doris71
Member
- Lis 9, 2008
- 9,365
- 0
- 0
różyczki ciasteczka, ale to chyba można zrobić z masy cukrowej http://kopalniasmakow.blox.pl/2009/09/Ciastka-Rozyczki.html
doris71 @ 31 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1084258różyczki ciasteczka, ale to chyba można zrobić z masy cukrowej http://kopalniasmakow.blox.pl/2009/09/Ciastka-Rozyczki.htmlSabinal-- to właśnie ta instrukcja podana przez Ulinqe która została usunieta![]()
iza-gr @ 31 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1083912chachu, ja już to widzę: Ty, rastagatka, h-elen i Jo_anna1 w jednym interesie to będzie cukiernia na miarę światowego biznesu. Wywiady, programy tv, szkolenia (oczywiście dla Cinek -70%!) sława, pieniądze, satysfakcja....
Ja także to widzę.A ja uparta jestem i uparta i .....![]()
dziś miałam okazję namacalnie wręcz przekonać się o potencjale naszej ciastkarni.dziewczyny oni są 20 lat za murzynami. I w tej chwili bardzo się cieszę, że nie przyjęłam ich oferty pracy. Cenię sobie swoją niezależność.![]()
Pani kierownik najpierw postawiła mnie w krzyzowym ogniu pytań dotyczących cukiernictwa, po moich odpowiedziach stwierdziła, że jestem bardzo dobrze zorientowana w temacie. Ja na to że to moja pasja i zgłębianie jej sprawia mi przyjemność, jeżdżę na pokazy, szkolenia itp. a paniusia na to, że ona nie musi jeździć na pokazy i szkolenia bo są książki cukiernicze. Niech sobie dalej czyta te swoje książki i robi te margarynowe torty.
A kiedy powiedziała, że chciałaby zobaczyć te masy cukrowe to o mało nie powiedziałam, że zobaczyć to mogła w książce. szkoda nawet moich nerwów, gdybym tam się zatrudniła to nie miałabym z kim rozmawiać. jestem laikiem w dziedzinie ale to co oni prezentują to poniżej jakiejkolwiek normy. Wcale się nie dziwię, że cieszą się taką a nie inną opinią.
Jo_anna1 @ 1 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1084402Dziewczyny dzięki![]()
![]()
Wiem, że brak mi tej książkowej, teoretycznej wiedzy, zdaję sobie z tego sprawę, że nie znam fachowego nazewnictwa, ale w większości sytuacji trzeba zobaczyć na żywo, dotknąć, żeby mieć jakiekolwiek pojęcie. Przynajmniej ja tak odczuwam. Tak jak było z karmelem. Oglądałam w necie, telewizji w czasopismach ale dopiero kiedy byłam w Poznaniu i miałam okazję poczuć karmel w dłoniach .....te wrażenia są po prostu niesamowite.
Czuję przeogromny głód wiedzy i ciągle mi mało. Nie można posadzić szlachetności na krzesełku i oglądać książki, to nie prowadzi do rozwoju. Dla mnie nasza ciastkarnia nie zatrzymała się w miejscu, ona po prostu zaczęła się cofać.![]()
Już nie mogę się doczekać wyjazdu na Exposweet do Warszawy, jeszcze po drodze tylko 3 torty mam do zrobienia![]()
A dziś idę do skarbówki i sanepidu zrobię rozeznanie typu: co by było gdyby?Zobaczymy![]()
Jo jeśli masz miejsce i dużo kasy to życzę Ci powodzeniaja juz się tak z nutką nieśmiałości lekko rozeznałam co do założenia działalności GASTRONOMICZNEJ jako tako nie ma w naszym kraju zezwolenia na prowadzenie działalności domowej gastronomi a na dzialalność poza domem potrzeba DUŻO KASY ,każde zezwolenie kosztuje ,sprzęt kosztuje ,a przejść sanepid i bhp iso MASAKRA!! szczerze życze Ci powodzenia
sama mażę o małej takiej prawdziwej kawiarence na pare stolików gdzie mogłabym parzyć dobrą kawkę i podawać moje ciacha MARZENIE (dobrze że za marzenia nie karają(jeszcze))![]()
Pieguss @ 31 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1084243Chachu jakie Ty robisz piękne kwiaty, własnie przeglądałam Twoją galerię, rany gratuluję talentu...![]()
Mam pytanie do dziewczyn, które robią torty obłożone masą, na jaką grubość wałkujecie masę? Jakbym np. chciała zrobić torebkę taką pikowaną to czy 5mm będzie wystarczająco?
I czy pikowania można zrobić np. radełkiem takim do faworków?
Z góry dziękuję za odpowiedźDziękuję ci bardzo. W tej galerii nie ma wszystkich moich tortów, zaczęłam wklejac ale nie u miem zmienić kolejności i wogóle nie mam zbytnio czasu żeby wklejać wszędzie gdzie trzebatutaj mam wszyskie http://mimpl.bloog.pl/?ticaid=6bb43. I wklejam ten adres nie w celu reklamy a wcelu inspiracji, naukowym dla was drogie koleżanki![]()
![]()
Co do grubości masy to spokojnie 5mm wystarczy, nie trzeba tak aż grubo, radełko bedzie ok. Rób , rób ja też mam na 19lutego zrobic torebke i pantofelki.
Gdzieś widziałam super tutorial z torebką, wycinaniem ciasta itd. ale gdzie to jest??
Wiecie co? Coraz bardziej zastanawiam się że potrzebny jest całkiem nowy wątek w którym będą same linki do instrucji albo na początku tego wątku powklejać , tylko jak to się robiJa nawet podlinkować nie potrafię.![]()
Albo zostawić tak jak jest i jak ktos coś potrzebuje to pyta i ten kto ma w swoich zasobach to wkleja i koniec. Wątek ma teraz takie tempo że zawsze ktoś odpowie.
chachu @ 31 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1084141Ja mam rozcienczoną płynną glukoze.
Trzyma bardzo mocno.a możesz zdradzić jakie proporcje używasz?![]()
kazeno @ 31 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1084232ja dzis bylam w empiku i kupilam sobie 2 stempelki (kwiatek i motylek..) i mini pedzelek taki cieniusienkii wydalam na to wszystko 20zl tylko
wiec fajnie.. a akurat ostatnio by mi sie przydaly takie rzeczy a nie mialam..
podobnie jak jaKupiłam całe pudełko stempelków z wróżkami itp, tusze (ale nie tortowe tylko z zamysłem kartkowym
) i pędzleek cieniutki też, taki z niebieskim trzonkiem, dobrym do dłoni, jak długopis sie trzyma
![]()
Aaaaa i pytanko mam, czy ktos mi łopatologicznie może wytłumaczyć jak uzywac wykałaczek to falbanek, czy brzegów płatków? Ogladam filmiki , próbuje sama i nic, w ogóle nic mi się nie faluje, wręcz, albo rwie, albo nawet nie przykleja do wykałaczki![]()
chachu @ 1 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1084518Dziękuję ci bardzo. W tej galerii nie ma wszystkich moich tortów, zaczęłam wklejac ale nie u miem zmienić kolejności i wogóle nie mam zbytnio czasu żeby wklejać wszędzie gdzie trzebatutaj mam wszyskie http://mimpl.bloog.pl/?ticaid=6bb43. I wklejam ten adres nie w celu reklamy a wcelu inspiracji, naukowym dla was drogie koleżanki![]()
![]()
Co do grubości masy to spokojnie 5mm wystarczy, nie trzeba tak aż grubo, radełko bedzie ok. Rób , rób ja też mam na 19lutego zrobic torebke i pantofelki.
Gdzieś widziałam super tutorial z torebką, wycinaniem ciasta itd. ale gdzie to jest??
Wiecie co? Coraz bardziej zastanawiam się że potrzebny jest całkiem nowy wątek w którym będą same linki do instrucji albo na początku tego wątku powklejać , tylko jak to się robiJa nawet podlinkować nie potrafię.![]()
Albo zostawić tak jak jest i jak ktos coś potrzebuje to pyta i ten kto ma w swoich zasobach to wkleja i koniec. Wątek ma teraz takie tempo że zawsze ktoś odpowie.Jejku 5 mm to wydaje mi się taka gruba masa ale rozumie żeby zrobić takie pikowania to musi być tak grubość zachowana. A ja to robicie z innymi tortami na jaką grubość rozwałkujecie, bo ja np. jak robie auta to przeważnie mi sie robią dziurki przy oknach, tam gdzie są jakieś wgłębienia, może za grubą masę mam, ale napewnio nie ma 5 mm tylko mniej. Nie wiem co robie źle, nie ma tortu gdzie by mi się gdzieś nie przerwało, a później muszę myśleć jak tu zakleić.
martyna22a @ 1 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1084559waszka cudna ta twoja wazka,czekamy na tort
Chyba masz racje bo ostatnio wystarczyłoby chyba 0,5 kg cukru a że w przepisie mam 80 to dla pewności dodałam jeszcze troche hehehe no i sie rozjechało. W piątek robie torta to spróbuję dać mniej![]()
Dzięki za szybkie odpowiedzi bez was wszystko by było trudniejsze![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.