- Sty 27, 2006
- 4,370
- 1,776
- 113
Matnakasz
(przepis od Krystyny - oblachko, ona podawala go i na kukingu, i na izbuszce i na forum ogoniok)
500 g maki
1 lyzeczka herb. suchych drozdzy
1/2 lyzeczki herb. cukru
1 lyzeczka deserowa soli
350 - 400 ml cieplej wody
2 - 3 lyzki stolowe oliwy
Do miski wlac ciepla wode, dodac suche skladniki i miesic ciasto okolo 20 minut. Pozostawic w cieplym miejscu by podeszlo na 1 godzine. Rece zmoczyc woda, lekko wymiesic ciasto i pozozstawic na 30 min. Wyrosniete ciasto podzielic na dwie czesci. Na blache wlac oliwe i uformowac placki. Zostawic na 15 - 20 minut. Powierzchnie placka posmarowac woda i zrobic wglebienia.
Piec w 220 C okolo 20 - 23 min.
Kiedy pieklam ten chleb, to smarowalam mocna herbata z cukrem
tak robia w Armenii
(przepis od Krystyny - oblachko, ona podawala go i na kukingu, i na izbuszce i na forum ogoniok)

500 g maki
1 lyzeczka herb. suchych drozdzy
1/2 lyzeczki herb. cukru
1 lyzeczka deserowa soli
350 - 400 ml cieplej wody
2 - 3 lyzki stolowe oliwy
Do miski wlac ciepla wode, dodac suche skladniki i miesic ciasto okolo 20 minut. Pozostawic w cieplym miejscu by podeszlo na 1 godzine. Rece zmoczyc woda, lekko wymiesic ciasto i pozozstawic na 30 min. Wyrosniete ciasto podzielic na dwie czesci. Na blache wlac oliwe i uformowac placki. Zostawic na 15 - 20 minut. Powierzchnie placka posmarowac woda i zrobic wglebienia.

Piec w 220 C okolo 20 - 23 min.
Kiedy pieklam ten chleb, to smarowalam mocna herbata z cukrem

