Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Jak napiszę, że cudny to nic nowego
icon_smile.gif
Jest przeuroczy. Wyobrażam sobie osobę która będzie go odbierała a później, w ich domu całą debatę... co z tym tortem zrobić, może zasuszyć
icon_smile.gif
...
Slicznie zrobiłaś, poza aniołkami i całą resztą
icon_smile.gif
, literki... Nie potrafię robić figurek ale nie jestem tez zadowolona z literek. Niby teorię mam opanowaną ale gorzej z praktyką...
To zasłużyłas na miły weekend, a raczej Twoja rodzina zasłużyła
icon_smile.gif

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
ale bez planty robi się taka b.twarda masa i bywa że pęka np. na kantach przy kwadratowym torcie!!!! no chyba że to ja coś przekombinowałam?

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Bez Planty szybciej robi się twarda
icon_smile.gif
Co do pękania, to jak się ładnie uformuje taką jeszcze świeżą na torcie, to nie ma większej, czy jest z tłuszczem.

A ja dzisiaj zaczęłam tortowanie i biszkopt siedzi w piekarniku, pachnie już tą chrupiącą skórką w całym domu, hehe
icon_mrgreen.gif
Dzisiaj jeszcze przełożę masą (kajmak domowej roboty i bita śmietana, a z wierzchu dla pewności obłożę zmiksowanym masłem z cukrem pudrem), a jutro zabiorę się za kończenie ozdób. Uff, ale się cieszę z robienia tego tortu, taka wielka radość...
icon_mrgreen.gif
Pewnie mnie rozumiecie.

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Ja iwdziałąm na TLc jak babka Airbrushem spryskiwała alkoholem. Wtedy ładnie ślady maki zniknęły i miała ładną lśniącą powierzchnię.

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
ania-magda rozumiemy :D ja mam dopiero w planach na przyszly piatek na dzien babci i dziadzia piec a juz sie ciesze na sama mysl :D hahaha..

rastagatko o boziu.. jakie to piekne te aniolki i ten dzidzius razem to rewelacja!!! no cudo nad cudami.. ja juz nie wiem co pisac..

P.S ja to bym jakos sciagnela cala to mase i tort zjadla a taka tylko skorupe zosawila i posatwila gdzies hahahaha.. ot co by sie torcik nie zmarnil bo zapewne pysznosci :D

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
no nie no ja wymiekam z wami.. ile u was doba trwa?? pieczecie, ozdabiacie, ogladacie programy o tortach, strony z trikami, macie dzieci, mezow (ja to nie wiem czy moj starszy to nie jest bardziej absorbujacy od mlodszego hahahah), prace i domy na glowie.. i kiedy wy wyrabiacie sie?? ja to nie mam wiecznie czasu.. i jak sie tylko nadaza okazja do pieczenia to po nocach kombinuje zeby sie wyrobic hehehe.. jeszcze sesja sie zbliza wielkimi krokami to juz w ogole porywam sie z motyka na ksiazyc z tym pieczeniem na 21 stycznia.. ale co tam.. mowie wszystkim ze mnie to odstresowuje (taka prawda) i lepiej mi bedzie szla nauka hahahahahahah
icon_razz.gif
jak mi pukaja w glowe po co pieke i sie z masa zmagam calymi nocami hahaha.. ale ja to kocham :D

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
kazeno @ 14 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1075693no nie no ja wymiekam z wami.. ile u was doba trwa?? pieczecie, ozdabiacie, ogladacie programy o tortach, strony z trikami, macie dzieci, mezow (ja to nie wiem czy moj starszy to nie jest bardziej absorbujacy od mlodszego hahahah), prace i domy na glowie.. i kiedy wy wyrabiacie sie?? ja to nie mam wiecznie czasu.. i jak sie tylko nadaza okazja do pieczenia to po nocach kombinuje zeby sie wyrobic hehehe.. jeszcze sesja sie zbliza wielkimi krokami to juz w ogole porywam sie z motyka na ksiazyc z tym pieczeniem na 21 stycznia.. ale co tam.. mowie wszystkim ze mnie to odstresowuje (taka prawda) i lepiej mi bedzie szla nauka hahahahahahah
icon_razz.gif
jak mi pukaja w glowe po co pieke i sie z masa zmagam calymi nocami hahaha.. ale ja to kocham :D
Ja pasjami wypiekam ciasteczka(a wiecie ile to czasu zajmuje) ale ja TO JUŻ STARA DUPA JESTEM nie uczę się nie pracuję ino piekę i prasuję
icon_smile.gif

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
jak bym chciala umiec pracowac nad ciastami w nocy, niestety nie dam rady, moge od 5 rano ale nie wieczorami i nocami,dziwny typ ze mnie

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Teraz to mogę sobie pozwolic na rózne ekscesy w kuchni ale jak wrócę do pracy to kicha
gruebel_2.gif
choć znając siebie to może i nie?

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Matko a czemu ja nie widziłam Rastagatkowego nowego dzieła. Pieknyyyy, ale normalka ona wszystkie robi piękne. Normalnie muszę sie wziaśc bo mi pomysły z głowy podkrada i to z takim doskonałym skutkiem!!!!!!

Kenzo-- bo to wiesz jak jest- zesraj się a nie daj się
icon_mrgreen.gif
. Ciężko prawda? Z domem , z dziećmi, najgorsza jest praca w domu, bo przecież to nie praca. Ale RedBull i siedzimy do 2-giej, ja sobie jeszcze tylko telewizor do kuchni wstawię. Dzisiaj mój mąż mnie postraszył że mnie paskiem do krzesła przywiąże bo się bardzo garbie a ja mu na to ze niedługo to bedzie do łóżka psa sobie zabierał a ja to już tutaj zostanę. Od razu kawkę, śniadanko naszykuję
rofl.gif
Trzymamy się, trzymamy się kochane, bo jesteśmy jedyne w swoim rodzaju i genialne poprostu!!!!!!!!!!!!!

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
fajnie wam, noc ma cos w sobie, mam wrazenie ze musi byc wspaniale, rano to juz nie to, jutro od rana walka z cukrowa
icon_smile.gif
ciagle sie zastanawiam czy mam zrobic mase bialo-rozowa czy bialo-brazowa, roze mam biale,rozowe i brazowe, caly czas bylam nastawiona na rozowe dodatki ale maz mnie przekonuje do brazu bo mowi ze rozowy jest jak dla malej dziewczynki, tort ma byc dla 22-letniej dziewczyny w prezencie urodzinowym, bialy z brazowymi rozami juz kiedys raz robilam (to byl moj jedyny tort z masy cukrowej ale z mashmallow), jak myslicie?

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
martyna22a @ 14 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1075732fajnie wam, noc ma cos w sobie, mam wrazenie ze musi byc wspaniale, rano to juz nie to, jutro od rana walka z cukrowa
icon_smile.gif
ciagle sie zastanawiam czy mam zrobic mase bialo-rozowa czy bialo-brazowa, roze mam biale,rozowe i brazowe, caly czas bylam nastawiona na rozowe dodatki ale maz mnie przekonuje do brazu bo mowi ze rozowy jest jak dla malej dziewczynki, tort ma byc dla 22-letniej dziewczyny w prezencie urodzinowym, bialy z brazowymi rozami juz kiedys raz robilam (to byl moj jedyny tort z masy cukrowej ale z mashmallow), jak myslicie?
Biały z brązem i róziowymi dodatkami.
icon_mrgreen.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Dziękuję Rastagatko. Zaczynam lepienie z linijeczką. Jak wiem, że ok. 7 cm to od razu się lepiej zaczyna a ponieważ ja też sowa to po 12 godz pracy zaczynam lepienie.
wink.gif

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
sabinal @ 14 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1075403Duszko ja dodaję CMC jak robię figurki. O wiele szybciej wysychają.
o to jest CMC??? zdradzisz??
icon_smile.gif

a c

rastagatka @ 14 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1075624A tak prezenują się aniołki na torcie
Pokaż załącznik 60092
śliczne aniołki i tort - zresztą jak zawsze
icon_smile.gif

ja tydzień temu zagniotłam masę cukrową, ale z braku planty dałam smalec (chyba też za dużo cukru pudru wgniotłam) - potem w lodówce stwardniała na maxa, próbowałam w mikrofali, w temp. pokojowej i do bani - niby robi się miękciejsza (co za słowo
icon_question.gif
) ale się kruszy i nie lepi więc poszła AD KOSZ. Dzisiaj wkońcu dorwałam plantę i muszę jutro masę wypróbować bo na dzień babci i dziadka musimy z sister tort wyczarować i jak nic nie wylepię to mnie sister zamorduje (Ryjek ona ma jakby co
icon_wink.gif
) Jutro zatem znowu zagniatam masę cukrową i lepienie - żadne imprezy się nie szykują więc dam radę, a powiedzcie mi - masa powinna mieć konsystencję plasteliny czy jaką???
żebym nie przesadziła z cukrem pudrem
icon_smile.gif

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy