Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Ulinga ja chciałam kupić dwie buźki i zadzwoniłam do Pan. Pani mi powiedziała, że przesyłka kosztować będzie 28.00 zł. netto( dolicz WAT).
wink.gif

Buźki kupił mi kolega córki mieszkający w Poznaniu i wysłał za 13,00. Może też znajdziesz kogoś kto tam mieszka.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Barwniki żelowe rozcieńczam w odrobinie wody. Zależało mi aby były widoczne smugi na drewnie dlatego farbę rozcienczyłam raz mniej raz bardziej.
Deski i muszelki były podsuszone.
Złoty barwnik mam w proszku i ten rozprowadzam w odrobinie spirytusu.

Pieguss

Member
Lis 24, 2010
227
0
0
Dziewczyny popełniłam
icon_smile.gif
- popełniłam łowieckę hej :D
W końcu masę zrobiłam brązową - barwnik brązowy w proszku połączyłam z kroplą wody i wyszła super masa - ciastolinka ekstra w konsystencji i tu podziękowania dla Tricksterki ponieważ zawsze rozpuszczałam barwnik do płynnej postaci i wychodziła za luźna masa, tym razem zrobiłam "pastę" jak poleciła i wyszła super masa, ładny intensywny kolor i idealna do lepienia
icon_smile.gif

Ania Magda, Martyna - czarnym będę pędzlować ile sił :D

Moim zdaniem cukier Kupiec najlepszy, próbowałam kiedyś na Diamencie chyba i dwie masy zepsułam, z kupcem zawsze mi wychodzi (no chyba że barwię na czarno ;)
icon_razz.gif
)

Zdjęcie łowiecki wkleję jutro do oceny, tymczasem idę do wyrka, do jutra dziewczyny, kolorowych
icon_smile.gif

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
ulinqa @ 6 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087540Cinki ile kosztuje przesyłka z Pan Centrum, bo nie mogę znaleźć i ile idzie paczka? Mam na niedziele tort na chrzciny i chciałam formę na buźkę... hm...
Skoro w tym sklepie tak drogo, to może zainteresuj się zakupami tutaj: http://shop.ebay.pl/knightpilgrim/m.html
Ten sprzedawca ma małe koszty przesyłki (nigdy u niego nie robiłam zakupów). Porównałam jednak tez ceny poszczególnych produktów i też wychodzą taniej. Zastanawiam się nad zakupami u niego.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
ulinqa @ 6 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087558h-elen, dlaczego złoty w spirytusie?

Właścicielki foremek silikonowych do buziek polecam sprzedawać gotowe buźki na allegro ... ja pierwsza kupię hehe:)
proszę łatwiejszy zestaw pytań
icon_wink.gif

głowy nie dam, ale chyba dlatego, że szybko paruje. Kiedyś czytałam, że to dobry sposób.

produkcję buziek, hmm czemu nie ...ale wcześniej proszę załatwić mi emeryturę, bo czasu na wszystko mi nie starcza... już i tak baaaardzo zaniedbałam inne swoje bziki
fiesgrins.gif

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
waszkamaszka @ 6 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087235Obawiam sie ze takiej czystej purpury to nie uzyskasz mieszając krwistą czerwień z niebieskim wyjdzie taki fioletowawy wszystko zależy od barw jakie masz czerwień czerwieni nie równa
Tak sobie myślałam, że czerwien i niebieski, ale wiem, że waśnie czasem z tego wychodzi taki brzydki ciemno siny również.

Jo_anna1 @ 6 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087260Monsai robiłam takie róże a'la purpura, miałam wówczas takie barwniki w proszku, mieszałam czerwony z odrobiną fioletu. Ten fiolet był taki ciepły w odcieniu. Nie wiem jak to na Wiltonie by było
gruebel_2.gif
dziewczyny może ci jeszcze podpowiedzą.
Może na odrobince masy wyprubój połączenia jakieś.
w proszku mam jedynie czerwień i róż , fioletu nie. Jak nie będę miała wyboru, będę próbowała jak mówisz na kawałeczkach masy
icon_sad.gif

ankar @ 6 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087291Witam, dawno się nie odzywałam ale czytam Was regularnie.
Monsai ja ostatnio robiłam tort balerinę i kolory falbanek uzyskałam z jednego barwnika
Pokaż załącznik 60833
Ja na Twojej balerince widze piekne cieniowania, ale nie do końca chyba zdjęcie oddaje prawdziwej barwy? Mi zalezy by z tego różanego wyszedł ładny pastelowy róż również-podobny do tego jaki jest w tortowni w gotowym lukrze. Da radę?

chachu @ 6 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087379Monsai--- ja mam kupiony tylko czerwony barwnik i piękny różowy, delikatny kolor wychodzi. Osobiście wolę podmalować np. kwiatki sypkimi barwnikami, ładnie można je wycieniować.
boje się, że z czerwonego nie wyjdzie mi ten pastel taki jak w tortowni w gotowej masie. A różowy który masz? różany czy ten jasny? Ja wiem, że proszkowymi ładne cieniowania wychodzą, tez będą mi potrzebne, ale do roczkowego tortu mam zrobić ogromne kwiaty, które wymagają jednak, by podstawa była zabarwiona już, a cieniowania dopiero potem.

Może ktoś jeszcze doradzi?
icon_smile.gif

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
Monsai pisałam wyżej, że wyjdzie róż ;) jeśli chcesz mogę wkleić kwiaty, które wczoraj barwiłam czerwonym barwnikiem...

H-elen dziękuję za odpowiedź! Ja rozcieńczałam w spirytusie i malowałam od razu po zrobieniu, może dlatego nie zasycha... spróbuję następnym razem inaczej...

Uliqua ja bym chętnie wzięła się za sprzedaż ozdób na allegro, bo mam masę wolnego czasu, ale jakoś nie mam przekonania do wystawiania aukcji z ozdobami cukierniczymi, czy można tak żywność wystawiać?
o jakie buźki Ci chodzi? daj link...

ankar

Member
Kwi 25, 2008
125
0
0
Monsai dokładnie tak jak piszesz, niestety kolory kiepskie bo zdjęcia robione około 24.30. Baletnice wykańczałam późnym wieczorem bo miała być niespodzianką na 5 urodziny dla córeczki. W rzeczywistości falbanki były w 4 odcieniach różu i białe. Róż taki właśnie słodko pastelowy. Chciałam Ci tylko pokazać, że z jednego barwnika bez problemu uzyskasz kilka odcieni.
Powodzenia i pozdrawiam.

Tymcia

Member
Sty 7, 2011
99
0
0
Polecam z pełną odpowiedzialnością sposób na robienie listków naszych wschodnich koleżanek.Do dużych się nie nadaje ale małe rewelacja.

Załączniki

• 2011_02_04__00001.jpg
    2011_02_04__00001.jpg
    80.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
Nicki1 @ 6 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087566Monsai pisałam wyżej, że wyjdzie róż ;) jeśli chcesz mogę wkleić kwiaty, które wczoraj barwiłam czerwonym barwnikiem...
poproszę
icon_smile.gif

A napisałaś, że tego różanego nie uzywałaś, a mi o niego chodzi, bo czerwony mam w gotowej masie + barwnik w proszku, więc nie chciałabym kupować czerwonego na razie. A róż mi się teraz częściej przyda
icon_smile.gif

ankar @ 6 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087572Monsai dokładnie tak jak piszesz, niestety kolory kiepskie bo zdjęcia robione około 24.30. Baletnice wykańczałam późnym wieczorem bo miała być niespodzianką na 5 urodziny dla córeczki. W rzeczywistości falbanki były w 4 odcieniach różu i białe. Róż taki właśnie słodko pastelowy. Chciałam Ci tylko pokazać, że z jednego barwnika bez problemu uzyskasz kilka odcieni.
Powodzenia i pozdrawiam.

Tymcia

Member
Sty 7, 2011
99
0
0
Przyda się na przyszłość. Mówię do ekspedientki że chcę maszynkę do golenia. Ona : damską czy męską? Nie wiem, pokarze mi pani wzorek z tyłu. Żebyście widziały jej minę?Pomyślała że jakaś głupia jestem.
icon_mrgreen.gif

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy