- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
.......... a chyba raczej kawowo-miodowe. Niekłopotliwe i bardzo szybko się robi
Składniki:
Ciasto:
* 2 szklanki mąki,
* 3/4 szklanka cukru,
* 1 jajko,
* 1 szklanka mleka,
* 1/3 - 1/2 szklanki oleju
* 3 łyżki miodu,
* 2 łyżki ( z górką) kawy rozpuszczalnej (tylko takiej w pyłku a nie w granulkach)
* 2 łyżeczki (płaskie) sody
Krem:
* 2 szklanki mleka,
* 4 łyżki mąki (z leciutką górką),
* 4 łyżki cukru (można dać więcej, bo nie jest zbyt słodki),
* 3 łyżeczki ( z górką) kawy rozpuszczalnej
* 1 żółtko
* 200 g masła
Polewa:
* 100 g czekolady gorzkiej,
* 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
* 7-8 łyżek śmietanki słodkiej,
* 1,5 łyżeczki masła
Można zrobić poncz do lekkiego nasączenia ciasta, którego ja nie robiłam, ale następnym razem zrobię, a ciasto można posypać cukrem pudrem zamiast polewy
Wykonanie:
Ciasto:
Przygotować tortownicę 26 - 28 cm średnicy (posmarować masłem i posypać bułką tartą)
Piekarnik nagrzać do 190 stopni
Wszystkie składniki ciasta wrzucić od razu do miski i dobrze zmiksować razem.
Wlać do foremki i upiec przez ok. 40-50 minut. Należy przypilnować aby ciasta za bardzo nie spiec
Upieczone, przekroić na dwa blaty (ciasto nie wyrasta równi, lecz ma górkę). Można przekroić już takie gorące
Masa:
W 1/2 szklanki mleka wymieszać cukier, mąkę , kawę i żółtko. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego tę mleczną mieszaninę. Ugotować budyń kawowy, który trzeba bardzo dobrze schłodzić.
Utrzeć masło i ciągle ucierając dodawać po 1 łyżce budyniu. Gotowym kremem przełożyć ciasto
Polewa:
Do miseczki włożyć masło i czekoladę połamaną na kawałki, wlać śmietankę i wsypać kawę. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej.
Gorącą polewę wylać na ciasto
Odstawić do lodówki, dla schłodzenia
* Używałam szklanki o pojemności 250 ml.
** ciasto będzie smaczniejsze, gdy go troszkę nasączymy, np. lekkim naparem kawy

Składniki:
Ciasto:
* 2 szklanki mąki,
* 3/4 szklanka cukru,
* 1 jajko,
* 1 szklanka mleka,
* 1/3 - 1/2 szklanki oleju
* 3 łyżki miodu,
* 2 łyżki ( z górką) kawy rozpuszczalnej (tylko takiej w pyłku a nie w granulkach)
* 2 łyżeczki (płaskie) sody
Krem:
* 2 szklanki mleka,
* 4 łyżki mąki (z leciutką górką),
* 4 łyżki cukru (można dać więcej, bo nie jest zbyt słodki),
* 3 łyżeczki ( z górką) kawy rozpuszczalnej
* 1 żółtko
* 200 g masła
Polewa:
* 100 g czekolady gorzkiej,
* 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
* 7-8 łyżek śmietanki słodkiej,
* 1,5 łyżeczki masła
Można zrobić poncz do lekkiego nasączenia ciasta, którego ja nie robiłam, ale następnym razem zrobię, a ciasto można posypać cukrem pudrem zamiast polewy
Wykonanie:
Ciasto:
Przygotować tortownicę 26 - 28 cm średnicy (posmarować masłem i posypać bułką tartą)
Piekarnik nagrzać do 190 stopni
Wszystkie składniki ciasta wrzucić od razu do miski i dobrze zmiksować razem.
Wlać do foremki i upiec przez ok. 40-50 minut. Należy przypilnować aby ciasta za bardzo nie spiec
Upieczone, przekroić na dwa blaty (ciasto nie wyrasta równi, lecz ma górkę). Można przekroić już takie gorące
Masa:
W 1/2 szklanki mleka wymieszać cukier, mąkę , kawę i żółtko. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego tę mleczną mieszaninę. Ugotować budyń kawowy, który trzeba bardzo dobrze schłodzić.
Utrzeć masło i ciągle ucierając dodawać po 1 łyżce budyniu. Gotowym kremem przełożyć ciasto
Polewa:
Do miseczki włożyć masło i czekoladę połamaną na kawałki, wlać śmietankę i wsypać kawę. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej.
Gorącą polewę wylać na ciasto
Odstawić do lodówki, dla schłodzenia
* Używałam szklanki o pojemności 250 ml.
** ciasto będzie smaczniejsze, gdy go troszkę nasączymy, np. lekkim naparem kawy

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: