Mazurek pomarańczowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
szara_mycha @ 3 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=479736Podobnie jak Paulinka upichciłam już masę
icon_smile.gif
Siedziała wczoraj w garnku z półtorej godziny -
I tyle powinna siedzieć!
icon_smile.gif

U mnie to trwa trochę krócej, ale robię ją w bardzo szerokim i płaskim stalowym garze o grubym dnie, w którym jest duża powierzchnia parowania.

Można masę przygotować wcześniej, tylko przed położeniem na kruchy blat trzeba ją podgrzać.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

szara_mycha

Member
Wrz 18, 2005
64
0
0
Joanna @ 3 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=479737I tyle powinna siedzieć!
icon_smile.gif

U mnie to trwa trochę krócej, ale robię ją w bardzo szerokim i płaskim garze o grubym dnie, w którym jest duża powierzchnia parowania.
Nie wiem, czemu ubzdurałam sobie, że po 30 minutach będzie dobra. Robiłam też w szerokim garze do powideł, na szczęście prawie wcale nie chlapała. Nie wiedziałam, że będzie taka dobra
mniam.gif

Joanna @ 3 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=479737Można masę przygotować wcześniej, tylko przed położeniem na mazurka trzeba ją podgrzać.
Właśnie tak zrobię, dlatego masa siedzi teraz w słoiku (ogromny mi wyszedł słój
icon_eek.gif
) i unikamy się, co by na mazurek starczyła
icon_smile.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ja tez sobie ubzdurałam, że po 30 min jest dobra, i że tego białego sie nie dodaje bo jest gorzkie
icon_wink.gif

Chyba za dużo przepisów na mazurki sie naczytałam i juz mi sie pomieszało
icon_smile.gif

Joanno- w każdym razie jest dobrze i smacznie więc mimo tych moich potknięć- dzięki wielkie za przepis!
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
szara_mycha @ 3 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=479741unikamy się, co by na mazurek starczyła
icon_smile.gif
Cieszę się, że Ci smakuje. Do świąt jeszcze kilka dni - zawsze zdążysz dorobić..
icon_wink.gif

Paulinka @ 3 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=479753tego białego sie nie dodaje bo jest gorzkie
icon_wink.gif
Jeśli pomarańcze mają grubą warstwę albedo, można ją oczywiście usunąć, aby masa nie wyszła zbyt gorzka. To samo z cytrynami... Jednak troszkę goryczki nadaje wg mnie masie smaku i charakteru.
icon_smile.gif

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
dziś zrobie tego mazurka, zawsze robię czekoladowo kokosowego. bedzie debiut:)

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
zrobiłam ,do masy dodałam o 2cm świeżego imbiru wyjałam ,po ugotowaniu a dodaniu migałów ,szybko wylałam na kruch spód ,bo kusiło mie żeby ją wyjadać ,masę oczywiście
Moja masa jest pyszna z zapachem cytrusów i tego imbiru....

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
O tak, cytrusy z imbirem smakują wspaniale...
mniam.gif

Jesienią robiłam pyszny dżem z gruszek z imbirem i cytrusami. Też by się nadawał na wypełnienie mazurka. Zajrzę do spiżarni, może się ostał jakiś słoiczek...
icon_smile.gif
Dzięki za inspirację!
icon_smile.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ja zrobilam na normalnej mące i wyszło
icon_smile.gif

tak szczerze mówiąc, to ja nawet nie wiem co to za mąka, ta krupczatka, i nigdy nie używam...
icon_biggrin.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Shinju, ja wrzuciłam
icon_smile.gif

A chce powiedziec jeszcze, że syrop ktory odlałam jest przepyszny, piłam dziś do gorącej herbaty, mniaaaaam

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Hmmm... moja masa jest pycha... tylko chyba trochę zbyt dużo tego białego spod skórki było... i są takie kawałki białe wśród tych pomarańczy... Hmmm... zastanawiam się czy ich nie powyławiać...

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Paulinka @ 6 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=481802tak szczerze mówiąc, to ja nawet nie wiem co to za mąka, ta krupczatka, i nigdy nie używam...
icon_biggrin.gif
Jako moderatorka i ciasteczkowy potwór musisz koniecznie uzupełnić wiedzę w tej dziedzinie...
zahnlos.gif

Shinju @ 6 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=481907Czy tą skórkę wrzuca się do garnka razem z pomarańczami, cytrynami i cukrem??
gruebel_2.gif
Wrzuca się
icon_smile.gif

Margot @ 6 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=482049dzisiaj zajrzałam do mazurka i ta masa jak galaretka wygląda ,hm a jak pachnie ,oj kusi ,kusi...
Joanno bardzo dziękuję za przepis
Ja dopiero dziś piekłam, więc w całym domu pachnie pomarańczami.
mniam.gif
Zwykle wysmażam masę pomarańczową na gęsto, więc po ostygięciu jest już zupełnie zestalona i gotowa do konsumpcji.
icon_smile.gif

Shinju @ 6 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=482069Hmmm... moja masa jest pycha... tylko chyba trochę zbyt dużo tego białego spod skórki było... i są takie kawałki białe wśród tych pomarańczy... Hmmm... zastanawiam się czy ich nie powyławiać...
Możesz wyłowić.
icon_smile.gif
Mnie się trafiły pomarańcze z dość grubą warstwą albedo, więc część "białego"wyrzuciłam jeszcze przed smażeniem.
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Jeśli na pomarańczach jest gruba warstwa albedo, trzeba ją trochę obrać, bo masa wyjdzie za gorzka. Jeśli cienka - można kroić bez obierania. Widziałam kiedyś przepis, wg którego surowe pomarańcze do mazurkowej masy przepuszcza się w całości przez maszynkę do mięsa. Ja wolę kroić - mniej sprzętu do mycia....
icon_wink.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
joannas @ 6 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=482104Joanna, drobno kroiłas pomarańcze?
Nie bardzo drobno - w taką kostkę 2x2x2 . Chyba...
gruebel_2.gif

Masa się bardzo ładnie wysmaża, tylko trzeba jej dać trochę czasu. Co najmniej godzinę. Mnie to zajęło dziś prawie 70 minut. Jak już zgęstnieje na tyle, że po rozgarnięciu łyżką nie zlewa się z powrotem, jest gotowa.
icon_smile.gif

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Ja właśnie wałkuję ciasto i będę wrzucać do piekarnika mazurki
icon_smile.gif
chyba dosyć grube mi te kawałki w masie pomarańczowej wyszły... zastanawiam się czy tego nie podmiksować i nie dodać jeszcze cukru...

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
Joanno, a jak przygotować foremki do tarteletek (takie z czarnej blachy)? Chcę w nich upiec spody i nie wiem, czy czymś je smarować i wysypywać?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy