- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
Milanais
(prosze nie sugerowac sie nazwa ! one nie sa z Mediolanu, one sa szwajcarskie !
)
250 g masla
225 g cukru
szczypta soli
3 jajka
1 cytryna (otarta skorka)
500 g maki
1 zoltko (wymieszane z odrobina wody)
Maslo utrzec na gladka mase ; dodac cukier, sol i jajka i dalej ucierac (az masa bedzie jasnego koloru) ; nastepnie dodac otarta skorke z cytryny + make i wszystko dobrze wyrobic. Zawinac ciasto w folie i odstawic w chlodne miejsce na ok. 2 godz. (ponoc mozna tez na cala noc)
Na wysypanej maka stolnicy rozwalkowac ciasto (partiami) na grubosc ok. 0.5 cm. Wykrawac formy i ukladac na blasze wylozonej papierem po czym ponownie odstawic w chlodne miejsce na ok. 15 min.
Przed pieczeniem, posmarowac ciasteczka zoltkiem (mozna tez zrobic na nich takie 'paseczki' nozem lub widelcem)
Piec ok 10 min w temp. 200°
Uwagi
Najlepiej wyciagac ciasto z lodowki malymi porcjami, tak aby ciagle bylo dobrze schlodzone
Aby ciasteczka dobrze sie wykrawaly mozna 'zanurzac' foremki w mace
Koniecznie wstawic w chlodne miejsce przed pieczeniem (dzieki temu sie nie zdeformuja)
Im ciensze ciasteczka tym krocej sie pieka, uwazac, aby sie zbytnio nie spiekly
Ja w tym roku dodalam tez dodatkowo otarta skorke z pomaranczy, dzieki czemu ciasteczka sa jeszcze bardziej aromatyczne
to kolejny przepis z mojej ulubionej 'tutejszej' serii 'Betty Bossi'
(prosze nie sugerowac sie nazwa ! one nie sa z Mediolanu, one sa szwajcarskie !

250 g masla
225 g cukru
szczypta soli
3 jajka
1 cytryna (otarta skorka)
500 g maki
1 zoltko (wymieszane z odrobina wody)
Maslo utrzec na gladka mase ; dodac cukier, sol i jajka i dalej ucierac (az masa bedzie jasnego koloru) ; nastepnie dodac otarta skorke z cytryny + make i wszystko dobrze wyrobic. Zawinac ciasto w folie i odstawic w chlodne miejsce na ok. 2 godz. (ponoc mozna tez na cala noc)
Na wysypanej maka stolnicy rozwalkowac ciasto (partiami) na grubosc ok. 0.5 cm. Wykrawac formy i ukladac na blasze wylozonej papierem po czym ponownie odstawic w chlodne miejsce na ok. 15 min.
Przed pieczeniem, posmarowac ciasteczka zoltkiem (mozna tez zrobic na nich takie 'paseczki' nozem lub widelcem)
Piec ok 10 min w temp. 200°
Uwagi
Najlepiej wyciagac ciasto z lodowki malymi porcjami, tak aby ciagle bylo dobrze schlodzone
Aby ciasteczka dobrze sie wykrawaly mozna 'zanurzac' foremki w mace
Koniecznie wstawic w chlodne miejsce przed pieczeniem (dzieki temu sie nie zdeformuja)
Im ciensze ciasteczka tym krocej sie pieka, uwazac, aby sie zbytnio nie spiekly
Ja w tym roku dodalam tez dodatkowo otarta skorke z pomaranczy, dzieki czemu ciasteczka sa jeszcze bardziej aromatyczne

to kolejny przepis z mojej ulubionej 'tutejszej' serii 'Betty Bossi'
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: