Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
doris71 @ 31 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084258różyczki ciasteczka, ale to chyba można zrobić z masy cukrowej http://kopalniasmakow.blox.pl/2009/09/Ciastka-Rozyczki.html
Sabinal-- to właśnie ta instrukcja podana przez Ulinqe która została usunieta
icon_mrgreen.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
iza-gr @ 31 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1083912chachu, ja już to widzę: Ty, rastagatka, h-elen i Jo_anna1 w jednym interesie to będzie cukiernia na miarę światowego biznesu. Wywiady, programy tv, szkolenia (oczywiście dla Cinek -70%!) sława, pieniądze, satysfakcja....
icon_mrgreen.gif
Ja także to widzę.
icon_mrgreen.gif
A ja uparta jestem i uparta i .....
dziś miałam okazję namacalnie wręcz przekonać się o potencjale naszej ciastkarni.
fiesgrins.gif
dziewczyny oni są 20 lat za murzynami. I w tej chwili bardzo się cieszę, że nie przyjęłam ich oferty pracy. Cenię sobie swoją niezależność.
Pani kierownik najpierw postawiła mnie w krzyzowym ogniu pytań dotyczących cukiernictwa, po moich odpowiedziach stwierdziła, że jestem bardzo dobrze zorientowana w temacie. Ja na to że to moja pasja i zgłębianie jej sprawia mi przyjemność, jeżdżę na pokazy, szkolenia itp. a paniusia na to, że ona nie musi jeździć na pokazy i szkolenia bo są książki cukiernicze. Niech sobie dalej czyta te swoje książki i robi te margarynowe torty.
A kiedy powiedziała, że chciałaby zobaczyć te masy cukrowe to o mało nie powiedziałam, że zobaczyć to mogła w książce. szkoda nawet moich nerwów, gdybym tam się zatrudniła to nie miałabym z kim rozmawiać. jestem laikiem w dziedzinie ale to co oni prezentują to poniżej jakiejkolwiek normy. Wcale się nie dziwię, że cieszą się taką a nie inną opinią.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Jo_anno przyłączam się
daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif
Podjełaś na pewno mądrą decyzję, Jesteś samodzielna, nikt cię nie ogranicza, nie narzuca ci swoich pomysłów i nie daje ci "mądrych" rad. Podręcznikową wiedzę większości cukierników widać w wielu cukierniach.

H-elen, dziękuję za łopatologiczne tłumaczenie. Teraz to juz nawet ja zrozumiałam o co chodzi z tymi patyczkami, podpórkami , podkładkami.
ugly_08.gif

Jesteście kochane i dziękuję za linka i instrukcję do róż. Muszę koniecznie spróbować.
herzen.gif

Wrocławianko Kazeno a w którym to Empiku poczyniłaś te udane zakupy?
icon_biggrin.gif

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
sabinal akurat w pasazu grunwaldzkim ale powiem ci ze najlepszy i najwiecej takich tych dla plastykow spraw maja w empiku w renomie tak na saaaamej gorze!!!! no jak tam kiedys weszlam to wsiaklam.. akurat nic wtedy nie kupilam bo kasy nie mialam hehehe ale tam widzialam najwiecej roznosci..

P.S to sa rzeczy dla plastykow nie dla cukiernikow jakby co.. ale mi to jakos tak nie do konca przeszkadza.. ale wiem ze niektorzy zwracaja uwage na te atesty zywieniowe..

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Dziewczyny dzięki
anbetung.gif
icon_razz.gif

Wiem, że brak mi tej książkowej, teoretycznej wiedzy, zdaję sobie z tego sprawę, że nie znam fachowego nazewnictwa, ale w większości sytuacji trzeba zobaczyć na żywo, dotknąć, żeby mieć jakiekolwiek pojęcie. Przynajmniej ja tak odczuwam. Tak jak było z karmelem. Oglądałam w necie, telewizji w czasopismach ale dopiero kiedy byłam w Poznaniu i miałam okazję poczuć karmel w dłoniach .....te wrażenia są po prostu niesamowite.
Czuję przeogromny głód wiedzy i ciągle mi mało
icon_mrgreen.gif
. Nie można posadzić szlachetności na krzesełku i oglądać książki, to nie prowadzi do rozwoju. Dla mnie nasza ciastkarnia nie zatrzymała się w miejscu, ona po prostu zaczęła się cofać.

Już nie mogę się doczekać wyjazdu na Exposweet do Warszawy, jeszcze po drodze tylko 3 torty mam do zrobienia
icon_mrgreen.gif

A dziś idę do skarbówki i sanepidu zrobię rozeznanie typu: co by było gdyby?
icon_mrgreen.gif
Zobaczymy
rofl.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Do Renomy to ja jadę do TKMaxx. Nigdy nie przeszłam jej całej, nawet nie wiedziałam, że tam Empik jest. Dzięki.
wink.gif

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Jo_anna1 @ 1 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084402Dziewczyny dzięki
anbetung.gif
icon_razz.gif

Wiem, że brak mi tej książkowej, teoretycznej wiedzy, zdaję sobie z tego sprawę, że nie znam fachowego nazewnictwa, ale w większości sytuacji trzeba zobaczyć na żywo, dotknąć, żeby mieć jakiekolwiek pojęcie. Przynajmniej ja tak odczuwam. Tak jak było z karmelem. Oglądałam w necie, telewizji w czasopismach ale dopiero kiedy byłam w Poznaniu i miałam okazję poczuć karmel w dłoniach .....te wrażenia są po prostu niesamowite.
Czuję przeogromny głód wiedzy i ciągle mi mało
icon_mrgreen.gif
. Nie można posadzić szlachetności na krzesełku i oglądać książki, to nie prowadzi do rozwoju. Dla mnie nasza ciastkarnia nie zatrzymała się w miejscu, ona po prostu zaczęła się cofać.

Już nie mogę się doczekać wyjazdu na Exposweet do Warszawy, jeszcze po drodze tylko 3 torty mam do zrobienia
icon_mrgreen.gif

A dziś idę do skarbówki i sanepidu zrobię rozeznanie typu: co by było gdyby?
icon_mrgreen.gif
Zobaczymy
rofl.gif
Jo jeśli masz miejsce i dużo kasy to życzę Ci powodzenia
wink.gif
ja juz się tak z nutką nieśmiałości lekko rozeznałam co do założenia działalności GASTRONOMICZNEJ jako tako nie ma w naszym kraju zezwolenia na prowadzenie działalności domowej gastronomi a na dzialalność poza domem potrzeba DUŻO KASY ,każde zezwolenie kosztuje ,sprzęt kosztuje ,a przejść sanepid i bhp iso MASAKRA!! szczerze życze Ci powodzenia
cvety.gif
sama mażę o małej takiej prawdziwej kawiarence na pare stolików gdzie mogłabym parzyć dobrą kawkę i podawać moje ciacha MARZENIE (dobrze że za marzenia nie karają(jeszcze))

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
no ja kiedys mialam duzo czasu i o dziwo mi zostalo jeszcze po TKmaxie wiec zaszlam az na sama gore
icon_razz.gif
(sa tam super foteliki przed empikiem wiec mozna sobie posiedziec i poczytac gdybys kiedys sie nudzila w tamtych okolicach i nie miala gdzie podziac hehe..)

Pieguss

Member
Lis 24, 2010
227
0
0
Joanno i bardzo dobrze, niektóre babska są takie wredne
icon_razz.gif

Być może też się wybiorę na te targi - chciałabym zobaczę czy rodzice zostaną ze smarkami
icon_razz.gif

Co do różyczek to w firmie gdzie sobie dorabiam są akie formy silikonowe na takie różyczki
icon_smile.gif
, będę właśnie zamawiała, ostatnio nabyłam formę słonecznik
icon_smile.gif

Jeśli chodzi własny interes najgorzej chyba przejść sanepid i te wszystkie pozwolenia :/
ale spróbować zawsze warto !! Trzymam kciuki !!

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Pieguss @ 31 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084243Chachu jakie Ty robisz piękne kwiaty, własnie przeglądałam Twoją galerię, rany gratuluję talentu
icon_smile.gif
...

Mam pytanie do dziewczyn, które robią torty obłożone masą, na jaką grubość wałkujecie masę? Jakbym np. chciała zrobić torebkę taką pikowaną to czy 5mm będzie wystarczająco?
I czy pikowania można zrobić np. radełkiem takim do faworków?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Dziękuję ci bardzo. W tej galerii nie ma wszystkich moich tortów, zaczęłam wklejac ale nie u miem zmienić kolejności i wogóle nie mam zbytnio czasu żeby wklejać wszędzie gdzie trzeba
icon_mrgreen.gif
tutaj mam wszyskie http://mimpl.bloog.pl/?ticaid=6bb43. I wklejam ten adres nie w celu reklamy a wcelu inspiracji, naukowym dla was drogie koleżanki
icon_mrgreen.gif

Co do grubości masy to spokojnie 5mm wystarczy, nie trzeba tak aż grubo, radełko bedzie ok. Rób , rób ja też mam na 19lutego zrobic torebke i pantofelki.
Gdzieś widziałam super tutorial z torebką, wycinaniem ciasta itd. ale gdzie to jest??

Wiecie co? Coraz bardziej zastanawiam się że potrzebny jest całkiem nowy wątek w którym będą same linki do instrucji albo na początku tego wątku powklejać , tylko jak to się robi
gruebel_2.gif
Ja nawet podlinkować nie potrafię.
Albo zostawić tak jak jest i jak ktos coś potrzebuje to pyta i ten kto ma w swoich zasobach to wkleja i koniec. Wątek ma teraz takie tempo że zawsze ktoś odpowie.

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
chachu @ 31 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084141Ja mam rozcienczoną płynną glukoze.
Trzyma bardzo mocno.
a możesz zdradzić jakie proporcje używasz?
icon_smile.gif

kazeno @ 31 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084232ja dzis bylam w empiku i kupilam sobie 2 stempelki (kwiatek i motylek..) i mini pedzelek taki cieniusienki
icon_razz.gif
i wydalam na to wszystko 20zl tylko
icon_razz.gif
wiec fajnie.. a akurat ostatnio by mi sie przydaly takie rzeczy a nie mialam..
podobnie jak ja :D Kupiłam całe pudełko stempelków z wróżkami itp, tusze (ale nie tortowe tylko z zamysłem kartkowym ;) ) i pędzleek cieniutki też, taki z niebieskim trzonkiem, dobrym do dłoni, jak długopis sie trzyma
icon_smile.gif

Aaaaa i pytanko mam, czy ktos mi łopatologicznie może wytłumaczyć jak uzywac wykałaczek to falbanek, czy brzegów płatków? Ogladam filmiki , próbuje sama i nic, w ogóle nic mi się nie faluje, wręcz, albo rwie, albo nawet nie przykleja do wykałaczki
icon_sad.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
chachu @ 1 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084518Dziękuję ci bardzo. W tej galerii nie ma wszystkich moich tortów, zaczęłam wklejac ale nie u miem zmienić kolejności i wogóle nie mam zbytnio czasu żeby wklejać wszędzie gdzie trzeba
icon_mrgreen.gif
tutaj mam wszyskie http://mimpl.bloog.pl/?ticaid=6bb43. I wklejam ten adres nie w celu reklamy a wcelu inspiracji, naukowym dla was drogie koleżanki
icon_mrgreen.gif

Co do grubości masy to spokojnie 5mm wystarczy, nie trzeba tak aż grubo, radełko bedzie ok. Rób , rób ja też mam na 19lutego zrobic torebke i pantofelki.
Gdzieś widziałam super tutorial z torebką, wycinaniem ciasta itd. ale gdzie to jest??

Wiecie co? Coraz bardziej zastanawiam się że potrzebny jest całkiem nowy wątek w którym będą same linki do instrucji albo na początku tego wątku powklejać , tylko jak to się robi
gruebel_2.gif
Ja nawet podlinkować nie potrafię.
Albo zostawić tak jak jest i jak ktos coś potrzebuje to pyta i ten kto ma w swoich zasobach to wkleja i koniec. Wątek ma teraz takie tempo że zawsze ktoś odpowie.
Jejku 5 mm to wydaje mi się taka gruba masa ale rozumie żeby zrobić takie pikowania to musi być tak grubość zachowana. A ja to robicie z innymi tortami na jaką grubość rozwałkujecie, bo ja np. jak robie auta to przeważnie mi sie robią dziurki przy oknach, tam gdzie są jakieś wgłębienia, może za grubą masę mam, ale napewnio nie ma 5 mm tylko mniej. Nie wiem co robie źle, nie ma tortu gdzie by mi się gdzieś nie przerwało, a później muszę myśleć jak tu zakleić.

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
margaretka.jpg
JAK SIĘ NIE ROZLECI TO BEDZIE NA SZCZYCIE
cry_1.gif

Załączniki

• margaretka.jpg
    margaretka.jpg
    448 KB · Wyświetleń: 0

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
waszka cudna ta twoja wazka,czekamy na tort
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
martyna22a @ 1 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084559waszka cudna ta twoja wazka,czekamy na tort
icon_smile.gif
Chyba masz racje bo ostatnio wystarczyłoby chyba 0,5 kg cukru a że w przepisie mam 80 to dla pewności dodałam jeszcze troche hehehe no i sie rozjechało. W piątek robie torta to spróbuję dać mniej:)
Dzięki za szybkie odpowiedzi bez was wszystko by było trudniejsze:)

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy