Mazurek pomarańczowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Aelzbieto, Shinju -
banana.gif
dance.gif
wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Nigdy nie robiłam, ale właściwie - czemu nie?
Tylko ilość cukru trzeba by dobrać indywidualnie, żeby masa nie była za kwaśna.
icon_smile.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
dzięki za wykopanie przepisu:)

kiedy juz mozna upiec?
czwartek? piątek?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Zwykle piekę go w piątek, ale można i w czwartek. To ciasto dlugo utrzymuje świeżość. Dobrze tez znosi mrożenie.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Można tę masę spokojnie zrobić wcześniej, tylko trzeba ją przed nałożeniem na ciasto podgrzać.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
ja mam inne pytanie: czy cały mazurek moge upiec wcześniej i ile wczesniej przed konsumpcją??
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Kojka @ 18 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=676662ja mam inne pytanie: czy cały mazurek moge upiec wcześniej i ile wczesniej przed konsumpcją??
Joanna @ 28 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=476311to bardzo trwałe ciasto. Może spokojnie czekać kilka dni na konsumpcję bez uszczerbku na smaku. Ja zawsze piekę w piątek. Jest wyśmienite do ostatniego okruszka...
mniam.gif
Dobrze też znosi mrożenie.
icon_smile.gif
Joanna @ 17 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=676153Zwykle piekę go w piątek, ale można i w czwartek. To ciasto dlugo utrzymuje świeżość.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
joannas @ 18 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=676702Dodałam jeszcze jadna obraną pomarańczę i 1/2 szklanki cukru. Ponieważ obrałam tylko część cytryn wyczuwa się dość mocno goryczkę. W przyszłym roku obiorę wszystkie cytrusy.
Może i ja zrobię w tym roku wersję bardziej cytrynową?
Albo trochę cytrynowej i trochę pomarańczowej dla porównania.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
MMMK3 @ 18 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=676902Ratunku - moja masa sie smaży - goryczki zdecydowanie za dużo - jak to cudo uratować? Ile skórki dodajecie?
gruebel_2.gif
Joanna @ 6 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=482099Jeśli na pomarańczach jest gruba warstwa albedo, trzeba ją trochę obrać, bo masa wyjdzie za gorzka. Jeśli cienka - można kroić bez obierania. Widziałam kiedyś przepis, wg którego surowe pomarańcze do mazurkowej masy przepuszcza się w całości przez maszynkę do mięsa.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Też w tym roku trafiły mi się "gruboskórne" pomarańcze. Ja po otarciu pomarańczowej skórki, obieram je tak jak to zazwyczaj się robi tylko nie doczyszczam ich do końca z albedo. Wczoraj zrobiłam masę, wyszła pyszna. Czeka zamknięta w słoiku. A właśnie przed chwilą wyjęłam z piekarnika spód. W piątek połaczę jedno z drugim.
W tym roku zrobiłam spód z mąki luksusowej Lubelli połaczonej z semoliną. Mam nadzieję, że będzie tak dobry, jak babeczki, które kiedyś robiłam z takiej kombinacji mąk.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy