Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Sie 22, 2008
203
0
0
a ja znów "walczyłam" z ozdobami na muffinki
icon_smile.gif
ale cóż to była za przyjemna walka
icon_smile.gif

Siostrzenice mają w szkole festyn integracyjny i dlatego jest tak książkowo. Na babeczkach będą dopiero jutro
ksiazeczki.JPG

Załączniki

• ksiazeczki.JPG
    ksiazeczki.JPG
    83.1 KB · Wyświetleń: 0

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
ZielonaTruskawko super pomysł te książeczki. Ja szukałam inspiracji bo będę robiła torcik na pasowanie na pierwszaka dla córci i jak pozwolisz to podkradnę pomysła z książeczkami a na nich imiona dzieci. Ale mnie zainspirowałaś!!!!!

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
ZielonaTruskawko, od dawna wiadomo która z Pań jest mistrzynią w swojej dziedzinie, ale TY na pewno jesteś naszą Mufinkową Królową.
anbetung.gif

Illy,nic dziś nie robiłam z masą. Od 7.00 do 19.00 byłam w pracy i nie mam już sił i chęci żeby się jeszcze bardziej dołować.
icon_frown.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
justa_81 @ 15 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1025529illy jestem pewna podziwu dla Twoich zdolności
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

te lilie są tak piękne, że i na nabrałam ochoty na ich spróbowanie.....tylko czy ja będę miała cierpliwość do nich
gruebel_2.gif

ja mam jeszcze pytanko do Ciebie, gdzie zaopatrujesz się w w barwniki, masy i inne narzędzia do wykonania tych śliczności?
Niestety ale to nie ja zrobilam ta sliczna lilie musisz zapytac Hokusika i to jej sie naleza ta uklony
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Dzięki Tortiałki
icon_smile.gif

A teraz potrzebuje pomysłów
icon_smile.gif
mam już główną dekorację tortu i tytuł "Narodziny Anioła" z czekolady zrobiłam siedzącego w kucki Anioła z jeszcze mokrymi skrzydłami (schnie schowany przed dzieciem) foto robione tel więc słabo widać ale zawsze coś P160910_14.19.JPG
potrzebny mi pomysł co dać naokoło. Myślałam o motywie wody i niezapominajek ale może wpadniecie na coś bardziej genialnego.

Załączniki

• P160910_14.19.JPG
    P160910_14.19.JPG
    156.7 KB · Wyświetleń: 0

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Hokusiku .....chyba pierwszy raz mi odjęło mowę....ale tak zupełnie serio....
Mam nadzieję, że dokumentowałaś kolejne etapy "narodzin"...
Jaki On piekny....
A jak uzyslałas taki kolor?? Sto milionów pytan teraz mam....
Jak juz ochłoniesz.....po skończeniu zrób nam Anielą Szkółkę!!! Proszę!!!!

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Hokusiku, śliczne to cudeńko. Bardzo jestem ciekawa efektu końcowego.

Tort śmietankowy, przekładany czekoladą, kajmakiem z orzechami i śmietanką z kawą i bezami. Ponczowany rumem.
A co tam niech się upiją ciastem.
icon_lol.gif

2ry6fzm.jpg

Zapomniałabym zapytać o masę cukrową. Zrobiłam kwiaty, a w powietrzu tyle wilgoci, że całe mi się rozklejały.
Jak Wy sobie radzicie z tym problemem.?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Alll no i znowu piekny torcik i narobilas mi smaka na ciasto
rofl.gif
Jak Ty to robisz, ze to zawsze takie prosciutenkie Ci wychodzi.

Ja mam za miesiac zrobic torcik na chrzest bratanka, tylko jeszcze nie wiem jaki motyw. Myslalam przygotowac w domu biale buciki, ale co do tego jeszcze, nie wiem, musze pokombinowac
icon_smile.gif

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Illy dla Ciebie zrobię fotkę czym "głaszczę"
Myślę że Cię zaskoczę.
icon_mrgreen.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
To w takim razie czekam ns fotke, jestem bardzo ciekawa co za narzedzie uzywasz, na pewno cos banalnego.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
All, my się już upiłyśmy, upoiłyśmy i jak zwykle zachwyciłyśmy. A jeszcze jakie byśmy były wdzięczne za przepis na cały tort.
lecker.gif

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Fotka dla Illy.
Nie mam profesjonalnego noża, mam takie cóś, co zrobił dla mnie mój mąż . To z aluminiowej blachy do ciasta
icon_mrgreen.gif

23u7fy9.jpg

Można wklejać przepisy, opisy itd, ale niestety głaskania przez internet nie nauczę.
Sekret też tkwi w rodzaju śmietanki, jej świeżości, procentach i sposobie ubijania.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
All, głaskanie poćwiczymy jak upieczemy torcik w/g. przepisu który nam tu ładnie wklep w wolnej chwili.Przecież oprócz dekoracji ważna jest też zawartość a ja mam ślinotok jak czytam to twoje śmietankowe, kajmakowe itd....

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Alll potrzeba czyni wynalazca
rofl.gif
ale powaznie swietny pomysl zrobic z blachy aluminiowej. Powiedz mi jeszcze prosze ilu procentowej smietany uzywasz, bo ja tutaj tylko 30 % mam i nie zawsze sie mi fajnie ubije.

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Używam 36%, bardzo świeżej. Kiedyś Łaciata była fajna, ale ostatnio mam do jej jakości zastrzeżenia.
O tym, że musi być bardzo mocno schłodzona to pewnie wiesz.
Dobrze ubita śmietanka 36% jest puszysta i lekka, ale to trzeba wyczuć, ten właściwy moment kiedy już wiesz, że ma odpowiednią konsystencję.
Za mocno ubita robi się ciężka, zbita. Łatwo zrobić z niej masło.
Trudno mi to słowami wytłumaczyć.
icon_neutral.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Ja wiem o co Ci chodzi, mam tylko problem z tym, ze tu w Niemczech nie znalazlam jeszcze do tej pory smietany 36%, no coz, bede szukala dalej, a jak nie to w pazdzierniku kupie sobie kilka kartonikow tej z Gostynia i bede miala zapas.

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Przypomniałam sobie jeszcze jedną ważną rzecz. Kiedy ubijasz śmietankę do obłożenia tortu, musi mieć lżejszą strukturę od tej, którą będziesz dekorować. Czyli tą samą śmietankę do rozetek trzeba ubić odrobinę mocniej.
Musisz także do niej dodać śmietan-fix, nie żelatynę. Żelatyna szybko ścina śmietankę, a dekorując tort potrzebujesz więcej czasu.

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
To ten fix do smietany mam, a w pazdzierniku jedziemy na chrzest i chcialam dla chrzesniaka torcik zrobic smietankowy to nie bedzie problemu bo w Polsce jestta smietana :D

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy