Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
uuuu Rybcia, ambitne plany powiadasz?
no to ja juz zacieram lapki i czekam na efekty
icon_mrgreen.gif

zdjecie prosze zamiescic! obowiazkowo!
icon_biggrin.gif


a wlasnie...wczoraj sie podekscytowalam jak dziecko na lizaka bo w pazdzierniku w Hamburgu odbedzie sie Die Tortenshow.
Duzo info nie zamiescili i nie wiem czy moga brac w nim udzial rowniez amatorzy-zapalency....ale te 600 km nie przeszkodzi mi pojechac
icon_biggrin.gif
maz chcial nad morze to akurat od Hamburga niedaleko hahahahaha
rofl.gif
 

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
masa cinki oczywiście. tej z pianek jeszcze nie robiłam. a oto moje pierwsze różyczki. to jest bardzo malutki i bardzo szybki torcik
 

Załączniki

  • IMG_0105.JPG
    IMG_0105.JPG
    55.8 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0104.JPG
    IMG_0104.JPG
    49.3 KB · Wyświetleń: 0

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
może nie widać dokładnie wzorku na tej masie, ale jest dosyć ciemno w pokoju.masę można bardzo dobrze wałkować i prawdę mówiąc nie podsypywałam ani mąką ani cukrem pudrem. muszę jeszcze poćwiczyć zanim moje torciki będą wyglądać jak wasze
cook.gif
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
miglietta robisz postepy!!! gratulacje! wzorek widac i wyglada super. Korzystalas z jakiegos specjalnego walka z motywem czy uzylas mcgaywerowskich sztuczek?
icon_biggrin.gif



a masa cinki wychodzi taka bialutka od razu czy dodalas bialego barwnika?
gruebel_2.gif

mam jakies zacmienie umyslowe chyba
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
do wzorku kupiłam matę silikonową. a masa wychodzi taka biała, nie musiałam dodawać żadnych barwników. dzięki za komplementy
banana.gif
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Sympatyczny torcik

inula @ 18 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1106881mi też biała nie wychodzi
gruebel_2.gif
lambethka @ 18 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1106924moze to kwestia maki?
Masa z zaparzanej mąki nigdy nie wyjdzie biała i nie jest to przyczyna tłuszczu a raczej samego łączenia produktów i procesu przygotowania.
Jeżeli chcecie białą masę to jest z przepisu Dorotaxx- masa cukrowa. Odkąd znalazłam przepis na cukrową to robie tylko tę. Zawsze wychodzi bialuteńka i doskonale można ją barwić na dowolne kolory.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Manju @ 18 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1106880
gruebel_2.gif
ja w środę zrobiłam tą mase z przepisu Cinki i nie wyszła mi biała.
icon_sad.gif
Ona nie ma prawa wyść biała. Mąka nie jest idealnie biała, ani tłuszcz - tym bardziej. Nawet jak uzyje się białego tłuszczu to też czysto biała nie będzie.
Idealnie biała masę uzyskamy z przepisu na masę cukrową oraz z białych marchmallows.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Żaden wstyd
icon_wink.gif
robimy przecież to co nam pasuje i jest potrzebne - najwyraźniej masa z tego przepisu nie była ci póki co do niczego potrzebna
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy