12 okrągłych, 10 gwiazdek, do liści i płaska jednostronna gwiazdka), foremki małe do reniferów lub choinek, po 13,99zł, choinka 3D, zestaw wykrawaczek do domku z piernika, dwie śliczne foremki w kształcie misia za 13,99zł, fajne kratki do studzenia ciast, niesprzedane od kilku tygodni foremki do kielicha róży i wiele, wiele więcej...)
aniu-magdo, ja baaardzo potrzebuję formy na przestrzennego łabędzia.... widziałaś może ?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
ania-magda @ 31 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1043513Możliwe, że tort był za bardzo naponczowany - u mnie tak się ostatnio zdarzyło.

dubel...
Formy na łabędzie, chyba z miesiąc temu, były w Tesco ale już niet ...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Niestety, nie widziałam
icon_sad.gif

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Izo-gr-- ja zamawiałam z tej strony. Są one w formie linijek, baardzo wygodne, lepsze niż te patchworkowe.
Balbino-- słodziutka czarownica, akurat dla dzieciaczków
icon_mrgreen.gif

Jo_anno-- ja wiem że może jesteś znudzona takim łączeniem ale naprawdę takie torciki wyglądają super. Idealne pół na pół z simpluskiem (jak to mój synuś mówi)
wink.gif

ZielonaTruskawko-- napracowałaś się moja droga!! Szkoda że jeteś chora, dużo zdrówka !! Ale dobrze ze dzieciakom nie odmówiłaś bo warto było, śliczne trociki!
Pa1998--czekam na kolejne dokonania!! Działaj bo początek jest super!!

pa1998

Member
Sie 29, 2010
18
0
0
Dziękuję dziewczyny za miłe słowa
cvety.gif
usłyszeć je od takich mistrzyń to jest coś
icon_lol.gif
Wasze torty są śliczne i takie dopracowane,chylę czoła przed Waszym talentem

balbina1204

Member
Cze 17, 2010
77
0
0
Dziewczyny dziekuje za mile slowa. Tort zrobil furore i w smaku super. Wszyscy zaskoczeni byli bo, po przekrojeniu ,byla szachownica. Super to wygladalo. Dzieki Wam Waszym radom , podpowiedziom i instruktazom Dziekuje raz jeszcze
cvety.gif
anbetung.gif

Joanno piekny tort slubny, Bardzo pracowity ale piekny!!!
Zielona Truskawko jak zawsze piekne i dopracowane, Szybkiego powrotu do zdrowka
wink.gif

Witaj Pa1998 bardzo ladny

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Izo-gr-- przepraszam!! tak to jest jak się 10sięć rzeczy na raz robi. A potem same byki i braki
icon_redface.gif

Doris--dziękuję!! to właśnie te literki. Jedna linijka z cyferkami, dwie z małymi lit. i trzy z dużymi lit. Postaram sie zrobić zdjęcie. I może wstawię do właściwego wątku
icon_mrgreen.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Oto torcik z chrztu bratanka, robilam z mama i siostra... nie wyszedl taki jaki chcialam, ale po pierwsze zly cukier puder do masy cukrowej
icon_sad.gif
a po drugie wszyscy bylismy rozkojarzenie, wiec wyszlo jak wyszlo.

DSC_3015___Kopie.JPG

Załączniki

• DSC_3015___Kopie.JPG
    DSC_3015___Kopie.JPG
    108 KB · Wyświetleń: 0

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Dziewczyny wszystkie torty super!
daumen.gif

Misiowa @ 31 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1043472Miałam dwa podejścia do masy cukrowej i za każdym razem wystąpił ten sam efekt. Po kilku godzinach od ukończenia tortu spod masy cukrowej wypływał słodki płyn z rozpuszczonymi barwnikami.
W przypadku pierwszego tortu wiem, że zrobiłam błąd bo użyłam kremu z bitą śmietaną. Przy drugim zrobiłam krem budyniowy tzn. ugotowałam budyń i zmiksowałam z masłem. I stało się to samo
baa.gif

Czy to wina kremu? Myślałam że taki tłusty na maśle będzie się trzymał, a tu kiszka
cry_1.gif
Co zrobić żeby tort nie"popłynął"?

Pomocy dziewczyny bo nie wiem czy się odważę na 3 podejście.
Nigdy nie miałam, takiego problemu z tortem, raz tylko masa cukrowa mi się "spociła" w lodówce.
Ale myślę od czego mogło się to stać. Przy kremie budyniowym nie powinno się coś takiego wydarzyć, chyba, że tort był mocno nasączony i przykryty na świeżo masą cukrową. Wtedy nie zdążyłby odparować nadmiar ponczu.
Ja zawsze po przełożeniu tortu obsmarowuję go masą i wkładam do lodówki na kilka godzin, dopiero wtedy robię masę cukrową i pokrywam nią tort. I zawsze na tylną ściankę lodówki kładę tekturkę i nie mam problemu.

Mam nadzieję, że się nie zrazisz za bardzo i trzeci raz będzie już udany. Życzę powodzenia
icon_razz.gif
wink.gif

Misiowa

Member
Lis 19, 2006
281
0
0
aniu-magdo, rastagatko dzięki za odpowiedź.
anbetung.gif

To prawda położyłam masę cukrową od razu gdy posmarowałam tort kremem. Może w tym tkwi błąd...
gruebel_2.gif

Mam do Was kochane jeszcze jedno pytanie (no możne dwa...) jaka ma być konsystencja kremu do tortu z masą cukrową? Chodzi mi o to czy musi być bardzo zwarta. Taka, że jak się ją "ciapnie" to trzyma kształt czy może być luźniejsza? W związku z tym mam kolejne wątpliwości czy zakaz stosowania bitej śmietany do tortów angielskich związany jest z jej konsystencją?

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Misiowa, myślę, że konsystencja masy powinna być raczej zwarta. Po pierwsze dlatego, że łatwiej się rozsmarowuje, a po drugie dlatego, że nie "wyłazi"
bokami. Ale śmietana chyba nie przez konsystencję nie może być stosowana
icon_rolleyes.gif
, ale nie wiem dokładnie.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Śmietana nie może być stosowana przez to, że podchodzi wodą. Dlatego zaleca się dawanie do ciast kremów na bazie masła, bo takie są najpewniejsze - no i zastygają w lodówce, co jest pomocne przy pokrywaniu tortu masą cukrową
icon_wink.gif

Misiowa

Member
Lis 19, 2006
281
0
0
Dzięki dziewczyny jesteście niezawodne
icon_smile.gif
Jak się już o wszystko wypytam (bójcie się ...
fiesgrins.gif
) to może znów zaryzykuję z masą cukrową
icon_smile.gif

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
To ja jeszcze dodam, ze ostatnio pokryłam wierzch tortu masłem utartym z cukrem (bo zrobiłam kupną masę ajerkoniakową i była za luźna, palec wpadał w nią nawet po ochłodzeniu więc na pewno nie utrzymałaby masy cukrowej) i muszę przyznać, że to najlepszy sposób, jaki dotąd wypróbowałam. Masło świetnie się przykleja, uzupełnia ubytki i luki, trzyma formę i po wyjęciu z lodówki jest twarde, co ułatwia nałożenie masy. Szkoda tylko, ze jest to dość drogi sposób, bo potrzeba przynajmniej 2 masła..

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy