Mazurek kajmakowy

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,182
113
Ale piękne !!!
(a blaszka hazo - świetna)
Skorzystałam z przepisu Margot i też zrobiałm kajmak ale mój wygląda zupełnie inaczej. Pewnie zbyt długo gotowłam... (ale jest nieziemsko słodki i taki dobry...
icon_smile.gif

To ta jaśniejsza (ciema to orzechowa pokryta czekoladą)
 

Załączniki

  • IM000541.JPG
    IM000541.JPG
    143.7 KB · Wyświetleń: 1
  • IM000545.JPG
    IM000545.JPG
    132.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,369
1,466
113
Miło mi, że mazurek się podoba.
Spód piekłam w takiej formie i tu też ją kupiłam. Do zakupu zachęciły mnie tarty Bei pieczone w podobnych w kształcie foremkach. Bardzo jestem zadowolona z tego zakupu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113
h-elen,śliczne , tak są ciemniejsze bo dłużej gotowałaś , ja specjalnie krócej bo miałam ten inny z puszki taki ciemny to ten miał być jasny

Hazo , coś mi się wydaje ,że ja też bardzo potrzebuje takiej formy
icon_mrgreen.gif

tu mój pokrojony

wielkanoc_429.jpg
 

Załączniki

  • wielkanoc_429.jpg
    wielkanoc_429.jpg
    144 KB · Wyświetleń: 4

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,182
113
hazo, dzięki za link. Ta foremka jest mi niezbędna do życia
icon_smile.gif

Ale mają cuda, fiu, fiu. Jak tu nie kupić, skoro foremek tyle do wyboru?
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Margot, ta masa jest obłędna
mniam.gif
Zrobilam dziś dwa mazurki z całej porcji tego ciasta marchewkowego i masy. Masa przypomina mi fudge, konstystencję ma jak idealne fudge, a smak dużo mniej słodki i jest mniej słodka od kajmaku, ideał po prostu
icon_mrgreen.gif
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Dziuniu a mogłabyś tak jak chłopu na miedzy,bo ciężko dziś myślę a bardzo się na ten mazurek napaliłam:
1.z całej porcji czyli proporcje które podała Margot razy dwa?
czy tylko tyle ile w przepisie?
2.czy proszek do pieczenia nie przeszkadza w smaku?
3.czy marchewkę trzeba zetrzeć na tej najdrobniejszej tarce?
4.jakie masz wymiary foremek?(muszę przeliczyć czy wystarczy na moją jedna wielką)
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113
Dziuniu
banana.gif
banana.gif
banana.gif
prawda ,że to świetny mazurek >A jak smakuje tobie ten spód? Bo umie chcą ,żeby zawsze był ten marchewkowy i ta masa , podobno wtedy jest komplet
icon_mrgreen.gif


1 Weerka, na tą ilość ciasta z marchewka co podałam , robię tą ilość masy co tez podałam
wychodzą dwa nieduże mazurki, trudno mi podać wielkości , bo co roku piekę je w różnych formach , lub na blasze bez form , może Dziunia w tym temacie będzie bardziej dokładna
icon_mrgreen.gif
i będzie wiedziała jakiej wielkości jej wyszły
2 nie czuć proszku , nie jest jego dużo na tą ilość mąki,a to niesłodkie ciasto fajnie współgra z słodkim kajmakiem,ale inne ciasto tez może być , jeśli to tobie nie pasuje
3 najlepiej na najmniejszych jakie są możliwe , bo marchew w takim cienkim cieście by grubsza się nie upiekła , chyba ,ze lubisz grube wióry ,ale nie wiem czy marchew nie będzie twarda
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Werka, zrobiłam ciasto z 400 g mąki i masę kajmakową z 2 szklanek mleka (teraz dopiero zauważyłam, że dałam 2 nie 3 szklanki cukru, czyli jak w klasycznym kajmaku, pewnie dlatego masa nie jest bardzo słodka) czyli z tych proporcji, które Margot podała w 1 poście. Nie wiem jak spód w smaku, bo nie próbowałam, mazurki czekają na niedzielę
icon_wink.gif
Ale nie sądzę, żeby było czuc proszek, jest go niedużo na tę ilośc mąki. Marchewkę tarłam na tarce tej ostrej do ziemniaków na placki. Piekłam dwa spody w foremce 24x24 ale można i większej, spody rosną trochę podczas pieczenia, więc można rozwałkowac cieniej.

Margot, ja specjalnie zrobiłam to ciasto z marchewką
icon_smile.gif
Wygląda bardzo fajnie i mam nadzieję, że tak też będzie smakowało
fiesgrins.gif
Nie musiałam dodawać wody, marchewka była wystarczająco soczysta, ciasto po schłodzeniu bardzo dobrze się wałkowało. Niestety smak opiszę dopiero za 4 dni
icon_smile.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113
Dziuniu , bo to ciasto jest idealne na mazurki
icon_mrgreen.gif

a wiesz ,ze pod taki kajmakowy , puszkowy(same puszki gotuję cały dzień tak co najmniej 6 godzin ,ale 7-8 jeszcze lepiej, tez wtedy inaczej smakuje , lepiej) daję ciasto te piwne( wiesz takie półfrancuskie, piwne), super pasuje , bo jest nie słodkie , i ma odrobinie goryczki
Na wynos piekę na klasycznym kruchym(bo nie znam preferencji czy takie ciut inne marchewkowe , piwne by smakowało) ,ale dla domowników na tym marchewkowym , piwnym lub takim z mąką ryżową(i orzechami) wolę

a masa kajmakowa z tego przepisu to niebo w gębie , umie ją uwielbiają
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
bardzo Wam dziękuję!!!
dziś udało mi się upiec tylko czekoladowy-dzięki Dziunia-ale juz pożarli spory kawał,łakomce jedne.
bardzo bym chciała właśnie na tym marchewkowym spodzie,bo o matko, nawet jak piszę to mam nadprodukcję śliny.to musi być pycha.
lecker.gif
icon_redface.gif

 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,423
3,741
113
Robię ten kajmak - zapowiada się pysznie. Spód dam inny (krucho -drożdżowy bez cukru) bo mam już upieczony.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,423
3,741
113
Mam tylko nadzieję, że zastygnie, bo mu trochę opornie idzie.
icon_smile.gif


Część masy przerobiłam na kokosową, część na czekoladowo - kawową i te wiążą ładniej.

mazurek_czekoladowo__kawowo__kokosowy.jpg

mazurek_kajmakowy.jpg

EDIT:
Chyba jutro będę musiała popełnić nowy mazurek kajmakowy, bo ten niestety nadal półpłynny....
 

Załączniki

  • mazurek_czekoladowo__kawowo__kokosowy.jpg
    mazurek_czekoladowo__kawowo__kokosowy.jpg
    26.5 KB · Wyświetleń: 4
  • mazurek_kajmakowy.jpg
    mazurek_kajmakowy.jpg
    26.1 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113
mazurki wyglądają super , Joanno ,ale nie wiem czemu półpłynne , moje są bardzo gęste , tu np ostatni z serii do wydania (te dla domowników pokażę później, bo nie mam kiedy zdjęć popełnić)
kwiaty_176.jpg


kwiaty_173.jpg
 

Załączniki

  • kwiaty_173.jpg
    kwiaty_173.jpg
    154.2 KB · Wyświetleń: 4
  • kwiaty_176.jpg
    kwiaty_176.jpg
    145.3 KB · Wyświetleń: 4

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,423
3,741
113
Pewnie za krótko gotowałam kajmak (ale ponad godzinę, tak z 75 minut), a może mleka w proszku poskąpiłam?
Nie wiem. Jest miękki, pewnie będzie ciągnący, ale moi chłopcy na pewno zjedzą ze smakiem. Żadne ciasto nie jest dla nich za bardzo słodkie i lepkie.
icon_wink.gif

Na wszelki wypadek zrobiłam drugi mazurek kajmakowy, tradycyjny. Ten zaczął wiązać błyskawicznie.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113
Joasiu ,a jakie dałaś mleko?bo to skondensowane to godzina i daje radę , to zwykłe pewnie dłużej trzeba
ale takie mięknie pewnie też będzie pyszne
Ja za to wczoraj miałam kłopot z takim co znalazłam z mleka w proszku , białej czekolady ,masła i wody , zważył mi się , ogrzewałam , odważył się ,ale ma grudki , jeden polałam białą drugi mleczną czekolada i mam nadzieje ,ze da się zjeść ,a spód maznęłam tartymi różami z cukrem
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Wykorzystałam pomysł na utarcie gotowanego mleka w puszce z masłem.
Utarłam na puch 100g masła i dodawałam po trochu kajmak (dałam 3/4 puszki, gotowałam 40 minut w szybkowarze i zostawiłam do powolnego stygnięcia).

Upiekłam kruchy spód w kształcie jaja, posmarowałam czterema łyżkami dżemu malinowego i podsuszyłam w piekarniku.
Na wystudzony wyłożyłam masę, ozdobiłam białą czekoladą i gruszkami cukrowymi.

Pyszny!
anbetung.gif


Dopiszę jeszcze, że ciasto zrobiłam kruche z dodatkiem mąki ziemniaczanej, wg poniższych proporcji:
100g krupczatki
150g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
170g masła
30g cukru pudru
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Nie sfotografowałam
icon_redface.gif

A pochłonięty jest już w 2/3. Jutro u teściów zrobię zdjęcie tej końcówki co została.
icon_lol.gif


A, i ten krem może być świetny do tortów, tylko masła więcej by trzeba dać. Myślę, że 200-250g masła na puszkę ugotowanego kajmaku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Mój jest taki, dopasowany do potrzeb z książki "Domowe ciasta i ciasteczka" I. Dąbrowa, K. Osmycka wyd. z 1986 r:
Ciasto kruche:
25 dkg mąki
15 dkg masła
1 łyżeczka smalcu
10 dkg cukru pudru
cukier waniliowy
1 żółtko i 1 białko osobno

Masa kajmakowa waniliowa:
1 szkl mleka tłustego lub słodkiej śmietanki
20 dkg cukru
6 dkg masła
cukier waniliowy lub wanilia
Mleko lub śmietankę gotować z cukrami lub wanilią w szerokim płaskim garnku na silnym ogniu stale mieszając żeby nie przypalić. Gdy już zgęstnieje i zrobi się taka lepka a kropla spuszczona na zimny talerzyk nie rozlewa sie od razu, garnek zdjąć z ognia, studzić mieszając. Do nieco przestudzonej masy dodać stopione masło i ucierać aż zacznie bieleć. Szybko rozsmarować na mazurku, bo zastyga. Nie jest to problem, ponieważ można ją podgrzać a wtedy się rozpuści ale juz po zastygnięciu powtórnym sie nie będzie taka twarda lecz miękkawa. Ja robię 2 twarde, dwa miękkie, wg preferencji.

To jest porcja na 1 mazurek, ja robię 4 bo tyle nas jest w domu a każdy ma mieć swój. Kajmak gotuję za każdym razem osobno, ale to idzie szybko. Ciasto piekę kilka dni naprzód, a masę robię też ze 2 dni wcześniej.
Gdy zastygnie kajmak, lukruję mazurki i zdobię wierzch. W tym roku tak wyglądały :

mazurki_na_desce_paint.JPG
 

Załączniki

  • mazurki_na_desce_paint.JPG
    mazurki_na_desce_paint.JPG
    107.8 KB · Wyświetleń: 4