Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

guga1

Member
Gru 27, 2007
4
0
0
Witam wszystkich
Po pierwsze chciałam się przywitać na forum, od jakiegoś czasu podczytuje, ale pierwszy raz coś pisze.
Potrzebuje porady. Planuje zrobić tort na 2 urodziny w kształcie straży pożarnej http://www.coolest-birthday-cakes.com/cool...ay-cake-33.html. Zakupiłam taki oto barwnik http://gusia.pl/Zywnosc/Barwnik-spozywczy-...ml-Wusitta.html a że to moja pierwsza styczność z czymś takim nie mam pojecia jak intensywnie to barwi ? Czy żeby uzyskać taki intensywny czerwony jak na zdjeciu muszę dać całą buteleczkę? czy może jedna to za mało?

Mam jeszcze pytanie czy macie jakiś pomysł jak zafarbowac masę cukrowa na czarno i szaro? czy da rade jakoś obejść kupowanie barwników?
Wiem, że można użyć kolorowych galaretek, ale czarnych i czarnych to ja nie widziałam:) Wiem że są niebieskie, ale w żadym sklepie nie widziałam
icon_sad.gif
ktoś wie gdzie we wrocławiu można je znaleźć?

Sory za tyle pytań, ale chciałabym, żeby tort był idealny
icon_smile.gif

w piątek pochwale się rezultatami

Pozdrawiam
Grażyna

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Pytania bardzo mile widziane - miło nam, że kolejne osoby popadają w tortomanię!
icon_smile.gif
I jeszcze milej, że kolejna z Wrocławia
icon_mrgreen.gif

Barwnik, który pokazałaś, nie jest zbyt dobry. Owszem, barwi masę, ale na różowo (nie wiem nawet, czy jest możliwość uzyskania soczystej czerwieni - szczerze w to wątpię) i do tego jest w płynie - czyli po dodaniu go masa cukrowa zaczyna się kleić. Najlepiej jest oczywiście barwić za pomocą aerografu, barwników w proszku lub popularnych ostatnio barwinków żelowych, które z czystym sumieniem mogę polecić. W Polsce można zakupić firmy Wilton i takie właśnie polecam - są wydajne i intensywnie barwią masę (z tym że intensywna czerwień, czerń i brąz są prawie niemożliwymi do uzyskania kolorami w domowych warunkach, dlatego najlepiej kupić gotową masę tego koloru lub malować barwnikiem rozcieńczonym w alkoholu, ewentualnie w wodzie). We Wrocławiu jest tylko jedno miejsce, w którym je sprzedają - w Kuchniach Świata w Magnolia Park. Jest tam duży wybór kolorów. I, naprawdę, najlepiej będzie zakupić porządne barwniki
icon_smile.gif
Starczą na długo, ale przynajmniej nie będzie zabawy z dodawaniem cukru pudru, bo masa się za bardzo klei. Powodzenia w tworzeniu tortu!

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Już w innym poście potwierdzałam, to co napisała ania-magda
icon_smile.gif
, tutaj podobnie...
Na dowód tego, że w domowych warunkach nie wyjdzie ładna czewień - proszę:

Załączniki

• auto_Ma_ka.jpg
    auto_Ma_ka.jpg
    8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
no te w plynie to niestety nie dadza na bank takiego koloru..
taka czerwien mi wyszla na zelowych Wiltonach..: (podrasowalam troche rajdowke skarujac olejem bo jak robilam wczesniej to wyschla i jeszcze bardziej wyblakla ta czerwien a jak pomazgalam pedzlem z olejem to soczysta bardziej sie stala :D)
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=414&st=1960

katikity

Member
Paź 28, 2010
107
0
0
Witam
Mam zamiar eksperymentowac z masa cukrowa i pare pytan mam:)
1 czy pod mase moge nalozyc maslana mase ta 1,2,3 ??
2 czy potem moge dekorowac na masie cukrowej ta masa??
3 Moze rowniez sluzyc jako klej do cukrowych ozdob??
4 czym ucieracie maslo do mas tortowych?? walkiem czy mikserem ?? Mi rece odpadly jak walkiem to robilam

Dziekuje za wyrozumialosc
icon_smile.gif
dla laika

guga1

Member
Gru 27, 2007
4
0
0
Dzięki śliczne za odpowiedz.
tak myślałam że te barwniki nie za bardzo się nadają
icon_sad.gif

Zastanawiam się czy tym razem nie zrezygnować z masy cukrowej i nie dodać tego barwnika poprostu do śmietany, albo masy maślanej?
Bo miałąm zamiar zrobić tort ze śmietaną w środku i m. maślaną na zawnątrz, i na to cukrową przykryć, ale teraz sie zastanawiam czy tej maślanej nie zabrwić a tylko detale ulepić z cukrowej.
musze pokombinować z tym co mam, urodziny z tematem przewodnim "straż pożarna" muszą być:)

ania-magda
wiesz może ile w tym sklepie w magnoli kosztują te barwniki bonie wiem czy jest sens jechac?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Guga1. barwniki w Magnolii są po ok. 14.00 zł. widziałam tam barwnik o nazwie czerwień świąteczna.Ja bym nie wlewała tego barwnika do śmietany bo też może wyjść za luźna i po co ma ci wypłynąć śmietana
wink.gif
?

guga1

Member
Gru 27, 2007
4
0
0
dzieki wielkie za odpowiedz.
w takim razie chyba się przejadę.
Powiedzcie mi jeszcze 2 rzeczy
icon_smile.gif

na ile starczy taki barwnik? starczy może na 2 wozy strażackie?
I czy moge go dodać np jutro do masy, a mase zrobić dzisiaj i przechować w woreczku do jutra?

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Barwniki są po 14,50zł
icon_smile.gif
A co do ich wydajności, to starczą na baaardzo długo ;) Na pewno starczy na 2 wozy strażackie i jeszcze kilka tortów - w sumie wychodzą taniej niż te wusitta.
Masę lepiej zrobić w dzień pokrywania tortu, bo za bardzo wyschnie, jeśli zrobisz ją dzień wcześniej.

Katikity, nie wiem, o co chodzi z masą 1,2,3, ale każda masa maślana nadaje się pod masę cukrową. Możesz dekorować z wierzchu tą masą, ale musi być ona odpowiedniej konsystencji, najlepiej niech chwilę odleży w lodówce - oczywiście, bez przesady. Choć najlepiej do wyciskania wzorów na powierzchni m. cukrowej używać royal icing - lukru na bazie białka i cukru pudru. Jako klej do ozdób polecam zwykły lukier z wody i cukru pudru albo samą wodę. Masło ucieram (czasami ubijam - masa jest bardzo puszysta) mikserem, tylko musi być ono dość miękkie, by gładko to szło
icon_smile.gif

Mam nadzieję, że pomogłam
icon_mrgreen.gif

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
dziewczyny help! zbliżają się urodziny mojej córki i ona chce tort w kształcie kota, chciałam ulepić jakieś figurki, ale ona woli cały koci tort... pomyślałam więc, że może zrobić coś na kształt tego psa, którego nie raz wklejałyście, więc proszę o rady i ewentualne inspiracje jak podejść do tego kociego tematu ;)

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
guga1 miałam taki barwnik jak pokazałaś ale niestety też nie polecam. Najmocniejszy był niebieski a pozostałe kolory niestety musiałam lać całą butelkę i bladziochy wychodziły! No i nie mogłam nimi malować. Teraz za radą tutejszych dziewczyn zakupiłam wiltona ( taki zestaw 8 kolorów jak polecała rostagatka i są suuuuuuper!!!!!)

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Cieszę się, że się na coś przydałam
icon_smile.gif
Oczywiście, jest tego dużo więcej w internecie...
icon_lol.gif
W wolnej chwili poszukam jakichś ciekawych instrukcji i powrzucam linki na forum. Bo teraz, niestety, muszę się uczyć do konkursu historycznego...
icon_neutral.gif

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
Kciuki Aniu magdo!!

A ja dalej sie nie wybralam do Magnolii.. boziu ale ja nie mam na nic czasu (albo lenia mam hahahaha)..

ale super ten kot!!!
Nicki powodzenia!!!

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy