Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Nie jest wyczuwalna w ogóle, a nadaje masie odpowiednią konsystencję i nie wysycha ona tak szybko - choć i tak należy ja przetrzymywać w międzyczasie robienia ozdób w woreczku
icon_smile.gif
Także spokojnie możesz jej dodać.

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
Pieguss, daruj sobie przepis bez planty, masa z plantą jest bardziej plastyczna i dłużej pozostaje wilgotna (co przy pierwszym razie jest dość ważne:)

Pieguss

Member
Lis 24, 2010
227
0
0
Ok, dziękuję dziewczyny skorzystam z tego przepisu, w niedzielę zrobię masę i zacznę próbować, jak nie wyjdzie t w poniedziałek pokryję tort kremem - zawsze jakieś wyjście awaryjne... mam tylko mały problem ;) dziś zlatałam wszystkie sklepy za plantą i znalazłam tylko ........ smalec :/ - jutro wybiorę się gdzieś dalej na zakupy
icon_smile.gif

Acha jeszcze mam pytanie odnośnie barwników do masy, kupiłam takie w proszku - dokładnie te http://allegro.pl/barwnik-spozywczy-w-pros...1285759972.html , teraz nie wiem czy powinnam dosypać proszku przy wyrabianiu masy, czy mam barwnik rozpuścić w wodzie i pomalować pokryty już tort?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Pieguss @ 3 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1056869izagr faktycznie wilgotność jest ważna ;)
chachu więc dosypię proszku do masy
icon_smile.gif

...oj jak dobrze, że do Was trafiłam
icon_smile.gif
Żeby barwnik intensywnie i równo zabarwił należałoby choćby w jednej kropli wody rozpuścić go, tak myślę.
Jak dosypiesz proszek to mogą być takie mini kropeczki (czyli nie do końca rozpuszczony barwnik).

Możesz ten proszek dodać już na początku do cieczy ale wtedy wyrobisz tylko jeden kolor. Lepiej chyba całą partię podielić na kilka części i barwić w zależności od potrzeb.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
A ja powiem, że chcę taki tort
icon_smile.gif
klik Podpis też całkiem ciekawy
icon_smile.gif
Chyba trzeba będzie coś upiec na Sylwestra, więc okazję już mam.

Znowu kupiłam coś w TKMaxxie - tym razem pudełko na tort z podkładką za 20zł (na tortowni jest po 27zł lub 28zł, nie pamiętam dokładnie) o średnicy 30cm. Zostały jeszcze fajne wykrawaczki do koronek i jest teraz dużo foremek świątecznych i zwierzątek.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Aniu-Magdo, dzięki tobie wzbogaciłam kolekcję foremek o.....nie, nie napiszę o ile nowych kompletów. Poszalałam solidnie. Takiej ilości jeszcze tam nie było. Dobrze, że czuwasz. Dziękuję.

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
ja tym razem mialam po drodze do Magnolii i tam kupilam zestaw foremek w takim sklepie z roznymi domowymi rzeczami :D a ze to juz 4 w tym roku hahaa to az zal do TKmaxa jechac i TYLKO patrzec
icon_razz.gif

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
hehe ania-magda no tort jest nieziemski :D

ja chyba na 17 grudnia bede piekla torebke dla siostry mezusia na urodziny.. tylko mamy ja wiezc 400km.. i nie wiem co z tym fantem.. ehh.. (wyjezdzamy 17 poznym popoludniem..)

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Cieszę się, że przyczyniam się do zakupu nowych wykrawaczek
icon_mrgreen.gif
Teraz akurat jest tego dużo tam, więc można kupować. Jakieś dwa tygodnie temu było mnóstwo rzeczy do stylu angielskiego, ale wszystko się wyprzedało - mały wałek do masy cukrowej, foremki do liści ostrokrzewu i zwykłych, foremki do motylków (oczywiście, wszystko z żyłkami) i nie pamiętam nawet, co jeszcze. Chyba jakieś dwa urządzonka do kształtowania masy (okrągłe zakrzywiony i jedno ostrzej zakończone). W każdym razie trzeba śledzić na bieżąco - jeśli coś będzie, to napiszę
icon_mrgreen.gif

A ten tort fajny, tylko niestety ozdobiony barwnikami z aerografu, którego nie posiadam i raczej nie będę w najbliższej przyszłości posiadać...
icon_sad.gif
Zawsze można coś pokombinować z wymieszaniem różnokolorowych mas.

Kazeno, a może kupisz w TKMaxxie prostokątną podkładkę pod tort z kartonem? :D Jeszcze dzisiaj taka tam była, tak wygląda (nie pamiętam rozmiaru): klik, za 19,99zł.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
H_elen pochwaliłabym się na pewno bo cieszę się zakupami jak małe dziecko, ale mam kłopoty z Cinem. Nie mogę z domowego komputera zamieszczać zdjęć ani wejść w inne rzeczy. Jak mi ktoś mądry to zrobi to się pochwalę zakupami.

Kazeno, warto odwiedzić TKMax. Te komplety które w Magnoli są po prawie 60 w TKMax kupiłam po 19.90.
banana.gif

Czuwaj Aniu-Magdo i pisz jak będzie coś ciekawego bo ja jadę do TKMaxa tylko wtedy piszesz,że jest coś ciekawego. Trochę mam daleko. Szkoda,że nie wiedziałam o tych urządzonkach do masybo na pewno były tańsze niż w innych sklepach.
cry_1.gif

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
ania-magda, rzeczywiście nieziemskie torty, ale zobaczcie dziewczyny na wnętrza tych tortów - grube placki przełożone dżemem albo cienko masą i to najczęściej pojedyncza warstwa. Nie to co nasze
lecker.gif

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
No tak, w Ameryce mają trochę inny smak i tam króluje wszędzie buttercream, chodź u nas by nie przeszedł - za słodki. Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia - ich biszkopt jest robiony na maśle, co dla mnie jest niewyobrażalne
dump.gif

Chyba dzisiaj się za pierniczki zabiorę i wypróbuję na nich royal icing, którego nigdy jeszcze nie robiłam
icon_mrgreen.gif
Kupiłam wczoraj cztery nowe foremki w Tescomie na Kołłątaja (fajne rzeczy tam mają...), więc trzeba je wypróbować.
Oprócz tego mam też od wczoraj bałwanka z TKMaxx silikonowego, ale chyba sprzedam go na allegro...
gruebel_2.gif

Co do TKMaxx'a, cały czas czuwam
icon_mrgreen.gif
Narzędzia były tańsze o kilka złotych.

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy