Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
z masą z pianek, smaczna mniam

Załączniki

• Zdj_cia_0135.jpg
    Zdj_cia_0135.jpg
    65.7 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cia_0134.jpg
    Zdj_cia_0134.jpg
    68.9 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
lambethka @ 11 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1103518W takim razie ja sie pochwale tortem na wieczor pokerowy dla kolezanki
icon_biggrin.gif
No gratulacje !!!! Czekałam na Twoj torcik i bije pokłony
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
Stanełaś na wysokości zadania
freu.gif
Nie chce używać brzydkich słów
icon_smile.gif
ale twój torcik można wyrazić tylko w jeden sposób Zaje............. fantastyczny ;)

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Dziękuję bardzo za przepisik na masę. Właśnie dziś zrobiłam torcik na pierwsze urodziny synka. Muszę przyznać, że zostawiłam ozdabianie na ostatnią chwilę, ale miałam w zanadrzu wyjście awaryjne jakby masa nie wyszła, a wyszła chyba nieźle. Nie wiem czy nie była zbyt miękka do formowania różyczek (chyba trochę za wcześnie dałam cukier i trochę zaczął się rozpuszczać), ale na moje potrzeby wystarczyła, wałkowała się dobrze. Pokryłam nią cały torcik, a wszelkie pięknięcia (a było kilka) przykryłam ozdóbkami. Pokażę co mi wyszło, jak cyknę fotkę
icon_smile.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
devillwoman dziekuje
icon_biggrin.gif
obrosne niedlugo w piorka hahaha jak bedziesz mnie tak chwalic

doris jakich uzywasz barwnikow bo bardzo podoba mi sie odcien rozu i niebieskiego na Twoich torcikach
icon_biggrin.gif

beatka czekam z niecierpliwoscia na Twoj debiut
icon_biggrin.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Rybcia ja Ci napisze moj sposob.

Wrzucam do miski 400 gram pianek marshmallows i zalewam je 3 lyzkami wody. Wsadzam do mikrofalowki, nastawiam moc 900 i czas 1 minuta. Kiedy pianki grzeja sie w mikrofali, ja wysypuje na stolnice 500 g cukr pudru. Gdy mikrofala skonczy grzanie, wyciagam pianki i wylewam na wysypany cukier puder. Przysypuje jeszcze delikatna warstwa te pianki i szybko zagniatam.

Pianki szybko stygna i trzeba je szybko przetransportowac z miski na cukier i zagniesc. Na 400 g pianek mi schodzi jakis 1 kg cukru pudru. Taka ilosc masy starczy spokojnie na pokrycie tortu 30 cm srednicy i mase ozdob.

Pianki tez sie mocno kleja dlatego przy zagniataniu pamietaj ze miedzy piankami a twoimi dlonmi powinna byc warstwa cukru pudru.

Mase po rozrobieniu ja walkuje na stolnicy podsypana lekko maka ziemniaczana. Nadmiar wrzucam do woreczka, szczelnie zawijam i na wszelki wypadek chowam do pojemniczka plastikowego. Przetrzymuje w chlodnym i ciemnym miejscu.

Gdyby masa nadmiernie ci wyschla lub byla twarda, ze nie mozesz jej rozwalkowac to podgrzej ja 10 sekund w mikrofalowce ustawionej na moc 900. Jesli dalej jest twarda to daj jej jeszcze 5 sekund.

ozdoby najlepiej robic dwa lub jeden dzien wczesniej - zalezy jakie to ozdoby. Ja plaskie kwiatki i plaskie ozdoby robie od razu przed podaniem bo zanim skoncze to one podeschna. Ale wieksze ozdoby jak figurki, kokardy trzeba zrobic conajmniej dzien wczesniej zeby wyschly i ''stezaly''.

Chiaba wszystko napisalam.

Aha ja uzywam pianek bialych - jak chce jakis kolor to dodaje barwnika (w proszku rozpuszczonego w pol lyzeczki wody lub barwnika w pascie)
Jesli chcesz kolor rozowy to wystarczy ze kupisz pianki jojo bailo rozowe i bedzie roz
icon_biggrin.gif

aha jak pianki grzeja sie w mikrofali to one moga nie tracic ksztaltu ale na pewno napecznieja i sie roztopia. Poczujesz to jak wbijesz lyche
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Drugi sposob z jakim sie spotkalam to wrzucasz czesc pianek do garnka i zalewasz 3 lyzkami wody. Grzejesz az pianki zaczna sie topic. I stopniowo dodajesz reszte pianek. Potem do garnka wsypujesz czesc cukru i mieszasz az zgestnieje. Potem wylewasz na stolnice i zagniatasz z reszta cukru.
Jednak moim zdaniem sposob z mikrofala jest stanowczo szybszy.

Jesli boisz sie ze nie dasz rady szybko zagniesc od razu ciasta i lapki Ci sie zakleja to wsyp do jakiejs michy czesc cukru, potem dodaj rotopione pianki i mieszaj. A jak bedzie gesto to cak na stolnica i zagniatasz
icon_biggrin.gif

chyba wsjo
icon_mrgreen.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Rybciu,
sprobuj tez zrobic mase, ktora poleca Cinka na pierwszej stronie tego tematu. Ja jej jeszcze nie robilam ale jak widzialam cudenka dziewczyn, ktore z tej masy lepia to mysle, ze to tez bardzo dobra alternatywa do pianek
icon_biggrin.gif

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Raz jeszcze dziękuję za przepis cinka.

Tak prezentował się mój torcik - pierwsze podejście do masy cukrowej
DSC_0449a.JPG

Do perfekcji mu daleko, ozdóbki samochodowe kupne, ale jubilat i jego goście byli zadowoleni.

A taki torcik zrobiłam 2 tygodnie temu starszemu synkowi na 4-te urodziny. Wtedy jeszcze nie wiedziałam o istnieniu masy cukrowej lol
Poci%C4%85g.JPG

Zainteresowanych zapraszam na mój blog: http://beatka03kuchennie.blogspot.com/

dycha

Member
Mar 11, 2011
8
0
0
RybciaViP @ 13 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1104134powiedz mi ile ta pianka moze stac czy jak by sie zrobilo szybciej ozdoby to jak je przechowywac i czy w ogole tak mozna robic

dokladnie mowiac jak na moj rozum to daje sie 3 luzki wody i dodaje te pianki i powoli topi na ogniu
one sie calkiem roztopia? i wtedy dodac cukier puder ? bo ja dopiero poczatkuje z wypiekami i nie bardzo wiem jak to zrobic gdyz potrzebuje instr. krok po kroku :/
mysle ze mi troche w tym pomozecie drogie Panie
Pozdrawiam
Ja kwiatka, hallo kity i jeszcze był kotek trzymałam 5 dni zawinięte w serwetkę i w szczelnym pudełeczku.

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
na jutrzejszą imprezę

Załączniki

• Zdj_cia_0142.jpg
    Zdj_cia_0142.jpg
    60.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

madkasia1

Member
Lut 8, 2011
21
0
0
dziewczyny mnie tez nie wychodzila i kleila sie do rák ale moim sposobem bylo dodanie wiékszej ilosci cukru pudru iiiii coooo wyszla

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy