Mazurek przekładany

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
mazurek_duzy.jpg

Ciasto:
3 szkl. mąki
1 kostka margaryny (250 g)
3 żółtka
1 szkl. cukru pudru
aromat waniliowy
2-3 łyżki śmietany

Wykończenie:
słoik powideł śliwkowych
bakalie
polewa

Zagnieść kruche ciasto, włożyć na min. 1 godz. do lodówki. Odłożyć niewielką część ciasta do zrobienia brzegu mazurka. Resztę podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokątne placki. Na jednym ułożyć brzeg w formie paska lub wałeczka. Piec ok 20 min w temp. 220 st.C.
Wystudzone ciasto przełożyć powidłami. Wierzch polać lukrem lub polewą, ozdobić bakaliami.

Z tej porcji ciasta piekę zawsze 2 prostokąty w dużej prostokątnej blaszce podzielonej na pół.

Załączniki

• mazurek_duzy.jpg
    mazurek_duzy.jpg
    126 KB · Wyświetleń: 8

alexandra

Member
Mar 4, 2007
128
0
0
ale cudny ten mazurek
mniam.gif

Katee

Member
Lut 1, 2007
84
0
0
yoanka @ 12 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=485696Z tej porcji ciasta piekę zawsze 2 prostokąty w dużej prostokątnej blaszce podzielonej na pół.
Przepraszam za banalne pytanie,ale 2 prostokąty piecze się jako podstawę do dwóch mazurków, czy układa jeden na drugi.
Rozumiem tez ,ze piecze się najpierw kruche ciasto wraz z tymi brzegami i podziałkami a po upieczeniu mozna wlać różne masy.
I czy moja blaszka o wymiarach 35x24 jest odpowiednia ?

Pierwszy raz się zabieram za mazurka i czuję się jak dziecko we mgle.

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
Katee @ 13 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=674772Przepraszam za banalne pytanie,ale 2 prostokąty piecze się jako podstawę do dwóch mazurków, czy układa jeden na drugi.
Rozumiem tez ,ze piecze się najpierw kruche ciasto wraz z tymi brzegami i podziałkami a po upieczeniu mozna wlać różne masy.
I czy moja blaszka o wymiarach 35x24 jest odpowiednia ?

Pierwszy raz się zabieram za mazurka i czuję się jak dziecko we mgle.
Dopiero teraz zauważyłam pytanie
icon_redface.gif
Jeden prostokąt to spód mazurka, drugi to jego wierzchnia warstwa i na niej układam brzeg z wałeczka. Moja blacha ma rozmiar 24 x 39 cm.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Czyli te dwa prześliczne mazurki to z podwójnej porcji? Też zastanawiam się nad upieczeniem mazurków, ale na prezenty, bo sama za mazurkami nie przepadam. Niemniej tym bardziej chciałabym zrobić coś efektownego, ale i smacznego coby sobie wstydu nie narobić.

Czy do przełożenia tych dwóch placków moż użyć czegoś innego; bo tak same powidła sliwkowe i na drugi placek sama polewa to mi się troche suche zda ... chyba, że tak ma być.

Ale myk z kancikiem prześliczny; tak szukam czegoś ładnego i wszystkie polewy na tych kruchych spodach takie mało efektowne, a tu ten rancik - bardzo estetyczne wykończenie.

A jakbym na dużą blache położyła prostokaty to sie nie rozleją?

Przepraszam za może głupie pytania, ale nigdy jeszcze się na mazurki nie porywałam.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy