balbina1204
Member
- Cze 17, 2010
- 77
- 0
- 0
sabinal @ 21 Aug 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1016984Dzięki Rastagatko spróbuję tak następnym razem.
Spes, a dajesz spód biszkoptu na górę? Ja tak robię.A masę wygładzałam takim pomocnikiem:
packa
Tak , daje biszkopt...ale chyba za cieniutka warstwę...a packę nabędę drogą kupna... dzięki..
PS.Przepraszam za potrójne wydanie ostatniego posta...ale nie wiem czemu tak się stało?? Nie rozumiem!
Czy ktos władny mogłby to usunąc? Proszę![]()
Spes @ 21 Aug 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1016960Czy cała masa to tylko żelatyna i cukier puder i woda?
A drugie pytanie...powiedz nam...co się robi , by tort był tak idealnie gładki....bez wgłebien, które przeciez sa na biszkopcie...proszę...bo ja już nie mam sił...moje przypominaja wzburzone morze i to mnie zniechęca!!Spes dzisiaj masa faktycznie miała tylko te trzy składniki, dodałam tylko kwasku cytrynowego i aromatu (o tym nigdy nie zapominam).
Kurczę z tymi wgłębieniami to nie mam jakoś problemu, więc nie wiem co odpowiedzieć. Nie bardzo wiem, o jakie wgłębienia chodzi, czy o te na górze, które się czasem robią po wyjęciu biszkoptu, czy o te po bokach. Napisz proszę to może będę umiała pomóc.
A jeśli chodzi o wygładzanie masy to robię to rękami, nie mam takiej packi jak Sabinal, w ogóle mam mało kupionych "specjalnych" rzeczy do stylu angielskiego, staram się zawsze radzić sobie tym, co znajdę w domu.
Aniu-magdo ja znalazłam w internecie ten obrazek i po prostu go sobie wydrukowałam i po kolei wycinałam poszczególne elementy z masy i naklejałam je na niebieski podkład. Tak naprawdę to jest to prostsze niż lepienie figurek przestrzennych tylko wymaga więcej precyzji i cierpliwości, bo bardzo małe elementy czasem trudno wyciąć z elastycznej masy. Ale starałam się jak umiałam, żeby wszystko było jak należy, bo dzieci są wymagające. Na szczęście wszystko zostało zaakceptowane przez zadowolonego ośmiolatka i to jest dla mnie największa radość.
Alipek dziękuję za uznanie, ale naprawdę uwierz mi, że gdyby nie internet i drukarka, to nie zrobiłabym czegoś takiego, bo rysownik ze mnie żaden.
A przepis z plantą podała tutaj ania-magda.
Pozdrawiam serdecznie![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.