Maślana młoda kapusta duszona z pomidorami

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Kapusta duszona z masłem i pomidorami to jeden ze sposobów, w jaki ją przyrządzam.
Przygotowuję również kapustę z koperkiem (czasami z odrobiną boczku) oraz kapustę na kwaśno gęstowaną wg przepisu podanego przez Seniorkę.

Maślana kapusta jest pyszna, rozpływa się w ustach. Dodatek pomidorów przełamuje lekko ten maślany smak i doskonale się komponuje.

Proporcje na 4 porcje

* 1 średnia główka młodej kapusty
* 1 duża cebula
* 50 g masła
* 3 pomidory
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* liść laurowy i ziele angielskie

Kapustę poszatkować niezbyt drobno, włożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Zalać 1 szklanką wody i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu. Kapusta po ok. 15-20 minutach będzie już dość miękka.
Cebulę posiekać, poddusić na maśle na jasno złoty kolor. Dodać do kapusty.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki i dodać do kapusty.
Gotować wszystko razem jeszcze ok. 10-15 minut, aż pomidory prawie całkowicie się rozpadną.
Doprawić solą i pieprzem.

kapustal.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ponieważ jestem unieruchomiona (naciagnięte, bolesne ścięgna u stóp), mój syn będzie robił tę kapustę w sobotę, także i dla mnie. Już się na nią cieszę, bo brzmi zachęcająco. Ja ostatnio dałam za dużo masła i nie przyszło mi do głowy przełamać ten smak np.pomidorami. Doskonały pomysł.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Agatka a ta kapusta po 50 minutach się nie rozgotowuje? Czy Ty po prostu lubisz taką bardzo, bardzo miękką, bo ja nie lubię glajdy, wolę jak wszystko jest w kawałkach, dlatego pytam
icon_smile.gif
.

A zdjęcie jest bardzo, baaardzo smakowite
mniam.gif
.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
jean @ 9 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=986130zrobię w sobotę!
daumen.gif
piękne zdjęcie!
Smacznego
icon_smile.gif

seniorka @ 9 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=986203Ponieważ jestem unieruchomiona (naciagnięte, bolesne ścięgna u stóp), mój syn będzie robił tę kapustę w sobotę, także i dla mnie. Już się na nią cieszę, bo brzmi zachęcająco. Ja ostatnio dałam za dużo masła i nie przyszło mi do głowy przełamać ten smak np.pomidorami. Doskonały pomysł.
Seniorko, życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia.
knuddelz.gif
Wielokrotnie miałam skręconą kostkę i wiem jakie to upierdliwe.
Dzisiaj kupiłam główkę kapusty i jutro wieczorem będę robiła kapustę na kwaśno gęstowaną.
lecker.gif
Znowu będzie na 3 dni.

Margot @ 9 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=986206mnie też kusi taka kapusta , robiłam czasami podobna ale na oleju , a maślana pewnie dużo lepsza
Margot, niekoniecznie lepsza. Inna.
Z olejem robię taką z boczkiem i kawałeczkami schabu.
lecker.gif
Ale Ty się nie skusisz.
icon_mrgreen.gif

Izolda @ 9 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=986263Agatka a ta kapusta po 50 minutach się nie rozgotowuje? Czy Ty po prostu lubisz taką bardzo, bardzo miękką, bo ja nie lubię glajdy, wolę jak wszystko jest w kawałkach, dlatego pytam
icon_smile.gif
.

A zdjęcie jest bardzo, baaardzo smakowite
mniam.gif
.
Jest bardzo mięciutka ale nie rozgotowana.
Taka jak na zdjęciach.
icon_mrgreen.gif

Możesz przed i po dodaniu pomidorów i cebulki gotować krócej. Tak żeby konsystencja była odpowiednia dla Ciebie.
Warzywa lubię al'dente, ale kapustkę mięciutką.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
.agatka. @ 10 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=986583Izoldo, dobrze, że zwróciłaś uwagę na te czasy gotowania.
anbetung.gif

Dziś gotowałam tę kapustę Seniorki i szczególnie zwróciłam uwagę na czas gotowania.
Ona w sumie powinna gotować się ok. 30 minut. A nie raz 30 i raz 20.
Już poprawiam w przepisie.
No tak mi się wydawało, że coś nie halo z tym czasem
icon_mrgreen.gif
, 30 minut to już jest czas do przyjęcia, chyba na jutro ją zrobię, bo nie mam nic w planach na kolację.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
A ja już mam kapustę ale jeszcze jej nie przerobiłam, nogi mi w tyłek wchodzą, bo wczoraj i dzisiaj robiliśmy wycieczki rowerowe, fajnie było, ale kolacja będzie raczej mało ambitna
zahnlos.gif
.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
W końcu zrobiłam, fajna kapustka, nie byłabym sobą gdybyś czegoś nie dodała
icon_mrgreen.gif
, a był to suszony lubczyk i suszony korzeń selera, bardzo fajnie się to komponuje z pomidorem, wyszło dosyć łagodne, miałam nadzieję że będzie bardziej kwaskowate, ale to łatwo naprawić dodając więcej pomidorów kolejnym razem
icon_smile.gif
, reasumując nie zdetronizuje naszej ulubionej kapusty na słodko - kwaśno z mnóstwem zieleniny, ale jest na tyle smaczne, że będę powtarzać, dziękuję Agatko
cvety.gif
.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
jean @ 13 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=987302zrobiłam! Bardzo przypadła mi do gustu! Uwielbiam wyczuwalny maślany , smak, takiej szlachetności potrawie nadaje!
lecker.gif
Izolda @ 14 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=987927W końcu zrobiłam, fajna kapustka, nie byłabym sobą gdybyś czegoś nie dodała
icon_mrgreen.gif
, a był to suszony lubczyk i suszony korzeń selera, bardzo fajnie się to komponuje z pomidorem, wyszło dosyć łagodne, miałam nadzieję że będzie bardziej kwaskowate, ale to łatwo naprawić dodając więcej pomidorów kolejnym razem
icon_smile.gif
, reasumując nie zdetronizuje naszej ulubionej kapusty na słodko - kwaśno z mnóstwem zieleniny, ale jest na tyle smaczne, że będę powtarzać, dziękuję Agatko
cvety.gif
.
O kurczę! Ale się cieszę, że Wam smakuje
icon_smile.gif

Izoldo, żeby było bardziej kwaśno, to może odrobinę octu albo soku z cytryny.
gruebel_2.gif
Spróbuję następnym razem.

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Zrobiłam dziś na kolację, PRZEPYSZNA. Że młoda kapusta najlepiej na świecie smakuje z najszlachetniejszym
icon_wink.gif
dla mnie tłuszczem, czyli masłem, przekonałam się już dawno, ale ten dodatek pomidorów - super! Bardzo dziękuję.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy