Miodowy tort

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
a co do smarowania blaszki to ja wylozylam papierem i dalam odrobinke oleju ale mysle, ze bez oleju tez by sie obylo

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,781
4,839
113
Tortownicę mam nieprzylepną, ładnie się zdejmowały, tylko chwilke je przetrzymałam, zeby spód odparował.

Evva2

Member
Wrz 9, 2008
183
0
0
Ja też zrobiłam! bardzo dobrze i właśnie zajadam na śniadanie.
Nie lubię mocno słodkich ciast więc dałam o połowę mniej cukru- dla mnie w sam raz. Blaszki niczym nie smarowałam.
Jedyny problem jaki miałam to z uformowaniem placków i ilościa ciasta - robiłam w mniejszej tortownicy i placki były baaardzo cieniutkie i o nierównych brzegach.

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
dzisiaj po powrocie z pracy zrobilam sobie goraca czekolade, ukroilam kawalek tortu i... jast pyszny!!! jednak potrzebowal jeszcze troche czasu zeby sie "dograzc". diekuje za przepis, napewno powtorze jeszcze nie raz
cvety.gif

ps.do kremu tez dalam o polowe mniej cukru

Ostatnią edycję dokonał moderator:

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
Dziewczyny, miałem długi czas nie był tam, wiesz, co się dzieje na Ukrainie, wyszliśmy z domu, żyjemy na Krymie, w 1100 mil od domu ...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
anni- dzięki za przepis, a tatter i Buce za podpowiedż. Każdy placek smarowałam
lemon curdem i dopiero śmietaną. Użyłam 500ml śmietany ale na wierzchni placek
brakło.Leżał w lodówce około 2 dni i to zupełnie wystarczyło, żeby placki zmiękły.
Cukier zredukowałam o połowę-było akurat jak lubimy. Dobrze zniósł podróż i
smakował mojej rodzinie. Polecam.

Załączniki

• miodowy_tort.jpg
    miodowy_tort.jpg
    95.5 KB · Wyświetleń: 5

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Nie wierzę, że tak długo nikt nie odzywa się w tym wątku. Ciasto jest prze-pysz-ne. Rozpływa się w ustach - dosłownie. Zrobiłam, tak jak sugerowano - z lemon curdem i to było świetne posunięcie. Polecam z czystym sercem!

Załączniki

• miodowy.JPG
    miodowy.JPG
    351.7 KB · Wyświetleń: 7
Mar 2, 2013
24
0
0
P R Z E C U D O W N Y!!!!! Jako ,że jestem fanką ciast i tortóm kremowych , śmietanowych itp ale mega słodkich i zamulających jestem zachwycona. Właśnie jem kawałek na śniadanie
icon_mrgreen.gif
Moje sposrzeżenia takie. Robiłam tort z 600 ml śmietany i uważam,że to jednak za mało. Jeśli chce się poczuć śmietanę między plackami ciasta i jeszcze dać trochę na wierzch i boki to ilość śmietany należy zwiększyć. Ja zrobiłam 4 placki i te 600 ml było mi na styk. Ja nie dodawałam lemon curdu bo podejrzewałam,że mi fance mega słodkich zamulaczy będzie smakował bez tego i nie pomyliłam się. Dla mnie pierwotna wersja jest w sam raz. A jeśli ktoś się przestraszy,że placki po upieczeniu są twarde to proszę się nie przejmować. Po posmarowaniu śmietaną i odstaniu jakichś ok 18 h ciasto będzie miękkie
icon_smile.gif
Jeszcze raz polecam i z pewnością zrobię go wieeeeeeele razy
icon_lol.gif
mniam.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy