Mizeria ogórkowa - po polsku*

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Adriano i właśnie o to chodzi - kazdy z nas zna mizerię od lat, każdy robi ją tak jak lubi, w przeróżnych wariacjach, z różnymi dodatkami jak i mizerię w czystej postaci znaną nam z domów rodzinnych, u jednych na słodko, na słono i pieprznie, u innych na kwaśno, z grubymi plastrami ogórka, cieniutkimi, chrupiącymi czy z lekko zwiędłymi... kwestia gustu, smaku i przyzwyczajeń.
Nie ma jedengo słusznego przepisu na mizerię moim zdaniem
icon_biggrin.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
A u mnie mizeria jest i ze szczypiorkiem (w ostateczności z drobno pokrojoną cebulą) i z koperkiem, nie zakwaszam niczym i nie dodaję cukru, chociaż taka z cukrem też mi smakuje.
Kiedyś soliłam wcześniej a potem odlewałam sok i taką zwiędniętą używałam( bo mama tak robiła) teraz przygotowuję tuż przed podaniem więc nie zdąży wodą podejść i ogórki są jędrne.
Ale znam też osobę, która nie uznaje żadnych dodatków ( typu zielenina) tylko ogórki, sól ( pieprz), ocet i śmietana. Dla mnie bez zielonego mizeria jest taka.....jak bez oczu, ślepa...
icon_mrgreen.gif

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Oj coś tam zawiera
icon_wink.gif

CYTATOgórki zawierają aż 95% wody! Reszta to: 0,6% białka, 0,1% tłuszczu i około 1,5% cukrów oraz niewielkie ilości witamin (A, B1, B2) a także związki mineralne - głównie wapń, megnez, fosfor i żelazo. Najwiecej witamin maja ogórki kwaszone a to za sprawą dodatków i przypraw towarzyszących procesowi kiszenia.
Ogórki też mają ujemną właściwość. Otóż zawierają enzym askorbinozy, który niszczy witaminę C, dlatego ogórka nie powinno się łączyć w sałatkach z pomidorami.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Wbrew pozorom ta woda dla niektorych moze byc niezwykle cenna. Dokladnie to sie chyba nazywa sok z ogorka?
Ma wlasciwosci odchudzajace. Pobudza spalanie odlozonego tluszczu.

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Ta. Jakoś te wszystkie specyfiki super-duper odchudzające, nie maja w swoim skladzie soku z ogorka tylko bukwico.
Ale moze tez to jest uzasadnienei dlaczego nie działają.
icon_lol.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ale super duper-odchudzajace sa na ogol w proszku. Albo tabletkach. A chodzi o sok.

Sok ze swiezego ogorka jakby kogos interesowalo.
osobiscie powinnam wystartowac z plantacja w ogrodku...

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Nie bój żaby, kropelki też zapodają. Albo kapsułki, albo te mikstury w proszku do których dolewa się wody(?) mleka(?) a nie wody z ogórka.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Nie do wszystkiego mozna dodac wody z ogorka. Samo mieszanie kwasnej smietany z ogorkiem wielu moze sie wydac podejrzane a wrecz niebezpieczne!

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
A ja uwielbiam wlasnie takie zwiędle ogórki , mocno odciśnięte z wody - w soli leżą kilkanaście minut. Plasterki muszą być bardzo cienkie - potem tylko mieszam ze śmietaną z cukrem. Żadnego szczypiorku, koperku - nic
icon_mrgreen.gif

agula7

Member
Wrz 25, 2007
1,360
0
0
iluana== to tak jak ja tylko ja tej wody nie odlewam tyko wlewam jogurt naturalny i jeszcze troszke wody zwykłej taki niby chłodnik bardzij płynny i do tego koperek musi być i niekiedy starta rzodkiewka
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy