- Gru 22, 2004
- 5,150
- 516
- 113
nalewka z mirabelek (na zyczenie)
skladniki:
dojrzale mirabelki
cukier
wodka i spirytus (w proporcjach szklanka spirytusu na 1 litr wodki)
nalozyc do polowy szklanego naczynia dojrzalych wydrylowanych mirabelek. Zasypac cukrem. Cukru powinno byc mniej wiecej polowe wagi owocow*. Dodac spirytus zmieszany z wodka w proporcjach podanych wyzej, tak aby dobrze zakryl owoce z cukrem, a nawet powyzej. Zamkniety sloj wystawic najlepiej na slonce na trzy tygodnie. Od czasu do czasu potrzasac, zeby cukier sie rozpuscil. Po trzech tygodniach nalewke zlac, przefiltrowac do butel. odstawic i zapomniec na co najmniej pol roku.
Owocow z nalewki nie wyrzucac, mozna je zalac gestym syropem cukrowym i miec z nich jeszcze po odcedzeniu slabiutki likier.
*
w miare jej robienia przez lata przekonuje sie, że owoców trzeba dać niewiele, żeby smak nalewki był niezbyt intensywny a kolor bardziej złoty niż brazowy. Kiedy postoi dłużej (ponad 2 lata) mozna naprawde docenic jej zapach i smak

skladniki:
dojrzale mirabelki
cukier
wodka i spirytus (w proporcjach szklanka spirytusu na 1 litr wodki)
nalozyc do polowy szklanego naczynia dojrzalych wydrylowanych mirabelek. Zasypac cukrem. Cukru powinno byc mniej wiecej polowe wagi owocow*. Dodac spirytus zmieszany z wodka w proporcjach podanych wyzej, tak aby dobrze zakryl owoce z cukrem, a nawet powyzej. Zamkniety sloj wystawic najlepiej na slonce na trzy tygodnie. Od czasu do czasu potrzasac, zeby cukier sie rozpuscil. Po trzech tygodniach nalewke zlac, przefiltrowac do butel. odstawic i zapomniec na co najmniej pol roku.
Owocow z nalewki nie wyrzucac, mozna je zalac gestym syropem cukrowym i miec z nich jeszcze po odcedzeniu slabiutki likier.
*
w miare jej robienia przez lata przekonuje sie, że owoców trzeba dać niewiele, żeby smak nalewki był niezbyt intensywny a kolor bardziej złoty niż brazowy. Kiedy postoi dłużej (ponad 2 lata) mozna naprawde docenic jej zapach i smak
Ostatnią edycję dokonał moderator: