Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Bo nawet najlepsza instrukcja w książce to nic, w porównaniu z doświadczeniem:) a jeśli ktoś sam na własnej skórze spróbował i udzieli praktycznych porad, to jest to bezcenne
cvety.gif

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Ja dzisiaj robie z bitą śmietaną i owocami jednak na boki i Ranty przygotowałam butter cream wolę byc pewna że nic się nie rozpłynie teraz placki biszkopta leżą w lodówce dla dobrego schłodzenia to tez pomaga przy zastosowaniu b.śmietany jeszcze dodaj śmietan fiksy (ja dodaje jeszcze serek maskarpone) i nie ma lepszych torcików a przy bitej smietanie już nie nasączam bo i tak jest wilgotny
cook.gif

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Jeśli lubisz b.śmietanę to do dużej śmietany dodaj serek maskarpone pól szkl cukru pudru 2 fixy a jak obłożysz tort to na śmietanę daj świeże owoce przykryj kolejnym biszkoptem i od nowa b.śmietana owoce itd.taką masą możesz obłożyć cały tort i się nie rozpłynie na pietrowy porcja x2 ja robie bananowy!

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Waszko, napewno wypróbuję twój pomysł, ale innym razem. Teraz myślę o jadnym biszkopcie przełożonym masą truskwakową i biało-różowym przybraniu:) Ale w planach mam też ciacho dla chrześniaka, więc masa z bananami napewno znajdzie zastosowanie
icon_smile.gif

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
ja zrobilam motyla z masa Leninki ,jest rewelacyjna w srodku z truskawkami,boki i wierzch ta sama masa,mam nadzieje ze nie poplynie,chlodzi sie od wczoraj,wieczorem wykoncze

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
mam pytanko;-) maksymalnie ile dni przed konsupmcją przekładacie biszkopt masą ? ja zazwyczaj dzień wcześniej, tak żeby biszkopt ładnie przeszedł, ale czasem chciałabym wcześniej z braku czasu i boję się, że coś stanie się ze śmietana (mimo że cały czas leży w lodówce) albo z masa maślaną
gruebel_2.gif

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Tu bym nie ryzykowała jak przełożysz dzień wcześniej masa jest świeża i smaczna jak mam tort na sobotę to biszkopty robię w czwartek w piatek obkładam i chlodzę a w sobotę masa i składanie(choć z owcami miałam kłopot bo mi sie masa cukrowa zd...ła i czas mnie gonił a musiałam zrobic nastepną do pokrycia stres mi gały wypalił)

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
dzięki waszka
no to ja robię w ten sam sposób;-)), choć mase cukrowa kłade zazwyczaj w ten dzień co bitą śmietanę, bo boję się ryzykowac w ostatni dzień (raz to ledwo zdążyłam bo masa cukrowa postanowiła sobie ze mnie zakpić i 3 wylądowały w śmietniku a ja leciałam po produkty do marketu;-(( )

ulinqa

Member
Sty 9, 2011
132
0
0
Waszkamaszka czekam na Twojego zółwia:) Ja też okładam lukrem w ten sam dzień co przekładam torty... zazwyczaj po ok pół godzinie odstępu... na 9tego mam tort z autkiem, na 12 tort z motywem hanny monatny, na 20tego zamek a na 26 pszczółki... muszę sobie wszystko poukładać w głowie, bo można zwariować...

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
No to witam w klubie na jutro ważka na 16 żółwik na 21 oko hi hi to moze ja też dzisiaj juz obłoże masą? HM JAK TAK MÓWICIE
ccyb.gif

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
no ja raczej sie staram dzien wczesniej przed impreza miec wykonczone (czyli w pt w nocy wykanczam jak mlody spi hehehe a w sobote zwykle impreza..) bo wiadomo ze jeszcze w sobote inne przygotowania (salatki nie salatki) wiec nie zostawiam na ostatni dzien.. wiec u mnie tort przelozony jest w czwartek w nocy lub w pt rano najponziej masa i chlodzi sie do wieczora i masa cukrowa wtedy zdobie.. w prace zaczynam w czwartek (pieke biszkopty, gotuje budyn co by wystygl itd.)
no i u mnie rzadza czasami tym takie czynniki zewnetrzne jak zajecia na studiach (wiec zwykle w dzien nie moge nic robic bo mnie nie wiec zostaa wieczory i noce), 2,5latek ktory trzyma mnie za noge i chce sie bawic autkami (wiec robie jak juz pojdzie spac bo tak to by mi tort sie rozplynal zanim bym sie pobawila z nim hehe) i jak ostatnio robilan na dzien chlopaka niespodzianke to 3 noce z rzedu robilam a chlopaki NIC a NIC nie widzieli i nie wiedzieli.. to bylo wyzwanie dopiero!!

P.S no i cierpie na bezsnesnnosc w nocy wiec to dodatkowy powod.. hehe..

Ostatnią edycję dokonał moderator:

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
ja zawsze przekladam i obsmarowuje boki we czwartek,masa cukrowa lub inne wykonczenie w piatek,w sobote juz tylko czeka na odbior, nic mu sie nie dzieje nie traci na smaku a nawet powiedzialabym ze jest lepszy jak wlasnie dwa dni odstoi ale kazdy robi jak uwaza

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
ulinqa @ 4 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1086300Waszkamaszka czekam na Twojego zółwia:) Ja też okładam lukrem w ten sam dzień co przekładam torty... zazwyczaj po ok pół godzinie odstępu... na 9tego mam tort z autkiem, na 12 tort z motywem hanny monatny, na 20tego zamek a na 26 pszczółki... muszę sobie wszystko poukładać w głowie, bo można zwariować...
uuu pracowity miesiąc masz;-)) powodzenia!
ja też nie narzekam, na 12 mam dwa torty : "coś dla chłopczyka" - więc pewnie moje pierwsze autko będzie
pinggrins.gif
pinggrins.gif
pinggrins.gif
, a na wieczór dla siebie (mój pierwszy - zrobię sobe w końcu elegancki - a co w końcu mi też się należy ), na 19 wspólny z koleżanką (i tu przydałaby się pomoc - ona nienawidzi masy cukrowej tylko smietanę, ale że to nasz wspólny chciałam jakoś to połączyć (w końcu trzeba iść na kompromis) i połowę smietanowe ozdoby a połowe z masy cukrowej ale jeszcze nie mam pomysłu
gruebel_2.gif
) a pomiędzy jeszcze jakas laleczka:))
bardzo lubię takie miesiące
icon_mrgreen.gif

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
obawiam się, że ciężko będzie połączyć masę cukrową ze śmietana - no chyba, że na chwilkę. Ewentualnie tak jak dziewczyny robią kładą kawałek masy na krem

ulinqa

Member
Sty 9, 2011
132
0
0
Kazeno całkowicie CIę rozumiem... Ja czekam aż moje skarby tatuś położy spać, wtedy mam pewnosc, że nie będę co chwile coś robić innego (mama pić, mama siusiu itd...) Mój niemal 4latek chodzi do przedszkola, ale mam mniejszą ksieżniczkę, która da ugotować obiad ale tylko jak śpi w dzień:)

Tort lukrowo śmietanowy - na złączeniu można masę budyniową dać... w środku śmiatanowy a na wierzchu budyniowa masa z cukrowymi ozdobami..
http://sercezczekolady.blox.pl/2010/10/Tor...-i-motylki.html

iza nie strasz..

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
dzięki bardzo
iza-gr @ 4 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1086315obawiam się, że ciężko będzie połączyć masę cukrową ze śmietana - no chyba, że na chwilkę. Ewentualnie tak jak dziewczyny robią kładą kawałek masy na krem
bardziej myślałam żeby jakoś symbolicznie podzielić go na pół np lewa strona śmietanowa a prawa z masy cukrowej tak aby śmietana absolutnie nie "zaprzyjaźniła się" z masa cukrową
icon_wink.gif

ulinqa @ 4 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1086322Tort lukrowo śmietanowy - na złączeniu można masę budyniową dać... w środku śmiatanowy a na wierzchu budyniowa masa z cukrowymi ozdobami..
http://sercezczekolady.blox.pl/2010/10/Tor...-i-motylki.html
to też super pomysł dzięki bardzo
coprawda kwiatów takich to ja na pewno nie zrobię, ale taki z biszkoptami zawsze mnie kusił więc kto wie;-))

aa no ia ja tez baaarzdo lubię Was czytać

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy