- Maj 14, 2006
- 1,077
- 0
- 0

Ciasto:
3 szkl. mąki
1 kostka margaryny (250 g)
3 żółtka
1 szkl. cukru pudru
aromat waniliowy
2-3 łyżki śmietany
Wykończenie:
słoik powideł śliwkowych
bakalie
polewa
Zagnieść kruche ciasto, włożyć na min. 1 godz. do lodówki. Odłożyć niewielką część ciasta do zrobienia brzegu mazurka. Resztę podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokątne placki. Na jednym ułożyć brzeg w formie paska lub wałeczka. Piec ok 20 min w temp. 220 st.C.
Wystudzone ciasto przełożyć powidłami. Wierzch polać lukrem lub polewą, ozdobić bakaliami.
Z tej porcji ciasta piekę zawsze 2 prostokąty w dużej prostokątnej blaszce podzielonej na pół.