- Mar 23, 2012
- 6,305
- 0
- 36
Takie ciasto jadłam w cukierni i postanowiłam odtworzyć w domu. Wykorzystałam przepis na amoniaczki.
Ciasto: 50 dkg mąki pszennej
20 dkg margaryny
4 żółtka ( białka ubijamy z 3/4 szkl cukru i odstawiamy będzie beza na plackach)
1/2 szkl cukru pudru
2 płaskie łyżeczki amoniaku rozpuszczamy w 1/2 szkl kwaśnej śmietany
Zagniatamy ciasto oczywiście bez białek i dzielimy na 3 części każdą część wałkujemy dość cienko układamy w blaszkach, jak posiadamy trzy jednakowe ,jak nie to robimy pojedynczo placek za plackiem. U bitą pianę z cukrem dzielimy też na trzy części i smarujemu każdy placek i posypujemy płatkami migdałowymi na 3 placki wystarczy
10 dkg płatków migdałowych.
Placki piekłam ok. 15 min każdy w 180* C (moja blaszka 25/35cm u góry)
Upieczone wystudzone placki przekładamy masą budyniową z dodatkiem olejku migdałowego można dodać likier o smaku migdałowym.
Ja robię taką zwykłą masę budyniową można zrobić swoją czasem ma ktoś ulubioną.
Masa budyniowa:1budyn śmietankowy+ 2 szkl mleka + 2 łyżki mąki pszennej + 7 łyżek cukru + kilka kropli olejku migdalowego z tych składników ugotować budyń wystudzić i utrzeć z kostką
masła.
Amoniak musi być świeży bo jak pierwszy raz robiłam to miałam starszy i placki wyszły twarde,a mają być kruchutkie i nie trzeba długo czekać ciasto dobrze się kroi.

Ciasto: 50 dkg mąki pszennej
20 dkg margaryny
4 żółtka ( białka ubijamy z 3/4 szkl cukru i odstawiamy będzie beza na plackach)
1/2 szkl cukru pudru
2 płaskie łyżeczki amoniaku rozpuszczamy w 1/2 szkl kwaśnej śmietany
Zagniatamy ciasto oczywiście bez białek i dzielimy na 3 części każdą część wałkujemy dość cienko układamy w blaszkach, jak posiadamy trzy jednakowe ,jak nie to robimy pojedynczo placek za plackiem. U bitą pianę z cukrem dzielimy też na trzy części i smarujemu każdy placek i posypujemy płatkami migdałowymi na 3 placki wystarczy
10 dkg płatków migdałowych.
Placki piekłam ok. 15 min każdy w 180* C (moja blaszka 25/35cm u góry)
Upieczone wystudzone placki przekładamy masą budyniową z dodatkiem olejku migdałowego można dodać likier o smaku migdałowym.
Ja robię taką zwykłą masę budyniową można zrobić swoją czasem ma ktoś ulubioną.
Masa budyniowa:1budyn śmietankowy+ 2 szkl mleka + 2 łyżki mąki pszennej + 7 łyżek cukru + kilka kropli olejku migdalowego z tych składników ugotować budyń wystudzić i utrzeć z kostką
masła.
Amoniak musi być świeży bo jak pierwszy raz robiłam to miałam starszy i placki wyszły twarde,a mają być kruchutkie i nie trzeba długo czekać ciasto dobrze się kroi.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: