Migdałek

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Takie ciasto jadłam w cukierni i postanowiłam odtworzyć w domu. Wykorzystałam przepis na amoniaczki.

Ciasto: 50 dkg mąki pszennej
20 dkg margaryny
4 żółtka ( białka ubijamy z 3/4 szkl cukru i odstawiamy będzie beza na plackach)
1/2 szkl cukru pudru
2 płaskie łyżeczki amoniaku rozpuszczamy w 1/2 szkl kwaśnej śmietany

Zagniatamy ciasto oczywiście bez białek i dzielimy na 3 części każdą część wałkujemy dość cienko układamy w blaszkach, jak posiadamy trzy jednakowe ,jak nie to robimy pojedynczo placek za plackiem. U bitą pianę z cukrem dzielimy też na trzy części i smarujemu każdy placek i posypujemy płatkami migdałowymi na 3 placki wystarczy
10 dkg płatków migdałowych.
Placki piekłam ok. 15 min każdy w 180* C (moja blaszka 25/35cm u góry)

Upieczone wystudzone placki przekładamy masą budyniową z dodatkiem olejku migdałowego można dodać likier o smaku migdałowym.
Ja robię taką zwykłą masę budyniową można zrobić swoją czasem ma ktoś ulubioną.

Masa budyniowa:1budyn śmietankowy+ 2 szkl mleka + 2 łyżki mąki pszennej + 7 łyżek cukru + kilka kropli olejku migdalowego z tych składników ugotować budyń wystudzić i utrzeć z kostką
masła.
Amoniak musi być świeży bo jak pierwszy raz robiłam to miałam starszy i placki wyszły twarde,a mają być kruchutkie i nie trzeba długo czekać ciasto dobrze się kroi.

migda_ek.JPG

Załączniki

• migda_ek.JPG
    migda_ek.JPG
    80.7 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Dziękuję Sabuto, ja toto upieke na święta a przedtem możliwe, że będzie próba generalna
icon_mrgreen.gif

Znam to ciasto jaki "Amoniaczek" albo właśnie "Migdałek" . Przepis skopiowany, wydrukowany. Dziękuję
anbetung.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Przepraszam, że nie w temacie, ale oglądając Twoje ciasta zawsze zadziwia mnie to, że są takie równiutkie, gładkie jak blat
i to że udaje Ci się ciasto z nadzieniem przenieść, szarlotkę na przykład
icon_eek.gif

ja zawsze z blachy wyskubuję, boję się przenosić nawet małe porcje na talerzyk
rofl.gif

Jak Ty to robisz Sabuto?

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Bo ja tylko te równe fotografuję
icon_mrgreen.gif

Szarlotka musi wystygnąć w blaszce potem nożem obrysowuję w koło ciasta żeby się nic blaszki nie trzymało, potem zakrywam blaszkę deską i wywracam
ściagam papier ze spodu placka,bo zawsze piekę na papierze, kładę drugą deskę na ciasto i odwracam ściągam deskę z góry ciasta i gotowe!

A jeśli chodzi o placki z galaretką to trzeba blaszkę wyłożyć tą srebną folią na wzdłuż tak żeby folia wystawała za blaszkę tak z 10cm z obu stron potem wsadzić gotowy upieczony biszkopt dać masę i galaretkę potem jak zastygnie obrysować nożem i dżwigać za wystającą folię wsadzić jedną rękę,a drugą podnieść z drugiej strony za folię.
Wklejam zdjęcie bo jak czytam to sama nie rozumiem
icon_mrgreen.gif

blacha.JPG

Załączniki

• blacha.JPG
    blacha.JPG
    66 KB · Wyświetleń: 2

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Oooo! Dziękuję, jestem pełna podziwu
icon_eek.gif

Ćwiczeń sportowych narobią te ciasta, heh, raz na plecki, potem znów na brzuszek
icon_mrgreen.gif

Będę ćwiczyć z moimi
icon_razz.gif

anbetung.gif

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
sabuto @ 17 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1369984Bo ja tylko te równe fotografuję
icon_mrgreen.gif

Szarlotka musi wystygnąć w blaszce potem nożem obrysowuję w koło ciasta żeby się nic blaszki nie trzymało, potem zakrywam blaszkę deską i wywracam
ściagam papier ze spodu placka,bo zawsze piekę na papierze, kładę drugą deskę na ciasto i odwracam ściągam deskę z góry ciasta i gotowe!

A jeśli chodzi o placki z galaretką to trzeba blaszkę wyłożyć tą srebną folią na wzdłuż tak żeby folia wystawała za blaszkę tak z 10cm z obu stron potem wsadzić gotowy upieczony biszkopt dać masę i galaretkę potem jak zastygnie obrysować nożem i dżwigać za wystającą folię wsadzić jedną rękę,a drugą podnieść z drugiej strony za folię.
Wklejam zdjęcie bo jak czytam to sama nie rozumiem
icon_mrgreen.gif
Ja robię identycznie.Potwierdzam,że to są sprawdzone i świetne sposoby na wyjmowanie ciast z foremek
daumen.gif

Sabuto piękne ciasto.Już zapisane do zrobienia
anbetung.gif

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
jak zwykle ślinę monitor Sabuto, jak będę miała wolną chwilę to spróbuję upiec, amoniak muszę kupić

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
A wiesz Sabuto, im więcej o tym myślę, a przyznam, że myślę o tym cieście prawie obsesyjnie
dump.gif
to mam coraz większą pewność, że tamto co jadłam a piekła jeszcze moaj Mama, bylo przekładane bitą smietaną. Czyli wychodzi na to, że trzeba upiec 2 wersje
gruebel_2.gif

Pamiętam , jak ciacho siedziało w spiżarni wysoko (nie bez powodu...) owinięte w szary papier i obciążone deseczką.

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Samanto ja mam ten przepis ze smietana to inny jest, ciasto jest twarde po upieczeniu,a przełożone śmietaną mięknie. To na migdałka nie wiem czy się nadaje bo
jest jakby za delikatne.

4 całe jaja-1szkl. cukru ubić razem
1/2 koski masła lub margaryny roztopić
w kieliszku ciepłego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę amoniaku oczywiscie rozpuszczamy w większym naczyniu bo rośnie
Wszystko zmieszać razem i dodawać mąkę nie stety nie jest ustalone ile tak żeby dało się wałkować.
Z tego wychodzi 3 duże lub 4 mniejsze placki przed pieczeniem cieniutkie jak na makaron nitki
icon_mrgreen.gif
bo to stary przepis jeszcze z młodości mojej mamy.

Do tego masa 1 litr śmietany 2 cukry waniliowe 25 dkg cukru pudru ubić przekładać placki śmietana ma być też na górze i posypać mielonymi orzechami rodzynkami i czekoladą i on musi stać ze 3 dni,a potem niebo w buzi
lecker.gif

Mama dawała taką śmietanę wiejską,a ja polowę zwykłej 18% i polowę 30lub 36%
Teraz gonię kończyć obiad
wink.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Choroba, Sabuto, trzecia wersja?! Jak właśnie sobie kupilam niedawno 2 sukienki?!
No ale nie ma to - tamto, trzeba wydrukować i po przetestowaniu dojść , co i jak
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy