Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

Juzia

Member
Lut 22, 2011
4
0
0
Owszem jesteśmy na forum kulinarnym i zamieszczamy zdjęcia tortów. A to jest tort. Klienci zamawiają różne rzeczy, penisy, pochwy i inne obrzydlistwa. U mnie klient zamówił knura a inny stonkę czego ja osobiście nie zrobiła bym dla siebie. Jak mówią "klient nasz pan". Owszem tort nie jest dziełem sztuki i wiele można by było w nim poprawić ale są to początki Cottien, podobno praktyka czyni mistrza. Czyż nie? Jest to forum gdzie można znaleźć mnóstwo przepisów, porad i inspiracji. Myślę że dziewczyna liczyła na konstruktywną krytykę a nie wyzwiska od "pornopsycholi".
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Juzia @ 3 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1236593Owszem jesteśmy na forum kulinarnym i zamieszczamy zdjęcia tortów. A to jest tort. Klienci zamawiają różne rzeczy, penisy, pochwy i inne obrzydlistwa. U mnie klient zamówił knura a inny stonkę czego ja osobiście nie zrobiła bym dla siebie. Jak mówią "klient nasz pan". Owszem tort nie jest dziełem sztuki i wiele można by było w nim poprawić ale są to początki Cottien, podobno praktyka czyni mistrza. Czyż nie? Jest to forum gdzie można znaleźć mnóstwo przepisów, porad i inspiracji. Myślę że dziewczyna liczyła na konstruktywną krytykę a nie wyzwiska od "pornopsycholi".
Zdaje się, że "stare" tortomaniaczki się obudziły pod nową postacią
gruebel_2.gif


W każdym razie, konstruktywna krytyka jest jak najbardziej, może zza moherowego beretu niektórzy tego po prostu nie zauważają.
Poza tym nie od dziś wiadomo, że takie zdjęcia są nieregulaminowe i można zamieszczać najwyżej linki do nich. I wcale nie dziwię się powyższym postom, skoro autorka próbuje nam wciskać takie banialuki jak to poniżej:

Cottien @ 2 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1236419Ja nie widzę tutaj potraktowania ciała kobiety instrumentalnie. Co innego, kiedy widzi się ciasta w kształcie wyłącznie klatki piersiowej, czy narządów płciowych (są takie, te pokazują tylko jedną możliwość). Cała kobieta to naprawdę cała kobieta - razem z jej manią czytania, ulubionymi filmami, kolorem oczu, kryje się wg mnie za nią całość - nie tylko maszynka do seksu. Tu chowa się miłość. Przynajmniej ja tak to postrzegam
Poza tym ciało kobiety... jest piękne. Kryje się w nim siła, moc boska, czułość i delikatność. Nie ważne, czy chuda, czy gruba, czy niska, czy wysoka, czy krzywa, czy prosta, każda jest piękna. Od wieków są uwieczniane, w przeróżnej formie.
Gdzie tu widać tę manię czytania, gdzie ta miłość schowana? No ktoś tu się naprawdę zagalopował broniąc czegoś, czego nie ma, jest za to naprawdę brzydko i niestarannie wykonana figurka maszynki rozkraczonej i wypiętej na niewyżytych samców i nic poza tym, ta niestaranność dodatkowo potęguje wulgaryzm tego ciasta. Nie wiem, może jakby masa była wygładzona, figurka potraktowana inaczej, może w formie lekko karykaturalnej, komiksowej, w trochę innej pozie, to zupełnie inaczej by to wyglądało, a tak, to wyszło jak wyszło.

Zdjęcia zostały usunięte, na przyszłość przypominam wszystkim, że zamieszczanie podobnych zdjęć jest niezgodne z regulaminem, proszę w takich przypadkach o podawanie wyłącznie linków do zdjęć z dopiskiem, że są dla osób 18+.

Proszę również o niekontynuowanie dyskusji.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
oooo...spoznilam sie...

dziewczyny, czy ktoras do masy z odrobina planty uzywala smalcu? mam wrazenie ze to pytanie juz padlo ale za chiny nie moge znalezc
gruebel_2.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
QUOTE (Cinka @ 2 Jan 2012, 22:27 ) index.php?act=findpost&pid=1236447Cottien, piszesz jedno a twój tort przedstawia zupełnie coś innego (pomijając brak zdolności plastycznych) - gdzie ta boska moc, delikatność i czułość w tej rozwalonej jak z kiepskiej rozkładówki pozie
icon_eek.gif
różnica jak między subtelnym aktem kobiecym a zdjęciem porno niestety.
takiej rozkladowki nie widzialam
na mysl mi przyszedl od razu gabinet ginekologiczny, ktory z miloscia i zarem az tyle wspolengo nie ma
icon_lol.gif


o kurcze,
zamykam buzie na klodke.

tak to jest ze zwyczajem pisania postow w trakcie czytania watku. Ostatnich postow sie nie widzi
icon_mrgreen.gif


przy okazji majaczy mi sie...
nie bylo gdzies watku z pokazywanymi tortami czy pomyslami na torty?
Bo tu cos zupelnie nie na temat. Po co zmuszac kogos, kto szuka masy do ogladania takich i innych kwiatkow.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Cze 30, 2010
54
0
0
Witam:)
Zrobiłam dziś tort na urodziny cioci mojego chlopaka. kwiatki wykonałam z masy Cinki. Nie pierwszy raz z nią parcuję, bardzo przyjazna w obróbce:)
tort_urodziny_ciotki_janki2.jpg
 

Załączniki

  • tort_urodziny_ciotki_janki2.jpg
    tort_urodziny_ciotki_janki2.jpg
    257.8 KB · Wyświetleń: 0

krolewna87

Member
Paź 13, 2010
2
0
0
Witam, podglądałam wasze posty i jestem zachwycona
icon_smile.gif
jestem też ciekawa czy tą masą można pokryć cały tort??? czy dobrze mi się wydaje że ona wychodzi taka jakby "przeźroczysta" , "tłusta" ??
icon_question.gif
icon_question.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Po wgnieceniu w nią cukru przestaje być "jakby przeźroczysta i tłusta"
icon_wink.gif
a barwniki w proszku nadają się jak najbardziej tylko trzeba je rozpuścić w odrobinie wody żeby miały szanse na dokładne rozpuszczenie.
 

ezelka

Member
Sty 22, 2012
8
0
0
Witam, pewno już w tym wątku było odnośnie mas jakie się nadają pod te masę plastyczną ale strasznie mi czasu brakuje i jeśli bym mogła prosić o napisanie jaką masą można obłożyć tort. Chciałabym zrobić tort z kiwi w środku i na wierzchu zrobić deklarację z tej masy plastycznej czy masa podana w tym wątku będzie ok? https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21080

Gdzieś coś wyczytałam, że masy pod te masę plastyczną nie mogą być na bazie śmietany i dlatego nie wiem czy może być masa z tego przepisu??? bardzo proszę o pomoc
lecker.gif
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ezelko,
w watku z opisanym przepisem kremu dziewczyny powstawialy zdjecia swoich tortow wlasnie z tym kremem i oblozonych masa cukrowa. Ja tez robilam ten krem pod mase cukrowa i wszystko bylo w porzadku. Moj tort byl konsumowany tego samego dnia, co dekorowany ale spokojnie wytrzymal pare godzin. Mysle, ze smialo mozesz ten przepis wykorzystac pod mase cukrowa.
 

ezelka

Member
Sty 22, 2012
8
0
0
Witam,
Na początek chciałam podziękować autorce za przepis, dzięki niemu udało mi się wyczarować super dekorację na tort urodzinowy dla siostrzeńca
daumen.gif
Masa, jak dla mnie, okazała się bardzo prosta w wykonaniu i lepiło mi się z niej rewelacyjnie. Siostrzeniec miał tort z motywem lego, bardzo mu się podobał
icon_mrgreen.gif


A to moje dzieło, proszę o wyrozumiałość, gdyż to mój pierwszy tego typu tort
icon_redface.gif
 

Załączniki

  • DSC04299.jpg
    DSC04299.jpg
    667.1 KB · Wyświetleń: 0

ezelka

Member
Sty 22, 2012
8
0
0
lambethka @ 27 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1247687ezelko,
w watku z opisanym przepisem kremu dziewczyny powstawialy zdjecia swoich tortow wlasnie z tym kremem i oblozonych masa cukrowa. Ja tez robilam ten krem pod mase cukrowa i wszystko bylo w porzadku. Moj tort byl konsumowany tego samego dnia, co dekorowany ale spokojnie wytrzymal pare godzin. Mysle, ze smialo mozesz ten przepis wykorzystac pod mase cukrowa.
Dziękuję za odpowiedź ale jednak użyłam innej masy, budyniowej, również znalezionej na tym forum. Tort wszystkim smakował
lecker.gif
 

milka2407

Member
Paź 18, 2010
2
0
0
Pomocy! co było nie tak?

Potrzebuję pomocy,żeby następnym razem nie popełnić takiego błędu. Otóż upiekłam tort na urodziny córki. Ciasto jak ciasto. Zwykły biszkopt, z tym, że jeden z dodatkiem kakao, a drugi z makiem. Przełożyłam masami. Do jednej dodałam wiśnie, do drugiej mielone orzechy. Nasączyłam wodą z cukrem, cytryną i alkoholem. Ugotowałam masę karpatkową, wysmarowałam porządnie cały tort. To wszystko obłożyłam gotowym Regal ice zakupionym w tortowni. Rano wszystka masa cukrowa spłynęła. W lodówce pełno stopionego lukru. Pytanie więc: gdzie był błąd? co zrobiłam nie tak? Czekam na uwagi
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
milka2407 @ 15 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1256117Pomocy! co było nie tak?

Potrzebuję pomocy,żeby następnym razem nie popełnić takiego błędu. Otóż upiekłam tort na urodziny córki. Ciasto jak ciasto. Zwykły biszkopt, z tym, że jeden z dodatkiem kakao, a drugi z makiem. Przełożyłam masami. Do jednej dodałam wiśnie, do drugiej mielone orzechy. Nasączyłam wodą z cukrem, cytryną i alkoholem. Ugotowałam masę karpatkową, wysmarowałam porządnie cały tort. To wszystko obłożyłam gotowym Regal ice zakupionym w tortowni. Rano wszystka masa cukrowa spłynęła. W lodówce pełno stopionego lukru. Pytanie więc: gdzie był błąd? co zrobiłam nie tak? Czekam na uwagi
Nie obkładałam nigdy tortu gotową masą, ale pod masę domowej zawsze daję cienką warstwę buttercream (masło utarte z cukrem pudrem)
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
A czy przed obłożeniem masą tort był dobrze schłodzony? Jeżeli nie schłodziłaś obsmarowanego kremem tortu i na taki świeży położyłaś masę to przypuszczam że to było przyczyną spłynięcia masy.
Jeżeli tort był dobrze schłodzony to może masz zbyt dużą wilgotność w lodówce.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Albo zbytnio nasączyłaś tort.
Nie używałam nigdy gotowego obłożenia ale wiele razy robiłam tort z masą karpatkową, korzystałam z ozdób albo obłożenia całego tortu masą cukrową czy z tego tu przepisu, nie stosuję żadnych kremów maślanych pod spód i nigdy nic złego z masami mi się nie przydarzyło
dontknow.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy