Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
devillwoman @ 4 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1100622Genialny pomysł !! ale dodałaś mąke ziemniaczaną do wyrabiania?? zamiast cukru?? to już chyba niejadalne ... kurcze musze spróbować może nie bedzie taka słodka wtedy
icon_smile.gif
ja stosuje maka ziemniaczana do walkowania i rozgniatania na stolnicy masy cukrowej i masy z pianek. Wtedy w ogole sie nie klei, ale przed nalozeniem na tort oczywiscie ja strzepuje ile sie da a pozniej z wierzchu masy sciagam pedzlem. I da sie jesc
rofl.gif

mysle ze nie ma co sie bac maki ziemniaczanej - jak sie jej uzywa w rozsadnych ilosciach to nie czuc jej w ogole
icon_smile.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Wczoraj poproszono mnie o zrobienie urodzinowego tortu dla właściciela firmy produkującej drewniane palety, który jest pracoholikiem i wciąż biegając woła "MORE PALLETS, MORE PALLETS... (Jest Anglikiem
icon_smile.gif
Cóż temat raczej nie za wdzięczny na tort ale... Uffffff............. właśnie skończyłam
icon_smile.gif

Znów masa CINKI okazała się NIEZAWODNA !!!!!!
icon_smile.gif
Mam nadzieje że tort się spodoba i będzie miłą niespodzianką
icon_smile.gif

Załączniki

• tort_PALETA.jpg
    tort_PALETA.jpg
    256.8 KB · Wyświetleń: 0
  • TORT_PALETA1cin_cin.jpg
    TORT_PALETA1cin_cin.jpg
    196.8 KB · Wyświetleń: 0

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Sliczny torcik i bardzo dowcipny
icon_smile.gif

bardzo mi sie podobaja choineczki - rewelacja!
a to znaczy ze masa cinki nadaje sie swietnie do barwienia bo wlasnie sie zastanawialam nad nia
gruebel_2.gif

madkasia1

Member
Lut 8, 2011
21
0
0
devillwoman rewelacyjny pomysl super wyszlo a jeszcze mam pytanie o jaka mase chodzi ? bo szukam i nie moge znalezc a w sobote béde robia tort i moze bym skorzystala

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
PIERWSZA STRONA WĄTKU ;)

Cinka @ 13 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=448557Przepis jest na dużą porcję. Chcąć zrobic dekorację do tortu - np bukiet róż - wystarczy połowa porcji.

1/2 kostki margaryny lub masła
1 szkl wody
25 dkg mąki pszennej
1/2 kg cukru pudru
barwniki spożywcze

Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja zazwyczaj dodaję w chwili wyrabiania z cukrem - można już wtedy masę podzielić na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować.
Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.

Masa pozostawiona bez przykrycia na dłużej zastyga na wierzchu - co daje się zniwelowac poprzez ponowne zagniatanie - ale żeby nie było klopotu - przykryć naczynie folią, lub włozyć masę do woreczka.
Masa jest bardzo długo plastyczna, więc nie trzeba się śpieszyć, można bawić się jak plasteliną. Można wałkować i wykrajać kształty foremkami.
Gotowe ozdoby można obtaczać w cukrze co daje dodatkowy efekt dekoracyjny.
Ozdoby z czasem zasychają, na powierzchni robi się skorupka która nie pęka, ułatwia to przenoszenie ozdób, jednak nie jest na tyle twarda żeby nie można ich było zjeść. Wnętrze np. wisienek pozostaje w konsystencji dość przyjemnej. Płatki róży stają się bardziej kruche.

Do stworzenia wisienek potrzebne są nam igły sosnowe (dostępne cały rok
icon_wink.gif
) oberwane garścią z gałązki prawie wszystkie ładnie trzymają się po dwie. Umyć dokładnie i osuszyć.
Przycinamy do odpowiedniej długości, pamiętajac że część zostanie wciśnięta w wisienkę. Formujemy kuleczki i wciskamy szypułki. Zostawiamy do przeschnięcia.

Jak się okazało - masę można zamrażać. Meliphera napisała:

Pokaż załącznik 5987
Pokaż załącznik 5988

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Na razie mam tylko opinie zamawiających (czyli pracowników chcących zrobić dowcip swojemu szefowi:) cytuje ..."Tort KOZAK!!! w życiu byśmy nie pomyśleli że da się coś takiego zrobić, ale będzie śmiechu "...

Wiecie co?.... dla takich chwil warto czasem poświęcic nocke
icon_smile.gif
zresztą doskonale wiecie co sie czuje gdy wasz tort sie podoba prawda?
icon_smile.gif

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO KOBIETKI !!!! samych pięknych i "słodkich" torcików !!!!
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Tort rewelacja
icon_lol.gif
cała obsypka wygląda jak trociny - świetny efekt, świetny pomysł i świetne wykonanie - chciałabym widzieć reakcję solenizanta
icon_lol.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
lambethka @ 8 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1101981Sliczny torcik i bardzo dowcipny
icon_smile.gif

bardzo mi sie podobaja choineczki - rewelacja!
a to znaczy ze masa cinki nadaje sie swietnie do barwienia bo wlasnie sie zastanawialam nad nia
gruebel_2.gif
Co do barwienia masa jest rewelacja!!! na każdym etapie bez problemu łączy sie zkażdym rodzajem barwnika, jak za rzadka wystarczy dodac cukru pudru i tyle, co do choineczek strasznie proste. robimy kulke z masy z jednej strony robimy stożek z drugiej wbijamy wykałaczke i od góry nacinamy "gałęzie" nożyczkami, jeżeli ktoś potrzebuje bardziej szczegółowej instrukcji piszcie, postaram sie zamieścić zdjęcia
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy