Miodowo-kawowe

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
.......... a chyba raczej kawowo-miodowe. Niekłopotliwe i bardzo szybko się robi

miod.kaw5.JPG

Składniki:

Ciasto:

* 2 szklanki mąki,
* 3/4 szklanka cukru,
* 1 jajko,
* 1 szklanka mleka,
* 1/3 - 1/2 szklanki oleju
* 3 łyżki miodu,
* 2 łyżki ( z górką) kawy rozpuszczalnej (tylko takiej w pyłku a nie w granulkach)
* 2 łyżeczki (płaskie) sody

Krem:

* 2 szklanki mleka,
* 4 łyżki mąki (z leciutką górką),
* 4 łyżki cukru (można dać więcej, bo nie jest zbyt słodki),
* 3 łyżeczki ( z górką) kawy rozpuszczalnej
* 1 żółtko
* 200 g masła

Polewa:

* 100 g czekolady gorzkiej,
* 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
* 7-8 łyżek śmietanki słodkiej,
* 1,5 łyżeczki masła

Można zrobić poncz do lekkiego nasączenia ciasta, którego ja nie robiłam, ale następnym razem zrobię, a ciasto można posypać cukrem pudrem zamiast polewy

Wykonanie:

Ciasto:

Przygotować tortownicę 26 - 28 cm średnicy (posmarować masłem i posypać bułką tartą)
Piekarnik nagrzać do 190 stopni
Wszystkie składniki ciasta wrzucić od razu do miski i dobrze zmiksować razem.
Wlać do foremki i upiec przez ok. 40-50 minut. Należy przypilnować aby ciasta za bardzo nie spiec
Upieczone, przekroić na dwa blaty (ciasto nie wyrasta równi, lecz ma górkę). Można przekroić już takie gorące

Masa:

W 1/2 szklanki mleka wymieszać cukier, mąkę , kawę i żółtko. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego tę mleczną mieszaninę. Ugotować budyń kawowy, który trzeba bardzo dobrze schłodzić.
Utrzeć masło i ciągle ucierając dodawać po 1 łyżce budyniu. Gotowym kremem przełożyć ciasto

Polewa:

Do miseczki włożyć masło i czekoladę połamaną na kawałki, wlać śmietankę i wsypać kawę. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej.

Gorącą polewę wylać na ciasto

Odstawić do lodówki, dla schłodzenia

* Używałam szklanki o pojemności 250 ml.
** ciasto będzie smaczniejsze, gdy go troszkę nasączymy, np. lekkim naparem kawy

miod.kaw3.JPG

Załączniki

• miod.kaw5.JPG
    miod.kaw5.JPG
    78.3 KB · Wyświetleń: 1
  • miod.kaw3.JPG
    miod.kaw3.JPG
    91.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
nawet wizualnie bardzo smakowite, ale...co tu dużo gadac...jak każde Twoje Krystyno!
daumen.gif

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Krystyno nie moglabys upiec czegos mniej smakowitego,bo nie nadałżam za Tobom!!!
icon_lol.gif

jeszcze buchy mi na sercu leżą (ze nie zrobione) a Ty juz nowe smakołyki na pokuszenie wypiekasz.
oj ciezki moj los cięzki
icon_wink.gif

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Tak się zastanawiam - a jakby kawę w granulkach rozpuscić w mleku? jeśli się nie ma sypkiej...?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Aniq @ 14 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=944708Tak się zastanawiam - a jakby kawę w granulkach rozpuscić w mleku? jeśli się nie ma sypkiej...?
myślę, że spokojnie wtedy może być. Jeżeli masz ochotę na to ciasto (mnie niesamowicie ono smakuje, a jest takie proste do zrobienia), to weź większą tortownicę - 28 cm, to urośnie niższe . I dobrze będzie go nasączyć trochę naparem kawy. Ja tego nie zrobiłam, bo myślałam że ciasto nabierze wilgoci od kremu. Owszem, nabrało, ale nie tyle ile bym chciała

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
miałam toszke problemów z masą - nie chciała zastygać łobuzica
gruebel_2.gif

a efekt końcowy poniżej ...

Załączniki

• IMG_1984s1a.jpg
    IMG_1984s1a.jpg
    136.7 KB · Wyświetleń: 0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
jak widać na moim zdjęciu, też nie była bardzo stała (masa). Sama się zastanawiam, czy to nie jest czasami przez tę kawę ?
gruebel_2.gif
Na drugi dzień, masa już miała zdecydowanie lepszą konsystencję.

A jak smakowało ?

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
ciasto upieczone (jak zwykle u mnie z polowy porcji), jak tylko budyn ostygnie, to zrobie krem, jutro bede miala wyzerke
lecker.gif

(bo jeszcze sernik do pieca wstawilam)

edit: no i nie moglam sie powstrzymac, ukroilam sobie porzadny kawalek,
to ciasto jest oblednie pyszne, Krysiu
anbetung.gif

mi masa zastygla bez problemow, ale zauwazylam, ze odkad kupuje maslo w D ( a nie kupuje PL, jak do niedawna), to nie mam juz zadnych klopotow z warzacymi sie, czy niezsiadajacymi sie kremami

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Przy tym cieście, trzeba uważać żeby go czasami nie spiec zbyt mocno, bo zrobi się suche i właśnie trudno ukroić. Krem też można zrobić mniej maślany. Użyć połowę masła lub wcale, ale ugotować bardziej gęsty budyń, dodając 4 zamiast 1 - żółtka i dodatkowo jeszcze łyżkę mąki. A smak, no cóż ja lubię kawowe, co nie znaczy że wszyscy inni też.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy