Masa daktylowo-pomarańczowa

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,666
486
83
Helen, dopiero dziś doczytałam ,że masa się spisała
icon_smile.gif


Grabinka
icon_mrgreen.gif
ja robię to samo , fajnie ,że i tobie smakuję

Bea,
banana.gif
ja ta masa przełożę piernik upieczony z resztek ciasto co zrobiłam na krajankę Bajaderki
 

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Dla mnie ta masa jest bezdyskusyjna!!
Robiłam do mazurka, piernika i jako smarowidełko do chlebusia!!
PYCHA!!!!! (aha ja jeszcze dorzucam trochę migdałów w płatkach, co by tak chrupało)
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
o matusiu jakie to pyszne!zrobilam dziś rogaliki z ciasta Z.Nasierowskiej i z jedną częścią tego nadziedzienia.
a do drugiej wrzucilam gorzką czekoladę (jeszcze jak było gorące) i ten... wyżarłam
icon_redface.gif

jutro powtorka na bank,bo potworki piszczą ze chcą jako smarowidło chlebowe.
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
o Pani Kochana to nie smakuje to przeboj roku jest!
Znajomi mlaszczą i nie chcą uwierzyć taka pychota moze byc tak prosta w wykonaniu.
Margot dziekuje,dziekuje,dziekuje
anbetung.gif

 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Zrobienie zdjecia masy zajelo mi 4 lata
icon_lol.gif
ale ponoc lepiej pozno niz wcale ;)

masa_daktylowa2.jpg

Ta masa jest pyszna! Uzywam jej nie tylko do przelozenia piernika, ale i 'sniadaniowo' np. Tylko robie ja troszke inaczej teraz, gotujac daktyle w soku z pomaranczy + otarta skorka (przeszkadzal mi czasami lekko goryczkowy posmak tych bialych skorek z pomaranczy, wiec juz nie ryzykuje ;)). W tym roku masa ponownie robila furore w duecie ze swiatecznym piernikiem
icon_smile.gif


Raz jeszcze dziekuje za przepis Margot!
bussi.gif


piernik1.jpg
 

Załączniki

  • masa_daktylowa2.jpg
    masa_daktylowa2.jpg
    113.3 KB · Wyświetleń: 21
  • piernik1.jpg
    piernik1.jpg
    110.7 KB · Wyświetleń: 20
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,357
2,676
113
Właśnie złożyłam do słoików. Zużyłam lekko już podsuszone daktyle, dodałam sok i otartą skórkę z pomarańczy.
To jest genialna marmoladka, cudowny smak i słodka w sam raz. Będzie do świątecznego piernika, już się cieszę.
Margot
anbetung.gif
 

SAga

Member
Lis 19, 2012
19
0
0
Witam . Przeczytałam wszystkie opinie i tak zachwalacie tą masę , że i ja nabrałam ochoty aby ją przygotować do przełożenia
świątecznego piernika . Ciasto na piernik już w chłodzie dojrzewa ,więc nie ma wyproś . Zawsze go przekładałam powidłami ,
ale skoro masa daktylowo-pomarańczowa zrobiła wśród Was taką furorę to i ja jej wypróbuję .
Mam tylko pytanie czy ilość podanych składników wystarczy na dwukrotne przełożenie placków ?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,357
2,676
113
Sago, miałam do przerobienia 60 dkg troche już podsuszonych daktyli, z których po dodaniu przepisowej ilości wody, soku z 1 bardzo dużej pomarańczy i skórki otrzymałam 2 większe (po 315 ml) i 1 mniejszy słoik po dżemie.
Czy starczy oceń sama, nie wiem, jak duży jest Twój piernik i ile razy chcesz przekładać.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

SAga

Member
Lis 19, 2012
19
0
0
Buka @ 4 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375909Sago, miałam do przerobienia 60 dkg troche już podsuszonych daktyli, z których po dodaniu przepisowej ilości wody, soku z 1 bardzo dużej pomarańczy i skórki otrzymałam 2 większe (po 315 ml) i 1 mniejszy słoik po dżemie.
Czy starczy oceń sama, nie wiem, jak duży jest Twój piernik i ile razy chcesz przekładać.
A więc spokojnie powinno wystarczyć .... ciasto mam zarobione na piernik staropolski (jest go duuużo ) więc przynajmniej 2 razy będe przekładać ,
a resztę ciasta wykorzystam na pierniczki .
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,357
2,676
113
U mnie też było, ale wczoraj zrobiłam z podwójnej porcji. Kupiłam piekne daktyle po 8,90 zł za kg. Wyszło 6 większych słoików po dżemie. Doliczając pomarańcze, które też tanie, to najlepsza marmoladka za najmniejsze pieniądze i przy najmniejszym nakładzie pracy. Wszystko razem zajęło mi 1 godzinę.
icon_smile.gif

Może przełożę tym bajaderkową krajankę?
gruebel_2.gif

 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,073
1,490
113
Margot @ 19 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=639348pierniczków nie nadziewałam i trudno się mi wypowiadać ,ale chyba powidła i np troche skórki pomarańczowej będą lepsze
A dlaczego ta masa nie za bardzo nadaje sie do pierniczkow? Z braku powidel (i nie ma szans, ze je tu dostane niestety) myslalam, ze to bedzie dobra opcja do nadziania pierniczkow. Czyli co, lepiej jakims dzemem? Marmolada? Kusi mnie ta masa bardzo...
icon_smile.gif