Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
jak na razie mam problem zeby mi biszkopt wyrosl na prostokatnej blaszcze
dontknow.gif

zrobilam dzis butter cream - i wow
Masa wydawala mi sie ciagle rzadka..ale jak dodalam ostatni kawaleczek masla to nagle cak i konsystencja wyszla cudo!
z kolezanka, dla ktorej jest to tort, wymslilysmy taki projekt, ze az mam treme czy sie uda. Ufff...mam nadzieje, ze tak
icon_biggrin.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Cóż widocznie "nie wszystko dla każdego" ja nie mam czasu na bawienie się z żelatyną a masa Cinki wychodzi mi zawsze i w 30 minut mam gotowa, zabarwianą i moge lepić. A co najśmieszniejsze nigdy nie uważam zeby wyszła, cukier dodaje na oko i nawet gdybym chciała ją spitolic to sie udaje
banana.gif
Więc juz nie wiem gdzie tkwi tajemniaca
gruebel_2.gif
a może dlatego że zawsze używam masła
gruebel_2.gif

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
RybciaViP osoba która podała ten przepis na WZ zebrała wszystkie informacje o tej masie z Cin Cinna właśnie
icon_wink.gif

Tu nawet jest jej post w którym się cieszy z odkrycia przepisu na tą masę
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=703946

a jeśli chodzi o masę Cinki ,to problemem może być rodzaj cukru pudru ,bo nie każdy się do tej masy nadaje.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dycha

Member
Mar 11, 2011
8
0
0
Witam wszystkich serdecznie.
wink.gif

Ja jestem początkująca jeśli chodzi o torty ozdobne, ale kilka mam za sobą bardzo udanych.
Póki co czytam różne fora i korzystam z waszej wiedzy
anbetung.gif
rofl.gif

barbie%20mała.jpg

hello-kitty-torte.jpg

[...]

ostatni jest ściągnięty od dziewczyny z innego forum

dycha

Member
Mar 11, 2011
8
0
0
RybciaViP @ 11 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1103359swietne a jakie byly w smaku bo moj bardzo slodki chyba ta masa cukrowa tez jest z zelatyna
tez chodze po tych forach i z 5 tortow ktore widzialam stworze za tydzien cos wydaje mi sie fajnego ale to jak cos nie zapeszam zobaczymy bo napewno fota bedzie
Na tym torcie z samochodzikiem tylko jezdnia była z masy cukrowej, ale bez żelatyny, więc torcik był bardzo smaczny. Masa nie najlepsza, ale lepsza od tej z żelatyną. W lalce barbie bawiłam się 1 raz tą masą (w oryginalnym przepisie z żelatyną) i wyszła mi w smaku jak guma, i zasłodka, nie do jedzenia
gruebel_2.gif
. Helo Kitty jest pokryty masą z tych pianek marshallow czy jakoś tak, pyszna.
icon_mrgreen.gif

Teraz zamierzam wykorzystać tą słynną masę cinki (przepraszam jeśli przekręciłam login).

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
W takim razie ja sie pochwale tortem na wieczor pokerowy dla kolezanki
icon_biggrin.gif

Załączniki

• SN855504a.jpg
    SN855504a.jpg
    73.8 KB · Wyświetleń: 0

browneye

Member
Lut 4, 2010
46
0
0
mam taki przepis,ale robiłam tylko raz i mi nie podszedł
icon_neutral.gif

· pianki marshmallows białe 45 dkg
· cukier puder 1 kg
· woda 3 łyżki

Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody. Dodajemy połowę cukru pudru i mieszamy.
Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać resztę cukru pudru i zagniatać. Masa będzie się na początku lepić, ale podczas ugniatania będzie coraz bardziej elastyczna i w końcu osiągnie konsystencje twardej plasteliny (po około 10 minutach).

Ja rozpuszczałam je w mikrofali.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
browneye @ 11 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1103565mam taki przepis,ale robiłam tylko raz i mi nie podszedł
icon_neutral.gif

· pianki marshmallows białe 45 dkg
· cukier puder 1 kg
· woda 3 łyżki

Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody. Dodajemy połowę cukru pudru i mieszamy.
Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać resztę cukru pudru i zagniatać. Masa będzie się na początku lepić, ale podczas ugniatania będzie coraz bardziej elastyczna i w końcu osiągnie konsystencje twardej plasteliny (po około 10 minutach).

Ja rozpuszczałam je w mikrofali.
ja tez je rozpuszczam w mikrofali. A czemu uwazasz ze Ci nie wyszla?

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ah to faktycznie za duzo cukru pudru. Ja najpierw wysypuje smialo 500 g a podczas zagniatania dodaje az wyczuje w rekch ze dosc
icon_biggrin.gif

nie zrazaj sie brozowooka
icon_biggrin.gif

mile zlego poczatki a masa pycha
icon_biggrin.gif

dycha

Member
Mar 11, 2011
8
0
0
RybciaViP @ 11 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1103537a co to za masa marshallow ? z jakiejs stronki to robilas czy sie ja kupuje?
Ja dałam na oko ze 3 łyżki wody i rozpuszczałam pianki, dopiero gdy się rozpóściły zaczęłam dodawać cukier. Pianki się bardzo ciągną i trzeba uważać bo bardzo łatwo je przypalić. Resztę cukru pudru zagniatałam z masą na blacie. Cukru daj na oko, aby masa nie kleiła się do rąk. Mogą zrobić się grudki i wtedy tortu nie pokryjesz, ale w ozdobach ani trochę one nie przeszkadzają.

Zdj_cie0257.jpg
Zdj_cie0257.jpg

Załączniki

• Zdj_cie0257.jpg
    Zdj_cie0257.jpg
    55.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie0257.jpg
    Zdj_cie0257.jpg
    55.2 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy