Siedmiokropka @ 4 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1086142Zrobiłam wczoraj masę z przepisu z Plantą. Nie miałam jej, więc dodałam margaryny Kasia. Masa jest świetna, jak plastelina.
Chciałabym zrobić tort na urodziny Mamy. Wymyśliłam biszkopt (mam formę w kształcie serca), przełożony jakąś masą-myślałam o truskawkowej, ale równie dobrze może być czekoladowa), wszystko przykryć białą masą cukrową i dodatki na górę. I stąd moje -kolejne- pytanie:
1. Jeśli dam masę owocową do środka (owoce, galaretka, śmietana 30 %), to na wierzch-pod masę cukrową, muszę dać inną masę? Np. maślaną, budyniową, czy mogę też wysmarować tą samą owocową masą całe ciacho?
2. Czy z margaryny Lando z Kauflandu wyjdzie mi biała masa cukrowa? Ta z dodatkiem Kasi wyszła żółtawa. Do barwienia super, ale chciałabym uzyskać białą.
3. Moja forma jest w kształcie serca, ale jest duża-ma średnicę 30,5 cm. Myślę, że mieści się w niej ciacho na tortownicę o średnicy 26-28 cm. Możecie mnie poratować sprawdzonym przepisem na biszkopt?
Ufff, ale Wam zawracam głowę![]()
a więc:
1. Jesli do środka dasz mase na bazie bitej smietany to pod mase cukrowa musisz dac inną, maslaną lub budyniową (byle bez smietany)
2. na lando wyjdzie Ci masa biała (ja zawsze jej używam i jest śnieżnobiała)
3. co do biszkoptu to ja robię tak:
6 jajek
szklanka mąki
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 i 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru drobnego (niepełna)
Białka ubijam z cukrem na puszystą bezę, powoli dodaję po 1 żółtku, następnia dodaję połączone mąki i proszek (powoli mieszam) Wstawiam do piekarnika na ok 35-40 minut (180 stopni) i generalnie jestem z niego bardzo zadowolona)
POWODZENIA!
Siedmiokropka @ 4 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1086154Dziękuję Duszko![]()
Czy wystarczy jak zrobię budyń, ubiję go z masłem i wysmaruję tym biszkopt z zewnątrz?starczy starczy, na początku własnie taką masę robiłam, ale uważaj żeby budyń nie był za gęsty i dobrze go ubij bez masła jesczze, bo wyjda grudki i niczym ich nie wykurzysz. Myślę że najlepiej ubij z osobna masło (temp. pokojowa) i osobno budyń a później dodawaj po trochę budyń do masła i będzie ok!!
Siedmiokropka @ 4 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1086142Możecie mnie poratować sprawdzonym przepisem na biszkopt?Wiele osób chwali ten biszkopt https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7252&start=0 Wydaje mi się, że na twoja formę powinnas zwiększyc składniki o 1/4, czyli 5 jajek itd.......
Siedmiokropka @ 4 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1086242Czyli wysmarować boki biszkoptu? Później delikatnie nałożyć masę śmietanową do środka, nie dochodząc do boków, po czym złożyć i dokładnie pokryć biszkopt resztą masy budyniowej ?
Czym grozi spotkanie się masy śmietanowej i cukrowej? wszystko popłynie? mogę zrezygnować z tej śmietany w środku, tylko co w zamian? Moze czekoladowy krem z wiśniami?
Czy mogę nasączyć biszkopt?ulinqa miała chyba na myśli to co pokazują np w serialu Słodki biznes. Tylką wyciskasz masę budyniową wzdłuż boków biszkopta (tak jakbyś obrysowywała koło) a w środek wykładasz masę śmietanową. Jezeli położysz masę cukrową na śmietanę to się rozpuści. Ja nie robię tego co proponuje ulinqa, ale za to dokładnie pokrywam boki masą budyniową i schładzam, żeby nie przepuściła śmietany i tyle. Jeszcze nigdy nic mi się nie stało. Możesz w zamian dać mus czekoladowy, ale moim zdaniem szkoda rezygnowac z mas śmietanowych bo one dają duża paletę smaków.
martyna22a @ 4 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1086246Duszko jednoczesnie nam poszlo
też tak pomyślałam, dobrze ze nasze rady są podobne rady![]()
)
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.