Milanais

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Milanais

(prosze nie sugerowac sie nazwa ! one nie sa z Mediolanu, one sa szwajcarskie !
icon_wink.gif
)

250 g masla
225 g cukru
szczypta soli
3 jajka
1 cytryna (otarta skorka)
500 g maki

1 zoltko (wymieszane z odrobina wody)

Maslo utrzec na gladka mase ; dodac cukier, sol i jajka i dalej ucierac (az masa bedzie jasnego koloru) ; nastepnie dodac otarta skorke z cytryny + make i wszystko dobrze wyrobic. Zawinac ciasto w folie i odstawic w chlodne miejsce na ok. 2 godz. (ponoc mozna tez na cala noc)
Na wysypanej maka stolnicy rozwalkowac ciasto (partiami) na grubosc ok. 0.5 cm. Wykrawac formy i ukladac na blasze wylozonej papierem po czym ponownie odstawic w chlodne miejsce na ok. 15 min.
Przed pieczeniem, posmarowac ciasteczka zoltkiem (mozna tez zrobic na nich takie 'paseczki' nozem lub widelcem)
Piec ok 10 min w temp. 200°

Uwagi

Najlepiej wyciagac ciasto z lodowki malymi porcjami, tak aby ciagle bylo dobrze schlodzone
Aby ciasteczka dobrze sie wykrawaly mozna 'zanurzac' foremki w mace
Koniecznie wstawic w chlodne miejsce przed pieczeniem (dzieki temu sie nie zdeformuja)
Im ciensze ciasteczka tym krocej sie pieka, uwazac, aby sie zbytnio nie spiekly
Ja w tym roku dodalam tez dodatkowo otarta skorke z pomaranczy, dzieki czemu ciasteczka sa jeszcze bardziej aromatyczne

milanais11.jpg

to kolejny przepis z mojej ulubionej 'tutejszej' serii 'Betty Bossi'

Załączniki

• milanais11.jpg
    milanais11.jpg
    62.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Oto tegoroczne ciasteczka :

MilanaisPavot1.jpg

by polaczyc tradycje szwajcarskie i polskie, w tym roku do polowy dodalam maku
icon_smile.gif

(dla chetnych tutaj wpis na blogu)

Załączniki

• MilanaisPavot1.jpg
    MilanaisPavot1.jpg
    93.8 KB · Wyświetleń: 1

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Tak, te ciastka sa tutaj tradycyjnie swiateczne; piecze sie je chyba w kazdej rodzinie
icon_wink.gif
cos jak pierniczki w PL
icon_smile.gif

A te puszke tez uwielbiam! jest taka 'bajkowa'
icon_redface.gif

(prezent od kuzynki z Danii)

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Nie mam pojecia, zawsze pieke je tylko na masle.
To moze kup jutro maslo?
icon_wink.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Dopiero sobie przypomniałam, że nie opisałam moich perypetii z tymi ciasteczkami, ale muszę to zrobić, bo z wielkiej wpadki stały się największym świątecznym hitem mojego dziecka.
icon_smile.gif

Zacznę od tego, że nie bawiłam się w ucieranie masła, tylko jak przy każdym kruchym przesiekałam go z mąką na stolnicy. I podczas tej "operacji" zadzwonił dzwonek do drzwi. W efekcie wizyty gościa zapomniałam bagatelka dodać do ciasta....cukru.
icon_mrgreen.gif
A potem się dziwiłam, że świetnie się wałkowało i wykrawało bez podsypywania mąką. I tylko łakomstwo mnie ochroniło przed całkowitą porażką, bo zanim wsadziłam ciastka do pieca, spróbowałam kawałeczek surowego ciasta.
icon_smile.gif

Niewiele myśląc, posmarowałam ciasteczka rozmąconym żółtkiem i obficie posypałam cukrem.
Zniknęly jako pierwsze, niemal całkowicie pochłonięte przez dziecko, które przykazało mi, abym takie same upiekła za rok.
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
No prosze! to moze i ja je w ten sam sposob kiedys upieke skoro tak smakowaly
icon_wink.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ciasteczka cudnie wyglądają.. Ale ja powiem tylko na marginesie (bo upiekę, upiekę - może na weekend
icon_smile.gif
), że ja POŻĄDAM takiej foremki w kształcie anielskiego skrzydła, co to jej zdjęcie w blogu widnieje... Aaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Tobatko, jesli beda jeszcze w sklepach na przyszle Swieta, to obiecuje ze pomysle o Tobie
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy