Migdalowe buleczki

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo mieciutkie, aromatyczne, slodkie buleczki...na sniadanko lub podwieczorek...

Shot at 2007-06-28

Ciasto:
500g maki bialej pszennej chlebowej
1 lyzeczka drozdzy instant
1/2 lyzeczki soli
75g cukru (caster)
50g miekkiego masla
225ml letniego mleka
1 jajo

Rowniez
2 lyzki stopionego masla
platki migdalowe do posypania

Drozdze mieszam z maka , dodaje pozostale skaldniki. Dobrze wyrabiam...ciasto ma byc gladkie i lsniace, bez trudu odstajace od scian naczynia. Zostawiam na godzine do wyrosniecia w cieplym miejscu.

W tym czasie przygotowuje mase marcepanowa:

1 szklanka mielonych migdalow,
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 bialko duzego jaja
1 lyzka naturalnego migdalowego ekstraktu

Najpierw mieszam migdaly z cukrem i ucieram z reszta skaldnikow. Powstala masa ma srednia konsystencje...daje sie rozsmarowac bez roblemu, ale nie jest rzadka. Mozna zrobic wiecej i przechowac w szczelnym naczyniu w lodowce.

Przygotowuje foremke o wymiarach 30x27cm (lub podobna)...smaruje jej wnetrze olejem...

Wyrosniete ciasto wykladam na omaczona powierzchnie i rozwalkowuje na kwadrat o boku 30 cm. Lekko smaruje rozpuszczonym maslem, rozsmarowuje mase...zostawiajac margines (1 cm) na jednym z bokow.
Zaczynam zwijac ciasto od przeciwleglego boku, lekko dociskam na koncu. Ostrym nozem kroje rolade na 12 plastrow, krote ukladam w przygotowanej foremce. Zakrywam szczelnie kuchenna folia i zostawiam do ponownego wyrosniecia (45-60 min).

Nagrzewam piec do 200C. Przed wlozeniem do pieca, posypuje bulki platkami. Pieke ok. 20 min.
Powyciagnieciu z pieca, zostawiam na 10 min w foremce, potem wykladam je na kratke...
Mozna posypac cukrem pudrem

Dodam jeszcze, ze nadzienie mozna dowolnie zmieniac...oryginalnie jest to przepis na ciasto do Chelsea Buns...
Pieklam je z serem, makiem, owocami, dzemem, powidlami, dulce de leche...ciasto jest naprawde uniwersalne...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

flamenco

Member
Lis 13, 2006
81
0
0
Już sam opis mnie zachwycił, nie wspominając o pięknym zdjęciu !
Zrobię, na pewno zrobię
icon_smile.gif
Dziś nie mam w domu grama mąki chlebowej, więc nie dziś;)

Jeszcze mam pytanie, czy jest sens robić te bułeczki z mąki graham (niemal wszystkie przepisy próbuję przystosować) ; czy bardzo stracą na puszystości (bo coś stracą to na pewno),czy coś zmienić w pozostałych składnikach ? Jak myślisz ?

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Jako, ze jest to ciasto ze starego przepisu na Chelsea Buns, uzyta maka bedzie oczywiscie biala...u mnie wszelkie maki do pracy z drozdzami beda nazywac sie makami chlebowymi, natomiast w PL jakakolwiek maka o 12g bialka sie nada...
Maka razowa (w tym graham) bedzie chlonac wiecej plynow, wiec tutaj dostosowalabym odpowiednio...mozesz dodac odrobine wiecej drozdzy...bulki z maki graham straca odrobine swojej lekkosci w porownaniu z oryginalem...ale niekoniecznie musza byc gorsze...z pewnoscia beda bardziej wyraziste w smaku, nieco orzechowe...

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0

Shot at 2007-06-28

flamenco

Member
Lis 13, 2006
81
0
0
tatter @ 28 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=529116Jako, ze jest to ciasto ze starego przepisu na Chelsea Buns, uzyta maka bedzie oczywiscie biala...u mnie wszelkie maki do pracy z drozdzami beda nazywac sie makami chlebowymi, natomiast w PL jakakolwiek maka o 12g bialka sie nada...
Maka razowa (w tym graham) bedzie chlonac wiecej plynow, wiec tutaj dostosowalabym odpowiednio...mozesz dodac odrobine wiecej drozdzy...bulki z maki graham straca odrobine swojej lekkosci w porownaniu z oryginalem...ale niekoniecznie musza byc gorsze...z pewnoscia beda bardziej wyraziste w smaku, nieco orzechowe...
Tak, będzie to coś bardziej... przaśnego, ale ja lubię taki smak
icon_smile.gif

Dziękuję, zrobię, bo jeśli mnie coś skusi to nie mogę się opędzić...
Pozdrawiam:)

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
flamenco, AgaKyc...czekam na relacje z wrazen smakowych...

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Nic nie widzę......,
nie widzę zdjęć Tatter........,
nie będę oglądać zdjęć Tatter.......

Na lodówce sobie to przykleję, kusicielko
lecker.gif

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
imamciu ja juz od rana sobie to powtarzam, ze nic nie widzialam
icon_mrgreen.gif
a w miedzyczasie odkrylam ze jestem w posiadaniu zmielonych juz migdalow...

tatter ja chyba zloze oficjalne prosbe o zakaz wstawiania takich przepisow z takimi zdjeciami w okresie plazowym!!!
icon_mrgreen.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Hahaha...
U mnie okresu plazowego brak!!! Jest zima i ostatnio przyrzadzam same rozgrzewajace potrawy!!!

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Moje głodomorki wracają w poniedziałek, już wiem, co na powitanie upiekę.
I już mam alibi
icon_mrgreen.gif

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
sa przepyszne!!!
lecker.gif
musze sie po lapach bic, zeby jeszcze jednej nie zjesc:) sa super w tym wydaniu, ale tak jak tatter mowi musza byc pyszne, takze z innym nadzieniem. ja nastepnym razem zrobie z makiem i poleje lukrem.

tylko musze pocwiczyc walkowanie (ja zrobilam za cienkie chyba) i ciecie na takiej samej wielkosci walce, bo kazda mi inna wyszla.

tatter dziekuje
cvety.gif

paninimandorle.jpg
panino1mandorle.jpg

Załączniki

• paninimandorle.jpg
    paninimandorle.jpg
    56.1 KB · Wyświetleń: 1
  • panino1mandorle.jpg
    panino1mandorle.jpg
    44 KB · Wyświetleń: 1

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
bahomet...bardzo szybka jestes...
icon_biggrin.gif

No ale buly piekne...i bardzo sie ciesze, ze smakowaly!!! Koniecznie wyprobuj jeszcze z innym nadzieniem...

Imamciu...nie ma to jak dobre alibi...
icon_wink.gif

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
ja wcale nie taka szybka. ja chyba wczesniej snilam o tych byleczkach bo jak rano weszlam tutaj to juz byly... widze, ze wpisalas przepis po poludniu ale twierdze, ze widzialam go juz duzo wczesniej rano.
icon_neutral.gif
chyba zaczynam przewidywac przyszlosc
icon_mrgreen.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Upieklam wczoraj wieczorem - bardzo delikatne, puszyste, mieciutkie buleczki. Naszla mnie ochota na drozdzowki, i nawet brak platkow migdalowych nie zniechecil. Posypalam platkami kukurydzianymi z miodem i orzeszkami
icon_wink.gif
. A ciasto swietnie pasuje i do innych nadzien, np. z jagodami.

lullaby

Member
Paź 22, 2005
172
0
0
Piękne!
Ja piekłam w tym tygodniu takie ślimaczki ale z cynamonem i cukrem.
Te zapowiadają się wyśmienicie i już dodaję do ulubionych
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy