Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

Pieguss

Member
Lis 24, 2010
227
0
0
Joanno, Duszko super torty
icon_smile.gif

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Zrobiłam wczoraj masę z przepisu z Plantą. Nie miałam jej, więc dodałam margaryny Kasia. Masa jest świetna, jak plastelina.

Chciałabym zrobić tort na urodziny Mamy. Wymyśliłam biszkopt (mam formę w kształcie serca), przełożony jakąś masą-myślałam o truskawkowej, ale równie dobrze może być czekoladowa), wszystko przykryć białą masą cukrową i dodatki na górę. I stąd moje -kolejne ;)- pytanie:
1. Jeśli dam masę owocową do środka (owoce, galaretka, śmietana 30 %), to na wierzch-pod masę cukrową, muszę dać inną masę? Np. maślaną, budyniową, czy mogę też wysmarować tą samą owocową masą całe ciacho?
2. Czy z margaryny Lando z Kauflandu wyjdzie mi biała masa cukrowa? Ta z dodatkiem Kasi wyszła żółtawa. Do barwienia super, ale chciałabym uzyskać białą.
3. Moja forma jest w kształcie serca, ale jest duża-ma średnicę 30,5 cm. Myślę, że mieści się w niej ciacho na tortownicę o średnicy 26-28 cm. Możecie mnie poratować sprawdzonym przepisem na biszkopt?

Ufff, ale Wam zawracam głowę
icon_rolleyes.gif
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
Siedmiokropka @ 4 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1086142Zrobiłam wczoraj masę z przepisu z Plantą. Nie miałam jej, więc dodałam margaryny Kasia. Masa jest świetna, jak plastelina.

Chciałabym zrobić tort na urodziny Mamy. Wymyśliłam biszkopt (mam formę w kształcie serca), przełożony jakąś masą-myślałam o truskawkowej, ale równie dobrze może być czekoladowa), wszystko przykryć białą masą cukrową i dodatki na górę. I stąd moje -kolejne ;)- pytanie:
1. Jeśli dam masę owocową do środka (owoce, galaretka, śmietana 30 %), to na wierzch-pod masę cukrową, muszę dać inną masę? Np. maślaną, budyniową, czy mogę też wysmarować tą samą owocową masą całe ciacho?
2. Czy z margaryny Lando z Kauflandu wyjdzie mi biała masa cukrowa? Ta z dodatkiem Kasi wyszła żółtawa. Do barwienia super, ale chciałabym uzyskać białą.
3. Moja forma jest w kształcie serca, ale jest duża-ma średnicę 30,5 cm. Myślę, że mieści się w niej ciacho na tortownicę o średnicy 26-28 cm. Możecie mnie poratować sprawdzonym przepisem na biszkopt?

Ufff, ale Wam zawracam głowę
icon_rolleyes.gif
icon_smile.gif
a więc:
1. Jesli do środka dasz mase na bazie bitej smietany to pod mase cukrowa musisz dac inną, maslaną lub budyniową (byle bez smietany)
2. na lando wyjdzie Ci masa biała (ja zawsze jej używam i jest śnieżnobiała)
3. co do biszkoptu to ja robię tak:
6 jajek
szklanka mąki
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 i 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru drobnego (niepełna)
Białka ubijam z cukrem na puszystą bezę, powoli dodaję po 1 żółtku, następnia dodaję połączone mąki i proszek (powoli mieszam) Wstawiam do piekarnika na ok 35-40 minut (180 stopni) i generalnie jestem z niego bardzo zadowolona;-))
POWODZENIA!

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
aa i dzieki bardzo dziewczyny za komplementy. no fakt chłopisko jest, starałam się, żeby był jak najbardziej zbliżony do oryginału (choć wyszedł mi trochę większy mięśniak;-) ale obdarowany chyba się nie obrazi
gruebel_2.gif

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
index.php?act=findpost&pid=1086154Dziękuję Duszko
anbetung.gif

Czy wystarczy jak zrobię budyń, ubiję go z masłem i wysmaruję tym biszkopt z zewnątrz?
starczy starczy, na początku własnie taką masę robiłam, ale uważaj żeby budyń nie był za gęsty i dobrze go ubij bez masła jesczze, bo wyjda grudki i niczym ich nie wykurzysz. Myślę że najlepiej ubij z osobna masło (temp. pokojowa) i osobno budyń a później dodawaj po trochę budyń do masła i będzie ok!!

ulinqa

Member
Sty 9, 2011
132
0
0
znim nałożysz śmiatonowe masy w środek, to masą budyniową polecam zrobić taką obręcz na placku, żeby masa śmietanowa nie wydostała się na zewnątrz kiedy przykryjesz drugim plackiem ten spód... ja bynajmniej tak robię, upewnia mnie to, że lukier sie nie spotka ze śmietaną...

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Czyli wysmarować boki biszkoptu? Później delikatnie nałożyć masę śmietanową do środka, nie dochodząc do boków, po czym złożyć i dokładnie pokryć biszkopt resztą masy budyniowej ?

Czym grozi spotkanie się masy śmietanowej i cukrowej? wszystko popłynie? mogę zrezygnować z tej śmietany w środku, tylko co w zamian? Moze czekoladowy krem z wiśniami?

Czy mogę nasączyć biszkopt?

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
mozesz nasaczyc, po spotkaniu smietany z masa cukrowa tort zacznie plynac dlatego potrzebna jest izolacja z masy maslanej (budyniowej) przed pokryciem tortu masa cukrowa trzeba dobrze schlodzic tort,jesli zmienisz na mase z maslem to i w srodku i na zewnatrz bedziez mogla ja dac,nie trzeba wtedy dwoch mas robic ale jesli zalezy ci na masie z bita smietana to bym nie rezygnowala

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
index.php?act=findpost&pid=1086242Czyli wysmarować boki biszkoptu? Później delikatnie nałożyć masę śmietanową do środka, nie dochodząc do boków, po czym złożyć i dokładnie pokryć biszkopt resztą masy budyniowej ?

Czym grozi spotkanie się masy śmietanowej i cukrowej? wszystko popłynie? mogę zrezygnować z tej śmietany w środku, tylko co w zamian? Moze czekoladowy krem z wiśniami?

Czy mogę nasączyć biszkopt?
ulinqa miała chyba na myśli to co pokazują np w serialu Słodki biznes. Tylką wyciskasz masę budyniową wzdłuż boków biszkopta (tak jakbyś obrysowywała koło) a w środek wykładasz masę śmietanową. Jezeli położysz masę cukrową na śmietanę to się rozpuści. Ja nie robię tego co proponuje ulinqa, ale za to dokładnie pokrywam boki masą budyniową i schładzam, żeby nie przepuściła śmietany i tyle. Jeszcze nigdy nic mi się nie stało. Możesz w zamian dać mus czekoladowy, ale moim zdaniem szkoda rezygnowac z mas śmietanowych bo one dają duża paletę smaków.

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
ja nasączam wódką z cytryną i odrobiną cukru. chyba że daje owoce z puszki to łączę syrop z puszki z wódką i tym nasączam.

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
no ja tez jak czytam wszystkie rady to wydaje się to takie proste. Zazwyczaj praktyka u mnie troche różni się od teorii i często lecą niecenzuralne słowa, ale nawet nie chcę myśleć co by się działo bez Waszych cennych rad
anbetung.gif

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy