Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
o wałku pisałam z chachu, tylko nie pamietam, w którym wątku zaraz go poszukam i wkleję link. ale to nie wałek tylko wałeczek
icon_biggrin.gif
niestety
 

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
Kazeno maluję jak wyschną. Jak chcesz grubsze to tylko w lodówce można je trzymać (wtedy dygotają jak galaretka )
a mocno ciepiecie? Jakoś nigdy nie rzucałam ciastem o podłogę (no może raz, ale to nie chcący, no i raz masą cukrowa, ale to akurat chcący
icon_smile.gif
)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
iza-gr @ 11 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1089942Maluję jak wyschną. Jak chcesz grubsze to tylko w lodówce można je trzymać (wtedy dygotają jak galaretka )
a mocno ciepiecie? Jakoś nigdy nie rzucałam ciastem o podłogę (no może raz, ale to nie chcący, no i raz masą cukrowa, ale to akurat chcący
icon_smile.gif
)
ja rzucam z wysokości ok 40-50 cm (tak gdzieś kiedyś wyczytyłam;-))

a to mój wałeczek http://www.surbitonart.co.uk/acatalog/Clea...ins_16.5cm.html
ja mam akurat ten:
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
no cieszę się nim jak murzyn szkiełkiem, choć jest niewiele większy od długopisu niestety (spodziewałam sie "trochę" wiekszego) ale i tak się ciesze i juz zleciłam tacie rzeźbienie innych wzorów wałkach - narazie jest na etapie myślenia i czekania az powiem co chce mieć na wzorze;-)
 

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
ja rzucam tak od pasa w dol hahahaha.. nie wiem ile to cm
icon_razz.gif
ale mam cale 160cm wiec moj pas nie jest na imponujacej wysokosci hahaha

dzieki iza!!
 

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Bidrona i lala pokazowe. Dziewczyny masa to mi nie wychodzi, ale biszkopt to od lat moja specjalność to może wam napiszę jak robię. Białka biorę zawsze bardzo zimne, ubijam powoli dosypując cukier 10 min( nigdy mniej) dokładam po 1 jajku, odkładam robocik i dosypuję mąkę mieszając ręcznie trzepaczką. Do piekarnika, po upieczeniu rzucik z góry. Zawsze wychodzi.
Myślę, że kluczem do sukcesu jest długo ubijana piana. dlaczego się wali biszkoptem tu jest w komentarzach wytlumaczone:
biszkopt
 

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
ja ostatnio kombinuję z biszkoptem i cos mi różne wychodzą, ale rzucam zawsze (choćby dla rozładowania nerwów;-) z tymi białkami zimnymi to już nie wiem. zawsze robiłam na b. zimnych i było ok, później usłyszałam o tym że powinny być koniecznie w temp. pokojowej i faktycznie lepiej sie pianan ubija, z cukrem jest super sztywna i barzdo się powieksza, ale wczoraj mi coś nie wyszły ale to chyba z powodu temp. pieczenia. Juz drugi raz zrobiłam ten błąd. Dałąm za wysoka temp., ładnie wyrósł, ale juz po 15 min był brązowy więc sie przestraszyłam i zmniejszyłam odrobinę i automatycznie padł
cry_1.gif

ale teraz juz tego błedu nie zrobię na pewno
dump.gif
 

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
tak szczerze mowiac to ye jadalne kwiaty sa nieciekawe w smaku ale po co je jesc,najwazniejsze ze moga miec kontakt z zywnoscia
icon_smile.gif

w mojej lodowce jakas tortownia panuje,same torty a jedzenie na tarasie wyladowalo,ciekawi mnie mina meza jak siegnie po cos do lodowki
rofl.gif
 

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Pieguss-- przyprawiłaś mnie o bicie serca. Ja też chcę misia zrobić na walentynki, takiego z serduchem. No ja ty już masz to ja też biorę się do roboty.
Tylko chyba kompa muszę
gruebel_2.gif
, nie wiem co z nim zrobić , chyba poprostu wyłączę
icon_mrgreen.gif
.
Ogłaszam!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nikt nic nie pisze, wszyscy bierzemy się do roboty no szczególnie ja!!!!!!!!
Dzisiaj się nie dam, pigułę se strzelę , przeciwbólową, a co tam.

No ja musiałam drugą lodówkę kupić, Kupiłam na targu używaną ale idealna w środku. Baba zachwalała że dobra a wdomu okazało się że zepsuta no ale mensz naprawił. Polak potrafi
icon_mrgreen.gif
Za 20€ i część 30€ , no ale i tak za taka cenę nowej bym nie kupiła. A tak jest git.

Aaaa bo z tym biszkoptem to trzeba próbować . Jeszcze jest jedna sporna sprawa. wstawiacie do nagrzanego czy zimnego piekarnika. Ja do nagrzanego i wychodzi piękny, koleżanka zawsze do zimnego. I też jej wychodzi. Gdzieś na forum czytałam że piekarz z długoletnim starzem nie umie upiec ładnego biszkoptu. A tyle piecze i z przepisu mamy itd. No widocznie co komu pisane. Ja np. bezy nie łłłumiem
baa.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
sabinal @ 11 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1089954Bidrona i lala pokazowe. Dziewczyny masa to mi nie wychodzi, ale biszkopt to od lat moja specjalność to może wam napiszę jak robię. Białka biorę zawsze bardzo zimne, ubijam powoli dosypując cukier 10 min( nigdy mniej) dokładam po 1 jajku, odkładam robocik i dosypuję mąkę mieszając ręcznie trzepaczką. Do piekarnika, po upieczeniu rzucik z góry. Zawsze wychodzi.
Myślę, że kluczem do sukcesu jest długo ubijana piana. dlaczego się wali biszkoptem tu jest w komentarzach wytlumaczone:
biszkopt
Sabinal a możesz podać proporcje jakie używasz, bo czachu podobno robi dobry biszkopt a tam nie ma mąki ziemniaczanej a słyszałam że musi być. Mi każdy biszkopt wychodzi inny i nigdy nie wiem jaki będzie końcowy efekt:) Może twój przepis będzie dla mnie szczęśliwy:)
 

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
ja mysle ze to kwestia podejscia i wprawy.. moja kuzynka mowila ze nigdy jej nie urosnie potem opadnie itd. kiedys u niej bylam i mowie Magda pieczemy biszkopt.. i TYLKO stalam i mowilam co i ile dodawac a ona wszystko sama robila i wyszedl przewspanialy.. od tego czasu jej wychodzi.. trzeba uwierzyc
icon_razz.gif


wlasnie wymazialam moje motylki kolorowe.. czekam az wyschna i pomaluje.. czyli to po tym 3-5h ma byc tak?? czy moge takie jeszcze troszke miekkie malowac I(ale juz zaschniete..) czy lepiej nie??
 

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
Niestety w tej kwesti ci nie doradzę
icon_smile.gif
Nie próbowałam jeszcze tych motyli, ale chyba muszę bo tak wszystkie je zachwalacie tylko proszę o zdjęcia już gotowych dzieł
icon_smile.gif
 

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
maka ziemniaczana jest po to by biszkopt byl bardziej wilgotny
no awlasnie nie piszemy tylko do roboty
baa.gif
 

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
O czym Wy tu ??? ciepiecie gotowym biszkoptem
icon_mrgreen.gif
ja zawsze słyszałam że nie mozna oddychac przy biszkopcie!!!!!!napewno wypróbuję w poniedziałek ileż to radości będzie tak sobie piepsznąć blaszką ha ha
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Jesteście nisamowite, a jak piszecie dużo
icon_smile.gif
Zawsze mam minimum 5 stron do przeczytania
icon_smile.gif


Ja oczywiście po poradę zaglądam. Nie mam brązowego barwnika, czym go zastąpić: Kakao? Rozpuszczalnym czy zwykłym? a może je troszkę w wodzie rozpuścić? Potrzeba mi malutko, tylko na oczy i wąsy:)
 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
chachu @ 10 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1089754Wiecie co, jestem beznadziejna ostanio, nic misię nie chce, no nie umiem sobie sama ze sobą poradzić. Pważnie albo cierpie na jakieś okresowe depresje albo nie wiem co. Mam tyle planów i dupa. No nie chce mi się. Mogłabym nawet Red Bullowi wytoczyć sprawę że nie działa bo mojego umysłu (jeśli jeszcze takowy mam) nie ożywia.
baa.gif

Przywiozłam dzisiaj mojego Kewooda, tyle na niego czekałam i ucieszyłam się i nie mam siły już.
chyba brak słońca na ludzi tak działa
icon_sad.gif
Ja w ogóle nie moge na niczym się skupić, a przede mną i przemeblowanie i porządki i robienie zaproszeń roczkowych i próbny tort i... i .... i.... I nic nie robię
icon_sad.gif



Duszka20 @ 11 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1089909Ja na niedziele pokombinuję z pomarańczą. Dodam do bitej śmietany likier pomarańczowy i skórkę startą i zobaczymy co z tego wyjdzie
gruebel_2.gif
ja do pomarańczowego kremu dodaję skórkę, ale i sok z pomarańczy z cukrem pudrem gotuje na syrop i taki wystudzony wlewam do kremu :eek:) Bardzo aromatyczny i pieknie pomarańczowy wychodzi
icon_smile.gif


Pieguss @ 11 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1089914aaaaa jeszcze zdjęcia miśka, nie jestem z niego za bardzo zadowolona bo nie jest takiego koloru jaki bym chciała, będzie trzymał w łapkach serduszko, jeszcze nie doczepiłam bo schło osobno, muszę je pomalować i dopiero połączę
icon_smile.gif
Śliczny misio !!
daumen.gif


waszkamaszka @ 11 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1089920Właśnie zrobiłam zdjęcie ale nie mogę go wkleic bo siedzę na kompie syna i on ma inny program jak wróci to mi wklei Piegus lepiłam i lepiłam tylko pancia zbyt wiele ma delikatnych odnóży więc masa mi zastygała więc wyszło jak wyszło acha pałki wodne zrobiłam na makaronie wyglądają bosko
i ten makaron nic a nic się nie lamie i nie mięknie? Taki spagetti makaron?


ja do moich biszkoptów nie dodaje w ogole proszku do pieczenia, za to dodaję do żółtek 5 łyżek wody zimnej i łyzkę octu. To mieszam z połową cukru pudru na puszysta masę.
Białka ubijam zawsze ręcznie-to moja zasada
icon_smile.gif
Małzon zawsze na mnie krzywo patrzy i dziwi mi się, że mi się chce ;D
Do ubitych białek z cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodaję powoli masę z żółtek, zagarniając mase jedynie łopatką, a dopiero na koniec stopniowo przesiana mąka. Również po troszku i też zagarniam łopatką. Wychodzi puszysty i nie kruszy się
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.