Miodowy tort

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Czyli, jak sądzę, mam juz jedno ciasto na święta BN, takie które można zrobić wczesniej i tylko na tym zyska. Tylko o pobycie w lodówce nie ma co marzyc w tym okresie
icon_sad.gif

Ale może przecież pomieszkać na balkonie?

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
[/quote]
samanta @ 25 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=904441Czyli, jak sądzę, mam juz jedno ciasto na święta BN, takie które można zrobić wczesniej i tylko na tym zyska. Tylko o pobycie w lodówce nie ma co marzyc w tym okresie
icon_sad.gif

Ale może przecież pomieszkać na balkonie?
wink.gif
ja radа że tort spodobał się można zostawić tort na balkonie, on stanie bardzo miękki
Buka @ 25 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=904437Wczoraj został wydany na żer.
icon_mrgreen.gif
Ciasto pyszne, trzy dni leżakowało w lodówce i było jak krem.
lecker.gif

Zmniejszyłam ilość śmietanki do 500 g, zrobiłam lemon curd i przełożyłam nim co drugi placek. Musze powiedzieć, że ten dodatek przydaje ciastu wyrazistości, wprowadza dobry winny akcent i zapach. Jesli będę miała okazje powtórzyć produkcję, to tylko z tym dodatkiem.
Anni
bussi.gif
wink.gif
ja bardzo radа, co Вам spodobał się mój tort!
icon_wink.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Anni, nie zaszkodzi mu jak będzie trochę mrozu? Bo w grudniu może być, a to ciasto chcę zrobic bo i pyszne i wygodne, i wygląda jak malowane.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,781
4,839
113

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
mialam robic dzisiaj ale zbraklo mi smietany a, ze mamy dzis swieto narodowe sklepy zamkniete
cry_1.gif
ale na niedziele napewno zrobie bo wyglada bardzo smakowicie
lecker.gif

Evva2

Member
Wrz 9, 2008
183
0
0
Czy do mąki dajemy gorącą masę czy studzimy?

Placki wałkujecie czy jakoś inaczej wykładacie ciastem formę? w Ilu stopniach piec?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,781
4,839
113
Tak, do bardzo gorącej masy (bałam się zagotować ze względu na jajo) dodałam mąkę, ciasto sie bardzo ładnie i szybko zagniata. Zważyłam całość i podzieliłam na równe części. Trochę wałkowałam, resztę wyklepałam ręcznie. Ostatni placek juz ciasta zupełnie zimnego wałkował się najgorzej. Myśle, że moje ciasto było ciut za twarde. Różnice w konsystencji mogą być spowodowane wielkością jajka i płynnością miodu.

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
ja placki "rozplaszczylam" reka, zrobilam w formie o srednicy 24m ale wyszly bardzo cieniutki
gruebel_2.gif
teraz czeka w lodowce, zobaczymy jutro co mi z tego wyszlo

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,781
4,839
113
A ja w 28 cm, wyszły cienkie, ale nie jakies przezroczyste.
icon_smile.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Róbcie, drogie Panie, róbcie bo ja nie mogę (przez rozum) ale zamierzam zrobić na święta i wtedy zajrzę tutaj i zrobię bez najmniejszych wątpliwości - bo mi je rozwieją wasze obserwacje i informacje... przynajmniej mam taką nadzieję.

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
moje przezroczyste tez nie wyszly, tak z 0,5 cm mialy. myslalam ze beda za cienkie ale w polaczeniu z kremem jak juz sie "przegryzlo" okazalo sie ze sa akurat
dump.gif
tylko orzechy troche gorzkawe mialam i jak na moj gust za orzechowe wyszlo wiec nastepnym razem dam ich troche mniej
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy