Kojka @ 18 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=676662ja mam inne pytanie: czy cały mazurek moge upiec wcześniej i ile wczesniej przed konsumpcją??Joanna @ 28 Mar 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=476311to bardzo trwałe ciasto. Może spokojnie czekać kilka dni na konsumpcję bez uszczerbku na smaku. Ja zawsze piekę w piątek. Jest wyśmienite do ostatniego okruszka...Dobrze też znosi mrożenie.![]()
Joanna @ 17 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=676153Zwykle piekę go w piątek, ale można i w czwartek. To ciasto dlugo utrzymuje świeżość.
joannas @ 18 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=676702Dodałam jeszcze jadna obraną pomarańczę i 1/2 szklanki cukru. Ponieważ obrałam tylko część cytryn wyczuwa się dość mocno goryczkę. W przyszłym roku obiorę wszystkie cytrusy.Może i ja zrobię w tym roku wersję bardziej cytrynową?
Albo trochę cytrynowej i trochę pomarańczowej dla porównania.![]()
MMMK3 @ 18 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=676902Ratunku - moja masa sie smaży - goryczki zdecydowanie za dużo - jak to cudo uratować? Ile skórki dodajecie?
Joanna @ 6 Apr 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=482099Jeśli na pomarańczach jest gruba warstwa albedo, trzeba ją trochę obrać, bo masa wyjdzie za gorzka. Jeśli cienka - można kroić bez obierania. Widziałam kiedyś przepis, wg którego surowe pomarańcze do mazurkowej masy przepuszcza się w całości przez maszynkę do mięsa.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.