Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Różne kwiatki z masy:
http://www.youtube.com/watch?v=OEw0L1WChF8...feature=related

Może juz gdzieś był ten link podany ale nie zwróciłam uwagi
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Zielona Truskawko! Zdradź mi proszę sekret, ile Ty tej Planty dodajesz na, powiedzmy, 100g cukru? Chętnie bym spróbowała
icon_smile.gif

Jutro mam robić torcik na chrzciny, to będzie okazja!

Cukier oczywiście przesiany, przy pierwszej masie to się tak jeszcze nie znałam, dlatego miałam te grudki
icon_redface.gif
, ale druga poszła jak z płatka.

A skoro już piszę, to zapytam: jak cienko rozwałkowujecie masę? W mojej książce napisali, że masa ma mieć ok 1cm grubości.. Ja rozwałkowałam na ok 0,5cm i się bardzo dobrze trzymała, nie rozrywała się, ale też nie było jej za dużo do zjedzenia. Według książki na przykrycie tortu o średnicy ok. 23cm potrzeba aż 1kg masy! No i po wyrobieniu masy każą ją odstawić co najmniej na 1 dzień (oczywiście zabezpieczoną przed wysychaniem). Odstawiacie?

Przepraszam, jeśli takie wskazówki już tu były, ale nie mam siły przeglądać 40 stron postów..

Dziękuję też za bezcenne wskazówki, o których w książkach nie piszą i które wynikają z Waszego doświadczenia - CinCin jest moją skarbnicą wiedzy absolutnej
anbetung.gif

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
No więc tak tamta masa poszła na straty
icon_neutral.gif

Zrobiłem kolejną z dodatkiem planty tylko jak widać na zdjęciu przy rozrywaniu jest jakby poszarpana moze za sucha?
Moze skład nie taki?
A dałem tak: Około 50ml wody rozpuściłem 3 łyżeczki żelatyny odstawiłemna jakąś godzinkę
Potem podgrzałem i dodalem Plante na grubość kostki uciołem około 1cm na 2cm
Dodałem 3 łyżeczki glukozy, wymieszałem do rozpuszczenia
A potem do przesianego cukru i ugniatałem przez jakąś godzinkę, przyklejało się troszkę do łapek ale podsypywałem cukrem co jakiś czas może dlatego takie kruche?
Pomocy
anbetung.gif

Sierotka3m Już namierzyłem Twoją książkę i niebawem ją sobie zakupię
icon_mrgreen.gif

e99edx.jpg

A oto moja pierwsza w życiu różyczka
icon_razz.gif
trochę ciężko z takiej masy nie zbyt plastycznej zrobić no ale robiłem już tipsy to i róże się naucze
icon_razz.gif

Proszę o oceny przyjmę słowa uznania i krytyki też się nie boję
icon_redface.gif

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
A to wcześniej wspomniana różyczka
lecker.gif

21lpob4.jpg

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Jakaż elegancka! Strasznie mi się podoba, lubię takie z cieniutkimi brzegami.. Normalnie Ci nie wierzę, że to pierwszy raz
icon_razz.gif

PS. Też robiłam tipsy - widzę, że podobne są nasze drogi
icon_smile.gif

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
Sierotka3m @ 13 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=976133Jakaż elegancka! Strasznie mi się podoba, lubię takie z cieniutkimi brzegami.. Normalnie Ci nie wierzę, że to pierwszy raz
icon_razz.gif

PS. Też robiłam tipsy - widzę, że podobne są nasze drogi
icon_smile.gif
Dziękuję bardzo
anbetung.gif

Naprawdę to pierwsza moja różyczka
icon_smile.gif

A co do tipsów to kobietą to jednak lepiej wychodzi
icon_wink.gif

Nie mówie że mi nie wychodzą ładne ale musiałem się bardzo napocić na jakiś efekt
icon_smile.gif

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Sohers mi się wydaje, że za mało glukozy dałeś powinieneś dać 10dag. trzy łyżki to mało
icon_sad.gif
A róża naprawdę super!!!
Torty komunijne róbcie, róbcie, za rok mam dwie komunie w rodzinie pomysły się przydadzą :D Wszystkie są super!!!

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Sohers śliczna jest Twoja różyczka, jak na pierwszy raz bombowa!
Oliweczko może niedługo będą mieli znowu w ofercie, ja też na nie musiałam czekać prawie 3 tygodnie, bo akurat nie mieli na stanie. Od razu kupiłam też takie pochyłe, bardziej ozdobne, ale widzę, że też ich nie ma. Może trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość.
icon_lol.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Witam,
Spieszę donieść, że przed chwilą ukończyłam lepienie ozdób na komunijny tort. Dzięki Waszym podpowiedziom i sugestiom masa wyszła jak marzenie. Ale radość
icon_smile.gif
Poprzednie próby były porażką a dzisiaj (mimo, że w kalendarzu 13-tego ) wyszło rewelacyjnie. Cieszę się bo udało mi się dojść do "plasteliny" mimo, że początek nie zapowiadał sukcesu. Było suche i rozsypujące. Rzeczywiście, dobrze radziłyście, że wymaga długiego wyrabiania. Dodałam pod koniec nieco wody, za radą rastagatki, octu i wyszło jak należy.
Ozdoby zrobione a teraz mam większy dylemat...
Zamierzam zrobić duży prostokątny tort, pytanie czy sobie poradzę z obłożeniem go jednym, dużym płatem masy...
Relację i fotkę zamieszczę w niedzielę.
A, jeszcze jedna informacja
icon_smile.gif

Tort jest na komunię w rodzinie, ale nie będę gościem. Normalnie, zrobiłabym jako prezent ze swoich składników... ale...dzięki podpowiedziom robię i owszem jako prezent ale z powierzonych składników (poszłam po rozum do głowy...)

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
ZielonaTruskawka @ 13 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=976129na 200g cukru pudru daje 1 łyżeczkę żelatyny, 17,5 ml wody, 25g glukozy i 3/4 łyżeczki Planty
Zrobiłem masę wedłóg Twojego przepisu ZielonaTruskawka no i muszę przyznać że nawet mi się udał
icon_razz.gif
troszkę jakby jeszcze za miękki ale zapakowałem w folię i niech poleży a jutro go pomasuję jeszcze
icon_mrgreen.gif

Oczywiście będę nadal testował inne przepisy bo jak inaczej
lecker.gif

Dziękuję wszystkim Panią za pochwały mojej różyczki
icon_smile.gif
następne już niebawem
icon_mrgreen.gif

Tu fajna stronka z cudeńkamiklik i w galerię albo w tutki wchodzimy
icon_wink.gif

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
Zrobiłem masę wedłóg Twojego przepisu ZielonaTruskawka no i muszę przyznać że nawet mi się udał troszkę jakby jeszcze za miękki ale zapakowałem w folię i niech poleży a jutro go pomasuję jeszcze
Oczywiście będę nadal testował inne przepisy bo jak inaczej
Dziękuję wszystkim Panią za pochwały mojej różyczki następne już niebawem

Tu fajna stronka z cudeńkami klik i w galerię albo w tutki wchodzimy

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
Dodaję jeszcze raz stronkę z cudeńkami bo w poprzednim poście nie dziala cudeńka

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Oj, soher, pojechałeś z grubej rury z tą pierwszą stronką.. Od razu taki szok mi zapodawać. Mam dziś walczyć z tortem chrzcinowym, jeszcze nie zaczęłam, a już mi na ambicję wlazło. Co ja biedna teraz pocznę?
cluebat.gif

Nic mi nie pozostało, jak kręcić royal icing..

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Sierotka masz rację ;) pojęcia nie miałam, że takie rzeczy ze zwykłego lukru można zrobić :D chyba będę trenować na słoikach
icon_razz.gif

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
Sierotka3m @ 14 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=976539Oj, soher, pojechałeś z grubej rury z tą pierwszą stronką.. Od razu taki szok mi zapodawać. Mam dziś walczyć z tortem chrzcinowym, jeszcze nie zaczęłam, a już mi na ambicję wlazło. Co ja biedna teraz pocznę?
cluebat.gif
No jak to co? Będziesz torta lepić a ja trzymać kciuki za Ciebie
icon_razz.gif
Ale nie łam się mi też opadła szczęka na podłogę
icon_mrgreen.gif

I czekamy na fotki żecz jasna
gruebel_2.gif

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy